Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιαν-2019 16:07

  Ανδ. Ξανθός: Διαχρονικό το πρόβλημα με τα ράντζα στα νοσοκομεία

  Ανδ. Ξανθός: Διαχρονικό το πρόβλημα με τα ράντζα στα νοσοκομεία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διαχρονικό χαρακτήρισε το πρόβλημα με τα ράντζα στους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε σύσκεψη που συγκάλεσε την Τετάρτη με αντικείμενο τα προβλήματα που αφορούν την υπερπληρότητα των κλινών στις γενικές εφημερίες και τη διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

  Χρειάστηκαν αρκετά 24ωρα μέχρι να δοθούν εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου για την κατάσταση που επικρατεί στις εφημερίες, σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, όπως ο Ευαγγελισμός και το Αττικό, που είχε προκαλέσει τη δριμεία αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ και την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη στο Αττικό.

  Επιπλέον, όπως είχε μεταδώσει πρόσφατα το Capital.gr, 150 ΜΕΘ είναι κλειστές, αν και εξοπλισμένες, λόγω έλλειψης ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού

  Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου από το υπουργείο Υγείας,  διαφάνηκε ότι το πρόβλημα των "ράντζων" μετά από γενική εφημερία μεγάλων νοσοκομείων, όπως το "Αττικόν", είναι διαχρονικό και σχετίζεται συνήθως με τη μεγάλη προσέλευση ασθενών σε τριτοβάθμια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία που διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα, έχουν καλές υποδομές και παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από το δυσλειτουργικό σύστημα εφημερίας στο Λεκανοπέδιο, που κατανέμει ανισότιμα τον αυξημένο όγκο περιστατικών στα νοσοκομεία της περιοχής.

  Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, αν και δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα ώστε να δοθεί οριστική λύση σε αυτή τη δυσλειτουργία του ΕΣΥ.

  Πιο συγκεκριμένα χρειάζεται:

  1. Ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών  των νοσοκομείων, με ειδικευμένους γιατρούς. 

  2.  Ενίσχυση του "φίλτρου" της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσω της 24ωρης λειτουργίας περισσότερων Κέντρων Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου στο Λεκανοπέδιο. Ήδη εφημερεύει καθημερινά το ΚΥ Αλεξάνδρας και έχει δρομολογηθεί ανάλογη ρύθμιση για 4-5 ακόμα Κέντρα Υγείας (ΚΥ Περιστερίου, Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού , ΚΥ Πειραιά κλπ).

  3. Αναδιοργάνωση του "συμπλέγματος νοσοκομείων" που εφημερεύουν καθημερινά στο Λεκανοπέδιο. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλος, σε συνεργασία με την 1η και τη 2η ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ, έχει καταρτίσει  προσχέδιο που προβλέπει ένα νέο σύστημα εφημεριών του οποίου οι λειτουργικές προϋποθέσεις διερευνώνται αυτή την περίοδο. Ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης πρότεινε το νέο σύστημα να κοστολογηθεί και να εφαρμοστεί το καλοκαίρι σε μια περίοδο που το σύστημα δεν λειτουργεί "υπό πίεση" όπως τους χειμερινούς μήνες λόγω ιώσεων, λοιμώξεων κλπ.

  Όσον αφορά το, επίσης διαχρονικό, πρόβλημα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ, το οποίο είναι οξυμένο αυτή την περίοδο λόγω της αυξημένης επίπτωσης σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων και εποχικής γρίπης, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει τις περισσότερες ενεργείς κλίνες και τις λιγότερες κλειστές των τελευταίων χρόνων.

  Ωστόσο, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, χρειάζεται καλύτερη παρακολούθηση και εποπτεία των αναγκών για εντατική νοσηλεία (πλέον την ευθύνη της διαχείρισης και της ηλεκτρονικής καταγραφής έχει το ΕΚΕΠΥ και όχι το ΕΚΑΒ) και η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

  Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει το υπουργείο Υγείας, πριν την τελική υιοθέτηση του νέου εφημεριακού συστήματος στο Λεκανοπέδιο, θα προηγηθεί διαβούλευση με τα νοσοκομεία και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

  Β. Κουρλιμπίνη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων