Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Δεκ-2018 08:57

  Η ελληνική σκηνή των startups "τραβά" ακόμη τους επενδυτές

  Η ελληνική σκηνή των startups "τραβά" ακόμη τους επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

  Η μεγαλύτερη πρόκληση για μια νεοφυή επιχείρηση, όπως εξηγούν όσοι βρίσκονται στο χώρο των startups ή παρακολουθούν την πορεία τους, είναι η προσέλκυση χρηματοδότησης και κυρίως το πως θα καταφέρει να επιβιώσει μέχρι να πείσει τελικά τους επενδυτές.

  Στην περίπτωση της Ελλάδας, η άνθηση των καινοτόμων ιδεών ήρθε με την οικονομική κρίση και έγινε πιο αισθητή από το 2013 και μετά (και ειδικά μετά την επιτυχία της σημερινής Beat). Φαίνεται όμως πως η εγχώρια σκηνή των startups εξακολουθεί να προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια, ενώ σύμφωνα με το φετινό ετήσιο report του Found.ation (της πλατφόρμας τεχνολογίας και καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη που λειτουργεί ως κόμβος για startups) οι προοπτικές για το μέλλον της αγοράς και τις δυνατότητες χρηματοδότησης είναι θετικές και για τα επόμενα χρόνια.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις συγκέντρωσαν φέτος κεφάλαια ύψος 116,5 εκατ. ευρώ, ακόμη υψηλότερα σε σύγκριση με το 2017, όταν επενδύθηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα κεφάλαια προήλθαν από venture capitals.

   

   

  Η χρυσή δεκάδα των startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για φέτος είναι:

  Workable (43,83 εκατ. ευρώ)

  Softomotive (21,75 εκατ. ευρώ)

  Viva Wallet (15 εκατ. ευρώ)

  Blueground (10,44 εκατ. ευρώ)

  Hellas Direct (7 εκατ. ευρώ)

  Pollfish (5,48 εκατ. ευρώ)

  Balena (4,35 εκατ. ευρώ)

  METIS (4 εκατ. ευρώ)

  Centaur Analytics (2,5 εκατ. ευρώ)

  Home-Made (2 εκατ. ευρώ)

  Οι τρεις πρώτες μάλιστα, σύμφωνα με το report, τράβηξαν το 70% της συνολικής χρηματοδότησης. Σημειώνεται δε πως την περίοδο 2010-2016 οι επενδύσεις ανέρχονταν σε 200 εκατ. ευρώ. Στα στατιστικά δεδομένα, οι επιχειρήσεις κατά μέσο όρο έχουν πραγματοποιήσει 2,9 γύρους χρηματοδότησης και περίμεναν πέντε χρόνια μέχρι την επένδυση. Διατηρούν επίσης γραφεία σε τρεις χώρες.

   

  προφιλ

   

  Πολλές από τις startups παραπάνω φιγουράρουν και στη λίστα με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια. Εκεί βρίσκουμε τις Persado (83,6 εκατ. ευρώ), Workable (73,83 εκατ. ευρώ), Hellas Direct (23,8 εκατ. ευρώ), Softomotive (21,75 εκατ. ευρώ), Blueground (17,38 εκατ. ευρώ), Metamaterial Technologies (16,26 εκατ. ευρώ), Balena (15,13 εκατ. ευρώ), Viva Wallet (15 εκατ. ευρώ), Book ‘n’ Bloom (12,55 εκατ. ευρώ) και Pollfish (7,76 εκατ. ευρώ).

  Οι προοπτικές για το μέλλον της εγχώριας αγοράς είναι θετικές. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Found.ation για την καταγραφή των startups στην Ελλάδα, που έγινε σε συνεργασία με το τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας EIT Digital, αναμένεται να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια μέσω του επενδυτικού προγράμματος EquiFund περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Εντός του 2018 επενδύθηκαν μέσω του μηχανισμού 14 εκατ. ευρώ.

  Παρά την αύξηση της χρηματοδότησης όμως, ο αριθμός των exits ήταν μικρότερος φέτος. Συγκεκριμένα το 2018 έξοδο πραγματοποίησαν 2 startups από πέντε πέρσι.

   

  Exits

   

  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων