Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Δεκ-2018 08:17

  Η επιλογή "παντός καιρού" της Βασιλικής Θάνου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το "γράμμα" στην Ευρώπη

  Η επιλογή "παντός καιρού" της Βασιλικής Θάνου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το "γράμμα" στην Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Μέχρι προχθές ήταν εσωτερικό ζήτημα, το οποίο ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων. Άλλωστε απλώς επιβεβαιώθηκε πως η κ. Βασιλική Θάνου είναι ένα πρόσωπο "παντός καιρού" και για "πάσα θέση εξουσίας" για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον όμως το θέμα φεύγει εκτός συνόρων, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, γνωρίζοντας πόσο ενδιαφέρονται οι Ευρωπαίοι για αυτό που εμείς ονομάζουμε – κατ΄ευφημισμόν- Ανεξάρτητες Αρχές, φρόντισε να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιλογή. Γιατί , όπως αναφέρει , επί της ουσίας είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που δεν θα δώσει τα στοιχεία ανεξαρτησίας που απαιτεί η ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής.   

  Οι Ευρωπαίοι και η κ. Θάνου

  Βέβαια οι Ευρωπαίοι δεν μαθαίνουν τώρα το όνομα της Βασιλικής Θάνου. Προφανώς το γνώριζαν πολύ πριν αναλάβει τη θέση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού το 2015. Κι αυτό γιατί είτε ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όσο είτε ως (στη συνέχεια) πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε κάνει πανευρωπαϊκά αισθητή την παρουσία της με δυο επιστολές της.

  Η μια τον Φεβρουάριο του 2015 στον κ. Γιούνκερ και η άλλη τον Ιούλιο του 2015 (λίγες ώρες μετά το περίφημο δημοψήφισμα), στους συναδέλφους της στα ανώτατα δικαστήρια. Και οι δυο κατά των μνημονίων και υπέρ της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης.

  Λίγο αργότερα η Βασιλική Θάνου έγινε υπηρεσιακή πρωθυπουργός και μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, επέστρεψε (όπως είχε δικαίωμα) στην προεδρία του Αρείου Πάγου.

  Όταν έγινε επικεφαλής του Ανωτάτου δικαστηρίου εξαιρετικά πολλοί δικαστές, υπήρξε περίοδος που την έβλεπαν, σαν "κόκκινο πανί". Σε αυτό όπως λέγεται συνετέλεσαν διάφορα γεγονότα:

  -Η ίδρυση μιας (διασπαστικής κατά τους δικαστές της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων) συνδικαλιστικής ένωσης Ανωτάτων Δικαστών, όταν, όπως της καταλογίζουν, έχασε τον έλεγχο της μεγαλύτερης δικαστικής συνδικαλιστικής ένωσης, αφού -όπως λένε- δεν εξελέγη η παράταξη της αρεσκείας της. Η ίδρυση αυτής της Ένωσης τής χρεώθηκε με όλους τους τρόπους και προκάλεσε μίνι εμφύλιο στη Δικαιοσύνη.

  -Όταν έθεσε θέμα αύξησης του ορίου αποχώρησης των δικαστών από το δικαστικό Σώμα, προκειμένου όπως λέγεται, να παραμείνει η ίδια στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση και ούτως ή άλλως είχε -για προφανείς λόγους- προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, εκείνη επέμεινε και έθεσε το θέμα στην Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Η πρότασή της όμως καταψηφίστηκε συντριπτικά.

  Στο Μαξίμου

  Αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή της η κα Θανου επέστρεψε στο Μαξίμου ως άμισθη επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Πρωθυπουργού. Πριν από λίγες μέρες το όνομά της ήταν αυτό που προτάθηκε για τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς αποχωρεί ο νυν πρόεδρος, (επίσης) πρώην Αρεοπαγίτης, Δημ. Κυριτσάκης.

  "Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών ρίχνεται για ακόμα μία φορά στον καιάδα και οι... άμισθες υπηρεσίες της κ. Θάνου εντός του Μεγάρου Μαξίμου μετατρέπονται σε... έμμισθες επί 4ετή θητεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού", ήταν το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ ενώ ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσός, πρόσφατα, ενώπιον της Γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, το έθεσε ως εξής: "Η δυνατότητα διορισμού συνταξιούχων δικαστών, ή δικαστών που παραιτούνται, σε κρατικές θέσεις -υπουργικές, παρά τω πρωθυπουργώ, ή επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού- μπορεί να δημιουργήσει ενδεχομένως,  πεδίο υστερόβουλων σκέψεων. Έχει έρθει νομίζω η ώρα να δημιουργηθούν τα κατάλληλα θεσμικά αντίβαρα που θα επιτρέψουν την περιφρούρηση του κύρους του δικαστικού λειτουργήματος. Η υπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, ακόμη και ως μελλοντική δυνατότητα, είναι ασύμβατη με το κύρος που πρέπει να περιβάλλει το δικαστικό λειτούργημα".

  Χαρακτηριστικό είναι πως ο Μάκης Βορίδης, χθες στη Βουλή, χρησιμοποίησε τα δικά της λόγια: "Οι θέσεις του Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι καρέκλες της δεν πρέπει να προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες επιδιώξεις. Τα μέλη της δεν πρέπει να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες όπως του Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής. Να υποθέσω πως η κ. Θάνου μετέβαλε θέση;".

  Οι δικαστές

  Μη νομίζετε όμως πως οι βολές είναι μόνον πολιτικές. Έρχονται και από τους πρώην συναδέλφους της οι οποίοι στην ψηφοφορία στη μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική ένωση για τις προτάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης σχετικά με τη δικαιοσύνη ουσιαστικά "καταψήφισαν" είτε παλαιές προτάσεις, είτε δράσεις της Βασιλικής Θάνου.

  Ιδού:

  -Η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να καταλαμβάνουν πολιτικές θέσεις οι δικαστές ή θέσεις επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών, τουλάχιστον για 2 χρόνια από την συνταξιοδότησή τους.

  -Παράλληλα να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστών στα 70 χρόνια.

  Και οι 3 τελευταίες αναφορές είναι προφανές πως "στοχεύουν" προς την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

  Θέσεις

  Η κα Θάνου δεν είναι η πρώτη ανώτατη δικαστής που καταλαμβάνει κυβερνητικές θέσεις. Ο προκάτατοχός της στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (και οι δυο διατέλεσαν πρόεδροι) Χαρ. Αθανασίου, έφυγε από το δικαστικό σώμα για να πολιτευθεί στο Επικρατείας της ΝΔ. Παράλληλα, θα πει κάποιος πως εδώ και χρόνια οι σχέσεις της κας Θάνου με την Ένωση Δικαστών είναι τεταμένες. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε είχε -όπως της χρεώνουν- δημιουργήσει την Ένωση Ανωτάτων Δικαστών για να διασπάσει -όπως λέγεται- την μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση. Όμως το γεγονός ότι οι δικαστές επιμένουν να εμφανίζονται εναντίον της, κάτι δείχνει. Όπως και η απάντηση της σε ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών εάν φοβάται πως θα την αλλάξει από την θέση η επόμενη κυβέρνηση: "δεν μπορεί να με βγάλει κανένας", φέρεται να απάντησε με σιγουριά. 

  Ο κ. Μητσοτάκης

  Το θέμα έστειλε όμως στην Ευρώπη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μάργκαριτ Βεστάγκερ. Την ίδια ακριβώς επιστολή την κοινοποίησε και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Πιερ Μοσκοβισί.

  Στην επιστολή ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με την εν λόγω επιλογή του κ. Τσίπρα. Χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα της κ. Θάνου απολύτως ασύμβατη με το ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής, όπως αυτή ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία, αλλά και βάσει του τρόπου που εκ των πραγμάτων πρέπει να λειτουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων