Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Δεκ-2018 07:53

  Και τώρα η ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει και τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων

  Και τώρα η ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει και τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Η πρώτη δίκη για τις διεκδικήσεις εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων (και δη του υπουργείου Δικαιοσύνης) έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο Στ’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας και η απόφαση του δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε χθες κρίνει (αναμενόμενα) ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

  Πρόκειται ουσιαστικά για την εξέλιξη της γνωστής απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου, εναντίον της οποίας προσέφυγε το Ελληνικό Δημόσιο φέρνοντας την υπόθεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Ήδη μάλιστα, όπως είχε γράψει το capital.gr, η υπόθεση θα λυθεί τελικά και οριστικά στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, αφού η 7ης μελής σύνθεση του Στ’Τ’ Τμήματος , το παρέπεμψε ευλόγως εκεί λόγω σπουδαιότητας. Όμως η σπουδαιότητα, προφανώς δεν αφορά το –κατά τους νομικούς- λυμένο θέμα της αντισυνταγματικότητας των περικοπών, αλλά κυρίως αυτό των αναδρομικών. Δηλαδή πόσο βαθιά θα βάλει, αν βάλει, το δημόσιο το χέρι στην τσέπη.

  Τι είπε το Δικαστήριο, τι απάντησε το Δημόσιο

  Ουσιαστικά το ΣτΕ έκρινε πως η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων και όχι η μείωσή τους καταργεί την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Μάλιστα επικαλείται και τη σώρευση των μειώσεων γενικότερα που δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τους υπαλλήλους.

  Η απάντηση εν προκειμένω του δημοσίου ήταν πως αυτά τα μέτρα ελήφθησαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, Ανέφερε επίσης πως θύματα της ίδιας πολιτικής λιτότητας ήταν και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με την απελευθέρωση των απολύσεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και βέβαια την επιβολή τέλους επιτηδεύματος κλπ.

  Το σκεπτικό

  Το δικαστήριο όμως έκρινε πως "ο νομοθέτης όφειλε αποφαινόμενος τεκμηριωμένα για την αναγκαιότητα του μέτρου, να εξετάσει την ύπαρξη τυχόν εναλλακτικών επιλογών και να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς για τον επιδιωκόμενο δημόσιο σκοπό της δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς και εάν οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης περικοπής αποδοχών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων, αθροιζόμενες με τις επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, και συνδυαζόμενες με τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες, οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων, κάτω του επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης… Με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών".

  Και προσθέτουν ότι, επιδόματα, εορτών και αδείας, συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το μισθό του καθενός… Ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορά του μέτρου ενόψει και της διαπίστωσης, ότι τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα, και ότι η οικονομική ύφεση είχε ενταθεί με ρυθμούς που είχαν ανατρέψει τις αρχικές προβλέψεις".

  Τα αναδρομικά

  Το ζήτημα λοιπόν τώρα είναι τι θα γίνει με τα αναδρομικά που διεκδικούν οι προσφεύγοντες. Νομικοί εκτιμούν πως π.χ η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2015 που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων, αλλά έκοψε τον βήμα των αναδρομικών σε όσους δεν είχαν προσφύγει, πιθανόν θα αποτελέσει έναν νομικό "μπούσουλα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ