Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Δεκ-2018 17:21

  Συμφωνία Πρεσπών: Στο ΣτΕ για την αλλαγή των βιβλίων Ιστορίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ

  Συμφωνία Πρεσπών: Στο ΣτΕ για την αλλαγή των βιβλίων Ιστορίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την ακύρωση της συγκρότησης κοινής επιτροπής που θα εργαστεί σε σχέση με τις αλλαγές στα βιβλία που πρέπει να γίνουν στα βιβλία Ιστορίας Ελλάδας και πΓΔΜ ζητούν οργανώσεις που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

  Λίγα 24ωρα μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου για την αίτηση ακύρωσης της ίδιας της συμφωνίας για το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", τα δικαστικά  πυρά αφορούν την υπουργική απόφαση για την συγκρότηση του Ελληνικού  τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας- πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

  Ουσιαστικά είναι η υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε μετά την τελική συμφωνία των Πρεσπών της  17ης Ιουνίου 2018 και προβλέπει ότι η επιτροπή θα εξετάσει και εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα αναθεωρήσει τα σχολικά βιβλία, ενώ  θα εξετάζει τις νέες εκδόσεις σχολικών βιβλίων.

  Πέρα από την αίτηση ακύρωσης, κατατέθηκε στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής, όπως και αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής, έτσι ώστε άμεσα να "παγώσει", όπως ζητούν, η επίμαχη από 16.10.2018 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών.

  Στο ΣτΕ προσέφυγαν η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρικίου (βρίσκεται βορειοδυτικά του Δήμου Κοζάνης και συνορεύει με την  Πτολεμαΐδα) και ένας γονέα  δύο ανήλικων παιδιών που φοιτούν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο. Όπως λένε, υπάρχει κίνδυνος μεταβολής και προσβολής των στοιχείων της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και προσβολής ευθέως του κρατικού συμφέροντος της Ελληνικής Πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών, καθώς και της εθνικής ιστορικής  μνήμης και συνείδησης των πολιτών.

  Επίσης, υπάρχει, σύμφωνα με τους ίδιους, κίνδυνος αλλοίωσης της ελληνικής εθνικής αξίας αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων λαογραφικής, εθνολογικής, ιστορικής και επιστημονικής σημασίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων