Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Οκτ-2018 19:03

  Επιχειρηματίας, φίλος του Γιάννου: "Μου έδωσε 2,5 εκατ. σε δεσμίδες, σε κίτρινους φακέλους"

  Επιχειρηματίας, φίλος του Γιάννου: "Μου έδωσε 2,5 εκατ. σε δεσμίδες, σε κίτρινους φακέλους"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της ροής χρήματος από τον αντιπρόσωπο όπλων της εταιρείας που είχε αναλάβει (ως υποκατασκευάστρια) τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών και τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, φαίνεται πως βρήκαν στο πρόσωπο στενού φίλου του, επιχειρηματία, οι δικαστικές αρχές. Το πρόσωπο αυτό, επιχειρηματίας και φίλος του πρώην υπουργού,  φαίνεται πως τελικά συνέδεσε τη γραμμή του χρήματος, απολογούμενος την περασμένη Παρασκευή στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου.

  Ο 73χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται επίσης στην υπόθεση και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Στην απολογία του όμως σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε πως πήρε σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ, σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από τον Γιάννο Παπαντωνίου, για να τα μεταφέρει στην Ελβετία, σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού και της συζύγου του, την περίοδο 2002-2003.

  Οι αρχές θεωρούν όμως πως όσα εκτιμούν - με βάση τα ευρήματα της δικογραφίας -  αλλά και όσα κατέθεσε ο επιχειρηματίας επί της ουσίας ενώνουν την αλυσίδα του χρήματος για να συνδέσουν τον αποθανόντα αντιπρόσωπο όπλων Χρ. Μπεκατώρο (της Thales που ήταν υποκαστασκευάστρια του εκσυχρονισμού των φρεγατών) με τον τότε υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

  Νόμιμη προέλευση

  Τα χρήματα αυτά, όπως φέρεται να είπε ο ίδιος ο επιχειρηματίας ο οποίος είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση του ξεπλύματος των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων του πρώην υπουργού, του τα έδινε τμηματικά, σε δεσμίδες, μέσα σε κίτρινους φακέλους στο σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά. Όπως είπε ο επιχειρηματίας, στη συνέχεια, τα κατέθετε σε δικό του λογαριασμό σε τράπεζα των Βορείων Προαστίων. Από εκεί τα μετέφερε στην Ελβετία σε λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου.

  Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως επρόκειτο για παράνομο χρήμα. Τα λεφτά πίστευε ότι προέρχονται από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου. Εκείνη την περίοδο που τον γνώρισε ήταν ένας επιτυχημένος πολιτικός και πίστευε ότι ήταν ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος. Ο ίδιος δεν έλαβε καμία αμοιβή, διότι έκανε μία εξυπηρέτηση σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε, με αποτέλεσμα να βρεθεί μπλεγμένος μετά από χρόνια χωρίς να ευθύνεται.

  Το κατηγορητήριο

  Η ανάλυση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση ήταν αυτή ακριβώς που ήρθε να "κουμπώσει", σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο στενός φίλος του κ. Παπαντωνίου. Σε αυτό αναφέρεται πως η πορεία του παράνομου χρήματος εμφανίζεται να ξεκινά τουλάχιστον τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2003 με δύο εμβάσματα της THALES, από την ολλανδική τράπεζα ABN AMRO NV προς τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη, εταιρεία συμφερόντων του Χ. Μπεκατώρου. Από εκεί μεταφέρθηκε σε κυπριακές offshore του εν λόγω επιχειρηματία, από τις οποίες αναλήφθηκε τμηματικά, και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατατέθηκε επίσης τμηματικά στην Eurobank σε τραπεζικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία φίλου του κ. Παπαντωνίου. Ο τελευταίος φέρεται ότι ανέλαβε να "ξεπλύνει" το ποσό των 2.800.000 ελβετικών φράγκων.

  Διαβάστε ακόμη: 

  Τα 2,8 εκατ. φράγκα έστειλαν τον Γιάννο Παπαντωνίου στη φυλακή

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ