Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Δεκ-2018 11:30

  Το Δικαστικό Συμβούλιο κρατάει στις φυλακές τον Σάββα Ξηρό

  Το Δικαστικό Συμβούλιο κρατάει στις φυλακές τον Σάββα Ξηρό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη 

  Απορριπτική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά στο αίτημα του Σάββα Ξηρού να αποφυλακιστεί λόγω ολικής αναπηρίας. Οι δικαστές του Συμβουλίου έχουν την ίδια άποψη με τον εισαγγελέα που επίσης είχε προτείνει την απόρριψη του αιτήματος αλλά τη στηρίζουν σε τελείως διαφορετικό σκεπτικό, το σχετικό άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι σαφές για την αποφυλάκιση αναπήρων άνω του 80%.  

  Η συγκεκριμένη διάταξη μάλιστα προστέθηκε στον νόμο το 2015 επί υπουργίας Νίκου Παρασκευόπουλου και τότε θεωρήθηκε πως είναι ουσιαστικά "φωτογραφική" και  για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 5 φορές ισόβια κάθειρξη και 25 χρόνια για την υπόθεση της 17Ν.

  Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο έκρινε ότι ναι μεν η περίπτωσή του εμπίπτει  στο συγκεκριμένο άρθρο (110 Α του Ποινικού Κώδικα), ωστόσο θα πρέπει  να εκτίσει 25 πραγματικά έτη από την ποινή του, πριν ανοίξει η πόρτα της φυλακής για αυτόν.

  Τι λέει το άρθρο

  Το συγκεκριμένο άρθρο πάντως αναφέρει πως "σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης ο κρατούμενος που έχει ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω αν έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο πέντε (5) έτη στην περίπτωση που το έγκλημά του δεν ενέχει ανθρωποκτονία, ή δέκα (10) έτη σε κάθε άλλη περίπτωση, εκτίει το υπόλοιπο της ποινής του στην κατοικία του, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 56 παρ. 3. Στην περίπτωση αυτή δύναται να επιβληθεί ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 283Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Επίσης, είναι δυνατή η επιβολή όρων κατά ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 100 παράγραφοι 2 και 3 του Ποινικού Κώδικα".

  Τι έλεγε ο εισαγγελέας

  Αντιθέτως ο Αντεισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, σημείωνε στην πρότασή του πως  ο Ξηρός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επικαλεστεί το εν λόγω άρθρο, καθώς κατά την άποψή του,  ο νομοθέτης, δεν  περιλαμβάνει  όσους έχουν ποινές πολλαπλών  ισοβίων όπως αυτός. Σημείωνε δε  ότι αν αφεθεί ελεύθερος με δεδομένη την προηγούμενη δράση του και το ότι δεν έχει μετανοήσει "καθόσον οι κατά καιρούς δηλώσεις  από μέρους του, προσχηματικής και υποκριτικής συγγνώμης,  δεν πείθουν και θα καταστεί πόλος  έλξεως, καθοδηγητής,  αλλά και ιδεολογικός στρατολόγος".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων