Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Νοε-2018 08:19

  Ο "χρυσός" ενεχυροδανειστής και η σιωπή (που μπορεί να είναι χρυσός)

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο "χρυσός" ενεχυροδανειστής και η σιωπή (που μπορεί να είναι χρυσός)

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Είναι προφανές πως άλλης τάξης ζήτημα είναι το τι (κατηγορείται ότι) έκανε ο 51 ετών Ριχάρδος, και άλλο πράγματα το τεκμήριο αθωότητας. Άλλο πράγμα τα σχόλια, τα ρεπορτάζ και οι αναφορές των ΜΜΕ για τη "χρυσή" ομάδα του πασίγνωστου ενεχυροδανειστή και άλλο πράγμα η δημόσια αναφορά του πρωθυπουργού της χώρας για μια εκκρεμή υπόθεση. Οι πρώτες είναι πληροφορίες από (αρχικά) ανεπίσημες πηγές, ενώ η δεύτερη  η επίσημη θεσμική φωνή ενός Κράτους Δικαίου. Η οποία δεν επιτρέπεται να φαλτσάρει όταν μιλά για τη Δικαιοσύνη.   

  Γι’ αυτό η προχθεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σχετικά με την εκκρεμή υπόθεση με πρωταγωνιστή τον γνωστό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο, μπορεί να ήταν εντός των ελληνικών πολιτικών ηθών, ήταν όμως ξεκάθαρα εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο επίπεδο των Δικαιωμάτων που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και προστατεύει το τεκμήριο αθωότητας. Τη στιγμή μάλιστα που για την υπόθεση δεν είχε ασκηθεί ακόμα ούτε καν ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα και ουδείς εκ των συνηγόρων είχε πάρει αντίγραφο της δικογραφίας. 

  Νομικά επιζήμια

  Όσο μεγάλη κι αν είναι η απαξία μιας πράξης είναι προφανές πως σε επίπεδο δικαιωμάτων είναι αδιάφορο τι έκανε ή τι δεν έκανε ο (κάθε) Ριχάρδος. Ο συγκεκριμένος ενεχυροδανειστής με την έντονη τηλεοπτική –διαφημιστική–παρουσία (λέγεται ότι ξόδευε χιλιάδες ευρώ, κάθε μέρα για να διαφημίζεται) μπορεί να είναι το πρόσωπο που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, το οποίο εκμεταλλεύθηκε την κρίση και απομυζούσε τους κόπους χιλιάδων εργαζομένων. Μπορεί να είναι έτσι. Όμως ο εκ των κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων της χώρας δεν δικαιούται να εκφράσει άποψη ενοχής για κανέναν. Εν ολίγοις, εν προκειμένω η σιωπή μπορεί να είναι χρυσός! 

  Άλλωστε μια τέτοια δήλωση είναι και νομικά επιζήμια για την ίδια την υπόθεση αφού το ελληνικό δίκαιο θα ενσωματώσει –υποχρεωτικά– κοινοτική οδηγία σχετικά με τη μείωση της ποινής ενός κατηγορουμένου το τεκμήριο αθωότητας του οποίου βλήθηκε από αναφορές δημοσίων αρχών. Εν ολίγοις ο (κάθε) Ριχάρδος, μπορεί να κάνει σημαία –όπως το έκανε ήδη ο συνήγορός του– την αναφορά του πρωθυπουργού κι αν φτάσει σε δίκη και καταδικαστεί μπορεί να ζητήσει μείωση της ποινής του με βάση αυτές τις αναφορές. 

  Δέσμευση 

  Όσον αφορά στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, σήμερα μεταβαίνουν στα δικαστήρια για να απολογηθούν η πρώτη ομάδα κατηγορουμένων. Όπως αναφέρουν οι εκ των συνηγόρων Παναγιώτης και Γιώργος Μιχαλόλιας, λόγω του όγκου της δικογραφίας θα ζητηθεί νέα προθεσμία ώστε να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους. Ήδη πάντως έχει σταλεί έγγραφο στην αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος προκειμένου να δεσμευθούν οι λογαριασμοί των εμπλεκομένων. 
   
  Αριθμοί που ζαλίζουν

  Ο Ριχάρδος και η ομάδα του είχαν 88 υποκαταστήματα – ενεχυροδανειστήρια και 2 στο εξωτερικό με διάθεση να επεκταθούν στο Λας Βέγκας. Αυτή, λένε οι αρχές, ήταν η βιτρίνα, για ένα ευρύ δίκτυο λαθρεμπορίας χρυσού με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών περί τις 400.000 ημερησίως. Αν υπολογιστεί ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, η δράση εκτάθηκε στα 2 χρόνια, τότε το ποσό μπορεί να φτάνει στα 300 εκατομμύρια. Μόνο οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογιζόμενοι με 24% αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Κούγιας για Ριχάρδο: Καμία παράνομη δραστηριότητα, καμία λαθρεμπορία, δεν ξέρει τι έκαναν συνεργάτες του

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων