Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Οκτ-2018 19:18

  Φραουλοχώραφα Μανωλάδας: Μια αναίρεση χωρίς τυπική, αλλά με ουσιαστική σημασία

  Φραουλοχώραφα Μανωλάδας: Μια αναίρεση χωρίς τυπική, αλλά με ουσιαστική σημασία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Μια αναίρεση χωρίς παραγόμενο αποτέλεσμα για την τύχη των κατηγορουμένων που έχουν αθωωθεί οριστικά, αλλά με μεγάλη νομολογιακή και κυρίως ηθική αξία, ασκήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη για την υπόθεση της Μανωλάδας που αφορά τους άτυχους αλλοδαπούς εργάτες στα χωράφια με τις φράουλες.   

  Ο κ. Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων που είχε οδηγήσει σε μια ντροπιαστική καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2017 η Ελλάδα είχε καταδικαστεί να αποζημιώσει με ποσό που φτάνει τις 676.000 συνολικά 42 αλλοδαπούς εργάτες της Μανωλάδας, οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των οποίων παρέπεμπαν στα σκαλοχώραφα του αμερικάνικου Νότου πριν τον εμφύλιο.  

  Εσφαλμένη ερμηνεία

  Ο κ. Βουρλιώτης κατέληξε πως υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου από τους δικαστές(ΜΟΔ Πατρών) με βάση όσα αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα, την απόφαση του δικαστηρίου αλλά και την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Την παραγγελία του είχε δώσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

  Ο κ. Βουρλιώτης φέρεται να διαπιστώνει πως η εμπορία ανθρώπων, πέρα από τον απεχθή χαρακτήρα της, επιφέρει βαριές ψυχικές και σωματικές βλάβες, ιδίως σε εκείνα τα θύματα που η κοινωνική τους κατάσταση είναι ευάλωτη.

  Κατά τον εισαγγελέα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών που αθώωσε τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων υπέπεσε σε πλημμέλειες σε ό,τι αφορά την ερμηνεία της διάταξης. Επιπλέον, στο έγκλημα αυτό, κατά τον εισαγγελέα, θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί και ρατσιστικές διαστάσεις.

  Μπορεί η αναίρεση να μην αλλάζει κάτι ως προς την ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων στην υπόθεση αλλά στόχος είναι η αποκατάσταση της νομολογίας κυρίως έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όσο βέβαια και ηθικοί λόγοι.

  Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 μετά την Καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής είχε παραγγείλει  ποινική και πειθαρχική έρευνα –προφανώς κατά των δικαστών που το αποφάσισαν- για την  αθώωση των πρωταγωνιστών της υπόθεσης. Η τύχη της έρευνας αγνοείται.

  Πάντως τον Ιούλιο του 2014 η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας από το Μ.Ο.Ε. Πατρών να διαβιβάσει αντίγραφο της επίμαχης απόφασης, προκειμένου να κριθεί, εάν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση. Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα, αναίρεση άσκησαν και οι εμπλεκόμενοι μετανάστες.

  Τον Οκτώβρη του 2014 ο αντιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κων/νος Παρασκευαΐδης έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση του Μ.Ο.Ε. της  Πάτρας, καθώς έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών.

  Ημερίδα

  Εν τω μεταξύ, στις 30 Νοεμβρίου, διοργανώνεται κλειστή ημερίδα στο ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων, δικαστών από το εξωτερικό και του Έλληνα αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Λ.Α. Σισιλιάνου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων