Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Δεκ-2018 16:59

  Π. Ρουμελιώτης: Οι προϋποθέσεις για να αποφύγει η ανθρωπότητα νέες τραγωδίες

  Π. Ρουμελιώτης: Οι προϋποθέσεις για να αποφύγει η ανθρωπότητα νέες τραγωδίες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με βασικό ερώτημα, αν ο κόσμος θα εγκαταλείψει την παγκοσμιοποίηση όπως πριν τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, ή μπορεί να καταστεί λιγότερο απρόβλεπτος και χαοτικός και με καταγραφή των προϋποθέσεων αποφυγής νέων πολέμων και επιβολής μονομερών μέτρων, παρουσιάστηκε την Τετάρτη το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη με τίτλο " Μετά το χάος τι; Σύγχρονες απειλές και μελλοντικές προκλήσεις". 

  Η παρουσίαση του βιβλίου, εκδόσεων Λιβάνη, έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της πολιτικής, οικονομικής, πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κοινότητας, με κύριο ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή και Πρόεδρο της Attica Bank κ. Ρουμελιώτη η οποίος αρχικά κατέγραψε τις κυριότερες εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους κατά τις δεκαετίες του ’90, του 2000 και του 2010. 

  Κατά τον συγγραφέα, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παραμένουν η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο με όρους στρατιωτικούς, οικονομικούς και τεχνολογικούς, δεν μπορούν να επιβάλουν από μόνες τους και με τους όρους τους τη σταθερότητα και την παγκόσμια τάξη στον κόσμο. 

  H άκρατη παγκοσμιοποίηση, παρά τις θετικές επιπτώσεις της, δεν κατάφερε να αμβλύνει τις ανισότητες στον κόσμο και να εγγυηθεί την οικονομική σταθερότητα, καθώς ναι μεν διπλασιάστηκε το παγκόσμιο ΑΕΠ το διάστημα 1975-2009, τετραπλασιάστηκε το παγκόσμιο εμπόριο, αυξήθηκε η μεσαία τάξη και περιορίστηκε η φτώχεια (μόνο στην Κίνα κατά 300 εκατ. άτομα), αλλά οι ανισότητες στον κόσμο και στις ίδιες τις χώρες αυξήθηκαν. 

  Ταυτόχρονα , οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις πολλαπλασιάστηκαν μετά το 1980, νέες χρηματοπιστωτικές φούσκες έχουν δημιουργηθεί, η παγκόσμια φοροδιαφυγή δεν ελέγχεται αποτελεσματικά και το παγκοσμιοποιημένο μοντέλο ανάπτυξης έχει υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, καθώς η θερμοκρασία τα τελευταία 30-40 χρόνια αυξήθηκε περισσότερο από εκείνη των 20.000 χρόνων. 

  Ο κ. Ρουμελιώτης στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος, όπως τον προστατευτισμό των ΗΠΑ, το σοκ της ψηφιοποίησης, των τεχνολογιών της πληροφορίας, την τεχνητή νοημοσύνη, και τα big data, που επιφέρουν ήδη αλλαγές σε οικονομικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και δημιουργούν ανησυχίες για την απασχόληση και τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές και αξίες. 

  Ειδικότερα για την Ε.Ε., ο πρόεδρος της Attica Bank αναφέρθηκε στην οικονομική της εξασθένηση και στην αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των εργαζομένων στις χώρες- μέλη της, με το χάσμα μηνιαίου εισοδήματος πλουσιότερων  και φτωχότερων να διευρύνεται, τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται και την φορολογική πολιτική να παραμένει άδικη και ταυτόχρονα η θεσμική της κρίση να γίνεται ολοένα και πιο έντονη, με αδυναμία επίλυσης κρίσεων και αντιμετώπισης του ανερχόμενου εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού. 

  Με αυτά τα δεδομένα, τρεις λύσεις υπάρχουν κατά τον συγγραφέα:  Ή θα έχουμε μια a la carte Ε.Ε., με ενισχυμένες συνεργασίες χωρών που θέλουν να προχωρήσουν μαζί, ή απόσχιση κι άλλων χωρών πέραν της Μ. Βρετανίας ή φυγή προς τα εμπρός όλων των χωρών μελών. 

  Τέλος ο κ. Ρουμελιώτης κατέγραψε τις προϋποθέσεις και τις αλλαγές που μπορούν να συμβάλλουν στην εξομάλυνση των παγκόσμιων συσχετισμών και να εγγυηθούν μια καλύτερη διεθνή τάξη στις οποίες περιλαμβάνονται:

  -    Ο σεβασμός των αποφάσεων Διεθνών Οργανισμών, με συμμετοχή όλων των χωρών και των ΗΠΑ 

  -    Η ενίσχυση της πολυμερούς διακυβέρνησης και η επισημοποίηση άτυπων σήμερα οργανισμών, όπως π.χ. η G20

  -    H αλλαγή των κανόνων παγκόσμιων οργανισμών (π.χ. ΠΟΕ ) για να περιοριστούν οι ανισότητες και η φτώχεια 

  -    Ο εκδημοκρατισμός διεθνών οργανισμών, με περιορισμό του ρόλου των επιχειρηματικών lobbies και ανάδειξη του αντίστοιχου των ΜΚΟ 

  -    Η εκπροσώπηση αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών στους διεθνείς οργανισμούς. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων