Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Δεκ-2018 19:25

  Βούλευμα για το "φιάσκο" χρυσού: Πρώτα τους "καταχεριάζει" μετά τους αποφυλακίζει

  Βούλευμα για το "φιάσκο" χρυσού: Πρώτα τους "καταχεριάζει" μετά τους αποφυλακίζει
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σε μια νομική μεταστροφή από τη λαθραία εξαγωγή χρυσού στη λαθραία εισαγωγή του, ότι είναι δηλαδή άγνωστη η προέλευση του χρυσού που κατείχαν και εξήγαγαν, καταλήγει εμμέσως πλην σαφώς για τα σώσει τα προσχήματα το Δικαστικό Συμβούλιο που διέταξε την αποφυλάκιση του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου και άλλων 7 κρατούμενων για την υπόθεση.

  Οι εισαγγελέας και οι δικαστές που ασχολήθηκαν επί της ουσίας εξαπολύουν μύδρους κατά των κατηγορουμένων θεωρώντας πως ενεργούσαν παράνομες πράξεις (μιλούν για σοβαρές ενδείξεις ενοχής) ενώ εμφανίζονται:

  -Αφενός η εισαγγελέας Αικατερίνη Τσιρώνη να αμφισβητεί το έγγραφο της ΑΑΔΕ περί μη υποχρέωσης καταβολής δασμών για εξαγωγή προς την Τουρκία λέγοντας πως η οδηγία της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία αναφέρεται σε προϊόντα που βρίσκονται εντός της ΕΕ, ενώ ο χρυσός πιθανόν είναι εισαγωγή (παράνομη) από άλλη χώρα.

  -Το δε Δικαστικό Συμβούλιο πως η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων με αυτά τα έγγραφα που εστάλησαν στην ανακρίτρια, "δεν αναφέρεται σε εξαγωγή λαθρεμπορευμάτων από τη χώρα, που αποτελεί το κρινόμενο ζήτημα….".

  Και οι δυο πλευρές όμως:

  -συμφωνούν πως προκύπτει θέμα για την προέλευση του χρυσού.

  -Παρόλα αυτά που απαριθμούν για την πιθανολογούμενη ενοχή των κατηγορουμένων, διατάσσουν την αποφυλάκισή τους:

  Η εισαγγελέας

  Η εισαγγελέας στην πρότασή της αναφέρει:   

  "Γίνεται αντιληπτό πως  στις ημέρες της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων που βιώνει η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, βρήκαν ευχερές πεδίο δράσεως άνθρωποι οι οποίοι δεν διαθέτουν το ηθικό έρεισμα και υπόβαθρο και χαρακτηριζόμενοι από πλεονεξία και διάθεση ευκαιριακού πλουτισμού μέσω παράνομων τεχνασμάτων και ενεργειών και υπό την προνομιακή θέση που κατέχουν, αναζητούν τρόπους οικονομικής εκμετάλλευσης των συνανθρώπων μας. Επ’ αφορμήν αυτής ακριβώς της δράσεως, η οποία τείνει να αποτελέσει κοινωνική μάστιγα η οποία βασανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ο νομοθέτης επεδίωξε να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, εισάγοντας τον ν. 4557/18 περι πρόληψης και καταστολής της νομιμοποποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (με τροποποίηση κλπ) στην οποία ως υπόχρεα πρόσωπα νοούνται … και οι ενεχυροδανειστές. Στο σημείο αυτό εδράζεται και υλοποιείται η αόριστη έννοια της "δημόσιας ηθικής", η οποία αποτυπώνεται στην απόφαση 1/1997 της Κοινότητας και ισχύει σήμερα ως δίκαιο της ΕΕ, το οποίο εξελισσόμενο στην ολότητά του, διακατέχεται ιστορικώς, πρωτίστως και αδιαλείπτως από ανθρωπισμό, ηθικές αξίες και ιδανικά.

  …Πλην όμως, τα προκύψαντα θέματα, οι προβληματισμοί και οι αμφιβολίες που ανέκυψαν σχετικώς με τις διαδικασίες και την νομιμότητα της εξαγωγής του χρυσού από τη χώρα και ειδικότερα αναφορικώς με το ερειζόμενο ζήτημα, εάν η εξαγωγή χρυσού, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, αποτελεί τελωνειακή παράβαση και όχι το αδίκημα της λαθρεμπορίας, επιδέχονται επιλύσεως μόνον κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης  και ως εκ τούτου φρονώ ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι προσφυγές των κατηγορουμένων.

  Βούλευμα

  Οι δικαστές από την πλευρά τους αναφέρουν:

  "Προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, αφού παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς τους, συντρέχει υψηλός βαθμός πιθανολόγησης ότι έχουν τελέσει τις διωκόμενες πράξεις, ιδίως ενόψει του ότι οι κατασχεθείσες ποσότητες χρυσού κλπ, κατελήφθησαν στην κατοχή των κατηγορουμένων και προορίζονταν για εξαγωγή στην Τουρκία χωρίς να προκύπτει για αυτά η ύπαρξη φορολογικών παραστατικών σχετικά με την προέλευσή τους και την επ΄αυτών επιμέτρηση φόρων, δηλαδή ΦΠΑ, και (ενδεχομένως) ειδικού φόρου πολυτελείας, με αποτέλεσμα να νοούνται ως λαθρεμπορεύματα".

  Όπως αναφέρει το βούλευμα τέτοια παραστατικά δε  βρέθηκαν ούτε σε αυτά που κατασχέθηκαν ενώ πήγαιναν σε τουριστικό λεωφορείο, ούτε στις ειδικά συσκευασμένες ποσότητες χρυσού στο κεντρικό κατάστημα Ριχάρδου.

  "Επιπρόσθετα κανένας από τους κατηγορούμενους δεν εξειδίκευσε, εάν τα κατασχεθέντα αντικείμενα προέρχονται από το εξωτερικό, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτη, ή αν προέρχονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα, λειτουργίας των ενεχυροδανειστηρίων… Εξάλλου η κρίση του συμβουλίου περί της ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων ενοχής , δεν αναιρείται από κανένα αποδεικτικό μέσο, ούτε από τα έγγραφα της ΑΑΔΕ και τούτο διότι η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων με αυτά δεν αναφέρεται σε εξαγωγή λαθρεμπορευμάτων από τη χώρα, που αποτελεί το κρινόμενο ζήτημα….".

  Επειδή όμως όπως λέει αμέσως μετά το Συμβούλιο είναι γνωστής διαμονής, και δεν είναι ύποπτοι φυγής, να αποφυλακιστούν με όρους". 

  Διαβάστε ακόμη:

  Αποφυλακίζονται οι Ριχάρδος και άλλοι επτά για το "φιάσκο" του χρυσού

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων