Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Δεκ-2018 17:43

  Ανακατανομή εδρών λόγω του σπασίματος της Β' Αθήνας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ανακατεύεται η τράπουλα των εδρών στις - πλέον - 59 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, μετά το σπάσιμο της Β' Αθήνας. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κατέθεσε στο ΣτΕ ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης φέρνει ανακατανομή των βουλευτικών εδρών στην Β΄ Αθηνών, στον νομό Αττικής και στον νομό Αχαΐας (κερδίζει μία έδρα), ενώ στους υπόλοιπους νομούς της χώρας δεν γίνεται καμία αλλαγή στις  έδρες.

  Ως γνωστόν η Β΄ Αθηνών σπάει στα τρία, αλλά οι έδρες παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή 44. Στον Βόρειο τομέα με 15 έδρες, στον Δυτικό τομέα με 11 έδρες και στον Νότιο τομέα με 18 έδρες.

  Στην ίδια λογική κινούνται και έδρες στο νομό Αττικής, ο οποίος σπάσει στα δύο, σε Ανατολική Αττική  με 10 έδρες και Δυτική Αττική με 4 έδρες (σύνολο 14). Μέχρι τώρα οι έδρες στην Αττική ήταν 15.

  Η μία έδρα της Αττικής που "έφυγε" πήγε στον νομό Αχαΐας και οι έδρες του από 8 γίνονται 9, ενώ οι προστιθέμενες έδρες λόγω υπολοίπου στην Αχαΐα από μηδενικές γίνονται μία.

  Το σύνολο των βουλευτικών εδρών σε όλη τη χώρα παραμένει στις 288, όπως παραμένουν στις 25 και οι προστιθέμενες έδρες λόγω υπολοίπου.

  Η κατανομή των εδρών, κατά  τον υπουργό Εσωτερικών, έγινε σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής πληθυσμού της χώρας που διεξήχθη από  την Ελληνική Στατιστική Αρχή το διάστημα από 10 έως 24 Μαΐου 2011.

  Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που έγιναν έχουν ως εξής:

  εκλογικές περιφέρειες2

  Τώρα, το Ε΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄  αριθμ. 225/2018 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) έκριναν νόμιμο το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων