Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Δεκ-2018 08:29

  Μη αποφυλάκιση Ξηρού: Γραμμή – γραμμή "σβήνουν" το ν. Παρασκευόπουλου οι δικαστές

  Μη αποφυλάκιση Ξηρού: Γραμμή – γραμμή "σβήνουν" το ν. Παρασκευόπουλου οι δικαστές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Αν παρατηρήσει κανείς τις δικαστικές αποφάσεις των τελευταίων μηνών θα δει με ευκολία για διάσταση μη συνήθη. Σε περιπτώσεις όπως οι αποφυλακίσεις λόγω αναπηρίας και ειδικά στην τελευταία περίπτωση του Σάββα Ξηρού, οι δικαστές επιχειρούν να βρουν ερμηνευτικές δυνατότητες οι οποίες επί της ουσίας διαφοροποιούν το πνεύμα του νόμου. Εν ολίγοις ό,τι γράφηκε στα υπουργικά γραφεία και ψηφίστηκε στη Βουλή, "ξηλώνεται" σιγά σιγά – όπως βέβαια γίνεται με πολλούς νόμους- στο χώρο της πρακτικής εφαρμογής του. Στα δικαστήρια.

  Η νομοθεσία του 2015

  Την νομοθεσία του 2015, που ψηφίστηκε επί υπουργίας  Νίκου Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις με όρους, κρατουμένων με προβλήματα υγείας έχει δεχτεί όπως και οι άλλες – μη μόνιμες διατάξεις για πιο σύντομες αποφυλακίσεις λόγω ανάγκης αποσυμφόρησης- πολλά νομικά και πολιτικά πυρά. Τώρα όμως δέχεται και δικαστικά πυρά. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του πολυϊσοβίτη της 17Ν, Σάββα Ξηρού, στον οποίο οι δικαστές έκλεισαν την πόρτα της φυλακής παρότι έχει αναπηρία της τάξεως του 98% εφ’ όρου ζωής.

  Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μια από τις παρεμβάσεις του νόμου Παρασκευόπουλου ήταν ότι επέκτεινε την πάγια διάταξη του 110Α περί απόλυσης κρατουμένων με αναπηρία ουσιαστικά δια πάσα νόσο και κάθε αδίκημα. Σε αυτές τις μόνιμες ρυθμίσεις προσέθεσε και μια κατηγορία για τους ισοβίτες που πάσχουν από αναπηρία άνω του 80%. Για πολλούς η διάταξη ήταν "φωτογραφική" για τον Σάββα Ξηρό ή κάποιους επιχειρηματίες, φιλικούς προς την κυβέρνηση, με σοβαρά προβλήματα και υγείας και δικαστικά.

  Αναφέρει η διάταξη που προσέθεσε ο Παρασκευόπουλος: "Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης ο κρατούμενος που έχει ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω αν έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο πέντε (5) έτη στην περίπτωση που το έγκλημά του δεν ενέχει ανθρωποκτονία, ή δέκα (10) έτη σε κάθε άλλη περίπτωση, εκτίει το υπόλοιπο της ποινής του στην κατοικία του, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 56 παρ. 3. Στην περίπτωση αυτή δύναται να επιβληθεί ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 283Α του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας. Επίσης, είναι δυνατή η επιβολή όρων κατά ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 100 παράγραφοι 2 και 3 του Ποινικού Κώδικα".

  Δεν ισχύει για πολυϊσοβίτες

  Την πρώτη φορά, το 2015 ο Ξηρός αρνήθηκε να βάλει βραχιολάκι κι ενώ μπορούσε, δεν βγήκε. Φαίνεται πως 3,5 χρόνια μετά πείστηκε να υποβάλλει αίτηση αποφυλάκισης καθώς έχει εγνωσμένη αναπηρία σχεδόν 98%. Αυτή τη φορά όμως ήταν οι δικαστές που αρνήθηκαν να του δώσουν εξιτήριο από τις φυλακές, όμως το σκεπτικό τους είναι αυτό που προκαλεί εντύπωση. Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών είχαν μεν την ίδια άποψη με τον εισαγγελέα που επίσης είχε προτείνει την απόρριψη του αιτήματος αλλά τη στήριξαν σε ένα τελείως διαφορετικό σκεπτικό, αποδομώντας με έναν τρόπο το σχετικό άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (που θεσπίστηκε επί Παρασκευόπουλου) το οποίο αναφέρει  σαφώς τα της αποφυλάκισης αναπήρων άνω του 80%.

  Η προσπάθεια "ξηλώματος" της διάταξης στηρίζεται σε μια ερμηνεία των δικαστών: Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο έκρινε ότι ναι μεν η περίπτωσή του εμπίπτει  στο συγκεκριμένο άρθρο (110 Α του Ποινικού Κώδικα), που προβλέπει πως σε περίπτωση ανθρωποκτονίας ο ισοβίτης βγαίνει στα 10 χρόνια ωστόσο για τον Ξηρό που έχει καταδικαστεί σε πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις (προφανώς και άλλες ανάλογες περιπτώσεις) θεωρούν πως θα πρέπει να εκτίσει 25 πραγματικά έτη από την ποινή του, πριν ανοίξει η πόρτα της φυλακής για αυτόν. Επί της ουσίας δηλαδή, οι δικαστές πατούν πάνω στην γραμματική διατύπωση του άρθρου, ερμηνεύοντας πως αυτό αφορά την μια φορά ισόβια και όχι τις πολλαπλές (πέντε φορές έχει ο Ξηρός). 

  Τι έλεγε ο εισαγγελέας

  Αντιθέτως ο Αντεισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, σημείωνε στην πρότασή του πως ο Ξηρός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επικαλεστεί το εν λόγω άρθρο, καθώς κατά την άποψή του,  ο νομοθέτης, δεν  περιλαμβάνει  όσους έχουν ποινές πολλαπλών ισοβίων όπως αυτός. Σημείωνε δε ότι αν αφεθεί ελεύθερος με δεδομένη την προηγούμενη δράση του και το ότι δεν έχει μετανοήσει "καθόσον οι κατά καιρούς δηλώσεις  από μέρους του, προσχηματικής και υποκριτικής συγγνώμης δεν πείθουν… θα καταστεί πόλος έλξεως, καθοδηγητής,  αλλά και ιδεολογικός στρατολόγος".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων