Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιαν-2019 12:44

  Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει την από μέρους της ΕΕ διαχείριση της μετανάστευσης

  Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει την από μέρους της ΕΕ διαχείριση της μετανάστευσης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έλεγχο με αντικείμενο την από μέρους της ΕΕ διαχείριση της μετανάστευσης, διενεργεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι ελεγκτές θα αξιολογήσουν κατά πόσον η υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Ιταλία πέτυχε τους στόχους της και κατά πόσον οι διαδικασίες ασύλου και επιστροφής ήταν αποτελεσματικές και ταχείες. Θα εξετάσουν τα υποστηριχθέντα έργα, προκειμένου να κρίνουν τη συνάφειά τους, θα αξιολογήσουν τον σχεδιασμό τους και θα διερευνήσουν κατά πόσον αυτά αποφέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Επιπλέον, θα εξετάσουν τις διαδικασίες παρακολούθησης, προκειμένου να εξακριβώσουν αν έχουν βελτιωθεί οι επιδόσεις.

  Οι ελεγκτές δημοσίευσαν σήμερα ένα δελτίο ελέγχου σχετικά με την από μέρους της ΕΕ διαχείρισης της μετανάστευσης. Τα δελτία ελέγχου παρέχουν πληροφορίες σχετικά με ελεγκτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στόχος τους είναι να χρησιμεύουν ως πηγή πληροφοριών για όσους ενδιαφέρονται για την υπό έλεγχο πολιτική ή για τα υπό έλεγχο προγράμματα.

  "Οι προκλήσεις που έθεσε η μετανάστευση έφεραν στο φως τις αδυναμίες, αφενός, των πολιτικών της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση και, αφετέρου, της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της. Οι καθιερωμένες ρυθμίσεις δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα έως και την προσωρινή αναστολή τους σε ορισμένες περιπτώσεις. Συνεπώς, η διασφάλιση της εφαρμογής των σωστών μέτρων και του σωστού νομικού πλαισίου για τη διαχείριση της μετανάστευσης είναι καθοριστική", δήλωσε ο Leo Brincat, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για τον έλεγχο.

  Η μεταναστευτική κρίση κορυφώθηκε το 2015, όταν άνω του ενός εκατομμυρίου μετανάστες επιχείρησαν να φθάσουν στην ΕΕ. Μολονότι οι αριθμοί έχουν μειωθεί επανερχόμενοι στα προ κρίσης επίπεδα, δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να μεταναστεύουν στην Ένωση.

  Όπως σημειώνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην ανακοίνωσή του, ευρισκόμενες στην πρώτη γραμμή, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από το φαινόμενο αυτό.

  Η ΕΕ επινόησε διάφορα μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης, όπως τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών (hotspot) και την καθιέρωση καθεστώτων μετεγκατάστασης, αμφότερα προβλεπόμενα αρχικώς ως προσωρινά. Ο συγκεκριμένος έλεγχος θα καλύπτει και τα δύο. Βάσει της προσέγγισης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspot), οι υπηρεσίες της ΕΕ βοηθούν επί τόπου τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής στην ταυτοποίηση, στην καταγραφή και στη λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών κατά την άφιξή τους, προκειμένου να εξακριβώνεται ποιοι μετανάστες χρειάζονται διεθνή προστασία, πάντοτε με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων τους. Υπάρχουν πέντε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspot) στην Ελλάδα και πέντε στην Ιταλία.

  Η σχετική έκθεση ελέγχου αναμένεται να δημοσιευθεί πριν από το τέλος του 2019.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων