Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 18:40

  Δημοψήφισμα των διοικητικών δικαστών για την αναθεώρηση του Συντάγματος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δημοψήφισμα των διοικητικών δικαστών για την αναθεώρηση του Συντάγματος

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σε μια άκρως πρωτοποριακή κίνηση μέσω της οποίας θα σχηματοποιήσουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος προχωρούν οι Διοικητικοί Δικαστές της χώρας, οι οποίοι διοργανώνουν εσωτερικό δημοψήφισμα για αυτό το λόγο στις 13 Ιανουαρίου 2019.

  Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για τις προτάσεις που θα υποστηρίξει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών στη Βουλή στη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση.

  Τα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν αφορούν τις προτάσεις των κομμάτων ενόψει της αναθεώρησης και συγκεκριμένα:

  α) πρόταση για αύξηση του ορίου αποχώρησης από την υπηρεσία στο 70ό έτος της ηλικίας του δικαστή,

  β)  ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης,

  γ) πρόταση για να καταργηθεί το Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείο) και να περιέλθει η αρμοδιότητά του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και

  δ) να τεθούν στο Σύνταγμα διατάξεις που θα προβλέπουν την κατά προτεραιότητα εκδίκαση κατηγοριών υποθέσεων, τη δυνατότητα εκδίκασης υποθέσεων απευθείας ενώπιον του οικείου ανώτατου δικαστηρίου και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

  Παράλληλα αποφασίστηκε σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, την 14η Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών  (11 π.μ.) για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

  Το δημοψήφισμα θα γίνει με μυστική ψηφοφορία, ταυτόχρονα, στις πόλεις Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.  Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για την Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

  Οι εφορευτικές επιτροπές που θα συγκροτηθούν στις 5 πόλεις, θα στείλουν την επόμενη του δημοψηφίσματος στα γραφεία της Ένωσης το σχετικό υλικό (φακέλους και καταστάσεις ψηφισάντων) και θα ακολουθήσει ενιαία διαλογή (δηλαδή όλα τα ψηφοδέλτια θα μπουν σε μία κάλπη και μετά θα ανοιχτούν).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων