Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Δεκ-2018 17:54

  Συμμετοχή αστυνομικών και τελωνειακών σε κυκλώματα προϊόντων "μαϊμού"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που συνδέονται μεταξύ τους και δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή και διακίνηση τεραστίων ποσοτήτων απομιμητικών προϊόντων (μαϊμού) κυρίως επώνυμων ειδών ένδυσης και υπόδησης, προέβη η Ελληνική Αστυνομία μετά από οχτάμηνη έρευνα. 

  Στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης συνελήφθησαν συνολικά 20 μέλη και από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις (14 για την πρώτη και 6 από την δεύτερη), ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 66 άτομα.

  Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για -κατά περίπτωση - εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, τις νομοθεσίες περί Σημάτων, κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις, πρόληψη και καταστολή της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή.

  Όπως έχει τεκμηριωθεί από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας το ξέπλυμα χρήματος από αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες γινόταν μεταξύ άλλων και με την αγορά τουριστικών λεωφορείων, αλλά και τη δημιουργία τουριστικού γραφείου, το οποίο λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον έχει τεκμηριωθεί η εξαγωγή στην Τουρκία μεγάλων χρηματικών ποσών υπό τη μορφή μετρητών.

  Τα δε "μαϊμού” προϊόντα διακινούνταν ως δήθεν γνήσια σε νόμιμα καταστήματα κατά κύριο λόγο συνοικιακά - σε γνώση των καταστηματαρχών - στο Περιστέρι, το Αιγάλεω, το κέντρο της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις. 

  "Στρατολόγηση” τελωνειακών  και αστυνομικών

  Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι ηγετικό μέλος της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης (η οποία ξεκίνησε τη δράση της τουλάχιστον από τα μέσα του 2016) είχε "στρατολογήσει” - με το αζημίωτο - τρεις υπαλλήλους του τελωνείου Κήπων Έβρου, ώστε να παραλείπουν τη διενέργεια ελέγχου σε συγκεκριμένα εμπορεύματα που περιείχαν μεγάλες ποσότητες ειδών ένδυσης, υπόδησης κ.α., στα οποία είχαν τεθεί πλαστά σήματα επώνυμων εμπορικών οίκων και ήταν συσκευασμένα σε δέματα ή σάκους.

  Οι υπάλληλοι αυτοί ενημέρωναν επίσης το συγκεκριμένο αρχηγικό μέλος ως προς το χρόνο που εργάζονταν ώστε να προγραμματίζεται ο χρόνος διέλευσης από το Τελωνείο των φορτηγών που μετέφεραν τα παράνομα εμπορεύματα, με σκοπό την αποφυγή ελέγχων και την παρεπόμενη βεβαίωση σχετικών διοικητικών προστίμων.

  Οι τελωνειακοί υπάλληλοι όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, λάμβαναν για τις "υπηρεσίες τους” ποσά που ποικίλουν ανά περίπτωση και ξεκινούσαν από τα 300 ευρώ, ενώ μπορεί να έφταναν μέχρι και τα 1.000 ευρώ. 

  Στη δεύτερη εγκληματική ομάδα διαπιστώθηκε η εμπλοκή δύο αστυνομικών, ο ένας από τους οποίους έχει συλληφθεί διότι υποβοηθούσε το έργο της με παροχή πληροφοριών, ενώ ο μη συλληφθείς, λόγω παρέλευσης αυτοφώρου, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος.

  Από Τουρκία μέσω Βουλγαρίας οι εισαγωγές 

  Οι ποσότητες των προϊόντων "μαϊμού" που εισάγονταν και διακινούνταν από την πρώτη εγκληματική οργάνωση, μεταφέρονταν με φορτηγά διεθνών μεταφορών από την Τουρκία στη χώρα μας, μέσω Βουλγαρίας, τα οποία μετέφεραν, συγκαλυμμένα, παράλληλα με μη επώνυμα είδη.

  Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, διηύθυναν δύο διακριτά εγκληματικά δίκτυα τα οποία αναλάμβαναν τη διακίνηση των εμπορευμάτων, με διαφορετικό ωστόσο πελατολόγιο για κάθε δίκτυο. Η εν λόγω οργάνωση αναλάμβανε τη συγκέντρωση ποσοτήτων απομιμητικών προϊόντων σε μεταφορική εταιρεία στην Τουρκία, και με φορτηγά διεθνών μεταφορών πραγματοποιούσε την εισαγωγή τους στη χώρα μας και την περαιτέρω διάθεσή τους στα λοιπά μέλη της οργάνωσης.

  αποθήκη

  Η εγκληματική οργάνωση διατηρούσε κεντρική αποθήκη στη Θεσσαλονίκη όπου αποθηκεύονταν προσωρινά τα εμπορεύματα, καθώς και αποθήκες σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη.

  Ακολούθως, από την κεντρική αποθήκη της Θεσσαλονίκης τα προϊόντα διατίθονταν στα λοιπά μέλη (καταστήματα) χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους κωδικούς. Τα βασικά μέλη της οργάνωσης ενημέρωναν σχετικά τους αποδεκτές αυτών, οργανώνοντας τις διαδικασίες για την παράδοση τους, εκδίδοντας παραστατικά για τη διακίνηση τους, τα οποία μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς συστήνονταν στους οδηγούς των μεταφορικών μέσων η καταστροφή τους.

  Σημειώνεται ότι, τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούσαν στην αξία των εμπορευμάτων από την Τουρκία, μεταφέρονταν παρακάμπτοντας τη μεσολάβηση τραπεζών ή ιδρυμάτων πληρωμών (προφανώς για να μην ανιχνεύονται οι συναλλαγές αυτές), για την εξόφληση των προμηθευτών, δίχως να δηλώνονται στο Τελωνείο.

  Περαιτέρω, τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης σε συνεννόηση με τα βασικά μέλη αυτής, κατόπιν συμφωνιών για κάθε μεταφορά των παράνομων εμπορευμάτων, εισέπρατταν τέσσερα έως έξι ευρώ περίπου ανά κιλό εμπορεύματος, ανάλογα με το είδος και την κατηγορία των προϊόντων απομίμησης.

  Τα μέλη της οργάνωσης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά. Προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους και την αποκάλυψη της δράσης τους, πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας με συνδρομητές τρίτα πρόσωπα, συνομιλώντας με συγκαλυμμένες λέξεις (κώδικας επικοινωνίας). Επίσης, διέθεταν προπομπούς στα φορτηγά που μετέφεραν τα εμπορεύματα, μετά την είσοδο τους στη χώρα μας, προς τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης.

  Τα παράνομα έσοδα που προέκυψαν από την εγκληματική δραστηριότητα της συγκεκριμένης οργάνωσης, τόσο στο πλαίσιο της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, όσο και στο φάσμα λειτουργίας των "εικονικών" επιχειρήσεων που δηλώνονταν ως εισαγωγείς μη επώνυμων προϊόντων, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ποσό των 3.637.015 ευρώ.

  Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης, με σκοπό τη νομιμοποίηση των εσόδων από την δραστηριότητά τους, εκτός από τις αγορές τουριστικών λεωφορείων επιδίωκαν μεταξύ άλλων:

  επανεπένδυση - πραγματοποίηση αγορών (εισαγωγές εμπορευμάτων) από εταιρείες που διαχειρίζονταν αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, οι οποίες δεν διέθεταν ρευστό σε καταθετικούς λογαριασμούς ή σημαντικό αρχικό κεφάλαιο και
  πραγματοποίηση, πολλαπλών επικαλυπτόμενων συναλλαγών, με σκοπό την απόκρυψη της αρχικής πηγής προέλευσής των παράνομων εσόδων

  Ίδιος τρόπος δράσης 

  Με όμοιο τρόπο λειτουργούσε και η δεύτερη εγκληματική ομάδα. Ειδικότερα, με συχνότητα μια φορά ανά εβδομάδα περίπου, τα μέλη της εισήγαγαν συστηματικά με τις προαναφερόμενες διαδικασίες, μεγάλες ποσότητες φορτίων, είτε αποκλειστικά με είδη απομίμησης ή παραποίησης, είτε παράλληλα με αυτά, μεταφέρονταν ποσότητες μη επώνυμων ειδών.

  Κατά συνέπεια, τα μέλη της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, προέβαιναν: α) στην προμήθεια - αγορά εμπορευμάτων, στα οποία είχαν ενσωματώσει - επικολλήσει - συρράψει πλαστές ετικέτες, σήματα και εν γένει διακριτικά γνωρίσματα, έτσι ώστε από αυτά να προσδιορίζεται η προέλευση τους δήθεν από ορισμένη νόμιμη επιχείρηση,

  β) στη μεταφορά από την Τουρκία, εισαγωγή στη χώρα μας χωρίς να δηλώνονται (περιπτώσεις μεταφοράς με λεωφορείο) ή συγκεκαλυμμένα ως προς το πραγματικό χαρακτήρα τους, παραλαβή και αποθήκευση των προϊόντων σε κτιριακές εγκαταστάσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Αττική και

  γ) στη διανομή - παράδοση και πώλησή τους στο καταναλωτικό κοινό.

  λεφτά εξάρθρωση

  Συγκεκριμένα από την έρευνα προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, χωρίς αυτό να δηλωθεί στο αρμόδιο Τελωνείο κατά την έξοδο από την Χώρα, έχουν ως ακολούθως: το 2016 χρηματικό ποσό 124.710 ευρώ, το 2017 χρηματικό ποσό 605.508 ευρώ και το 2018 χρηματικό ποσό 821.008 ευρώ, δηλαδή συνολικό χρηματικό ποσό 1.551.226 ευρώ.

  Επιπλέον, προέκυψε ότι το ποσό που εισπράχθηκε από τα μέλη της οργάνωσης, στο χρονικό διάστημα από 13/03/2018 έως 02/12/2018 ως αντίτιμο για τις μεταφορές στη χώρα μας προϊόντων απομίμησης και μη επωνύμων ειδών, παραχθέντων στην Τουρκία, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 1.340.901 ευρώ ενώ η ποσότητα των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν κατά το ανωτέρω διάστημα διαπιστώθηκε ότι υπερβαίνει τα (8374) δέματα, μη συνυπολογιζόμενων των χρηματικών ποσών και ποσοτήτων που διακινήθηκαν στην Θεσσαλονίκη.

  Ελ. Τριανταφύλλου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων