Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Δεκ-2018 15:57

  Αθώοι η σύζυγος και τα παιδιά του Παύλου Ψωμιάδη για την υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια

  Αθώοι η σύζυγος και τα παιδιά του Παύλου Ψωμιάδη για την υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Με μια αθώωση για την οικογένεια του και μέλη της εταιρείας που – κατά το δικαστήριο - δεν είχαν γνώση των περιστατικών, κλείνει το ποινικό σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης της Ασπίς Πρόνοια μετά από ακροαματική διαδικασία σχεδόν 2 ετών. Το δικαστήριο απάλλαξε τους 12 από τους 14 κατηγορούμενους για την υπόθεση, θεωρώντας πως για περιστατικά που καταγγέλλονται ευθύνη έχουν μόνον δυο, άμεσοι συνεργάτες του εκλιπόντος επικεφαλής του Ομίλου Παύλου Ψωμιάδη, και συγκεκριμένα ο επικεφαλής επενδύσεων και ο διευθύνων σύμβουλος της αρμόδιας εταιρείας. Ουσιαστικά η πορεία της υπόθεσης ήταν προδιαγεγραμμένη μετά το θάνατο του επιχειρηματία, διαρκούσης της δίκης, εντός της φυλακής τον Ιούλιο του 2017. Για εκείνον έπαυσε αυτομάτως η ποινική δίωξη λόγω θανάτου. Φρόντισε όμως, λίγους μήνες νωρίτερα, με την έναρξη της δίκης, στην αρχική τοποθέτησή του, να  αναφέρει πως κανένα από τα μέλη της οικογένειάς του ή τους υπαλλήλους της εταιρείας είχε οποιαδήποτε ευθύνη για όσα τους καταλογίζονται.

  Δυο συνεργάτες

  Η δήλωση αυτή αλλά και το ξεδίπλωμα των αποδεικτικών στοιχείων οδηγήθηκαν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, να αποδεχτεί την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, και προχωρήσει στην αθώωση  των 12 από τους 14 κατηγορουμένους. Μεταξύ αυτών και η οικογένεια του εκλιπόντος επικεφαλής της, Παύλου Ψωμιάδη, η σύζυγος και τα δύο παιδιά του, που είχαν μάλιστα προφυλακιστεί για 11 μήνες.

  Το δικαστήριο μετά από μία μακροχρόνια διαδικασία κατέληξε στο ότι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που έδρασε από το  2000 έως και το 2010 και είχε προβεί σε αξιόποινες πράξεις σε βάρος εταιρειών του Ομίλου Ασπίς, όπως απάτες, υπεξαιρέσεις και πλαστογραφίες.

  Ποιοι ευθύνονται

  Αντίθετα έκρινε πως πλήρη γνώση όσων έγιναν είχαν οι δυο συνεργάτες του Ψωμιάδη, (οι υπεύθυνοι επενδύσεων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ),  στους οποίους επιβλήθηκαν, στον ένα κάθειρξη 12 ετών κατά συγχώνευση για απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, και στον δεύτερο κάθειρξη 7 ετών κατά συγχώνευση καθώς, βάσει της απόφασης, συνέδραμε τον πρώτο. Και τους δυο χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

  Όπως αναφερόταν στο κατηγορητήριο ο Παύλος Ψωμιάδης είχε  κατορθώσει  να εξαπατήσει 37.014 πολίτες οι οποίοι κατέβαλαν συνολικά 248.322.729,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης Θανάση Βαρλάμη: "Ήταν μία διαδικασία που εξέτασε όλα τα περιστατικά με αντικειμενικότητα, νηφαλιότητα και σε βάθος. Προς τούτο ήταν σημαντική και η συμβολή του εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου ώστε να τεθεί η υπόθεση στα πραγματικά της όρια.".

  Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη

  Για δικαίωση της οικογένεια κάνει λόγο ο επίσης συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση Γιάννης Αλετράς. "Το μήνα Δεκέμβριο  του έτους 2013, για την οικογένεια του  θανόντος  Παύλου Ψωμιάδη, ιδρυτή της Ασπίδος, ξεκίνησε ο "Γολγοθάς" της, ο οποίος έληξε αισίως την 12/12/2018, μετά  πέντε  έτη από την εκκίνησή του.

  Μετά  από  ομόφωνη  απόφαση των κ. Δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών και μια εξόχως εξαιρετική  και αιτιολογημένη  πρόταση του κ. Εισαγγελέως Εφετών, η οικογένεια του  θανόντος  Π. Ψωμιάδη, απηλλάγη των κατηγοριών, που την οδήγησαν στο  ακροατήριο  του  εν  λόγω Δικαστηρίου, μετά  την παραμονή της στη φυλακή στα πλαίσια της ανάκρισης.

  Με την εν λόγω απόφαση, η οποία θα αποτελέσει  σαφώς νομικό δεδικασμένο, τόσο  για την νομική  της αντιμετώπιση, όσο  και  για την πληρότητά της, ετέθησαν οι βάσεις για  την "διαφορετική" νομική αντιμετώπιση, της ποινικής ευθύνης της οικογένειας, με την ευρεία έννοια, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις πράξεις, ποινικές ή μη, του πατέρα και  υπευθύνου δραστηριοτήτων.

  Είναι  εμφανές ότι  η  εν λόγω απόφαση, δικαίωσε την οικογένεια  του θανόντος , τα τέκνα και  τη σύζυγο  αυτού,  καθώς τα  προηγούμενα έτη,  η "τιμωρία"  τους, για  το συγγενικό δεσμό τους με το θανόντα Π. Ψωμιάδη, ήταν συνολική, προσωπική, ηθική, ψυχολογική, περιουσιακή, διαμόρφωσε προσωπικές και κοινωνικές καταστάσεις, δημιουργώντας ένα αναπόδεικτο, μέχρι  τότε, επιβαρυντικό  κλίμα, όπου  μετρήθηκαν  μόνο απουσίες και όχι παρουσίες.

  Ως φίλος και δικηγόρος της οικογένειας  επί  πολλά έτη, αισθάνομαι δικαιωμένος, ικανοποιημένος, για  τον αγώνα που δόθηκε από  όλους μας,  για την απόδειξη  της αθωότητας των μελών αυτής και την κατανόηση αυτού  του αγώνα από  τους παράγοντες της  δίκης.

  Ένα μεγάλο  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από  όλους μας.”

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων