Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Οκτ-2018 17:45

  Ευεργέτημα πενίας σε εταιρείες που οδηγούνται στην πτώχευση

  Ευεργέτημα πενίας σε εταιρείες που οδηγούνται στην πτώχευση
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Απαλλαγή από την καταβολή του 20% επί της οφειλής του κύριου φόρου, η οποία ήταν προϋπόθεση για να μην κηρυχθεί απαράδεκτη η προσφυγή, "ψήφισε" το Συμβούλιο Επικρατείας, δίνοντας ανάσα σε εταιρείες που έχουν περιέλθει σε κατάσταση πτώχευσης. 

  Μάλιστα για αυτούς (σύνδικους πτώχευσης) ισχύει το ευεργέτημα πενίας, η δυνατότητα δηλαδή να μην καταβάλουν ούτε παράβολα ή άλλα έξοδα της δίκης. 

  Οι σύμβουλοι Επικρατείας του  Β΄  Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαίρη Σαρπ) στην υπ΄ αριθμ. 2096/2018 απόφασή τους αναφέρουν ότι η διάταξη του άρθρου 93 παράγραφος 3 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, η οποία προβλέπει ότι επί φορολογικών και τελωνειακών γενικά διαφορών ο προσφεύγον στα Διοικητικά Δικαστήρια οφείλει, "με ποινή απαραδέκτους της εφέσεως, να καταβάλει μέχρι την ημερομηνία της αρχικής δικασίμου, ποσό 20% του οφειλομένου κυρίου φόρου, δασμού ή τέλους, γενικά δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που την έφεση ασκεί σύνδικος πτώχευσης, αναφορικά με φορολογική ενοχή του πτωχού".   

  'Οσον αφορά στο αναλογικό παράβολο που πρέπει να καταβληθεί αναφέρουν πως μπορεί ο σύνδικος να ζητήσει από το δικαστήριο τη χορήγηση του ευεργετήματος της πενίας, όπως προβλέπει το άρθρο 276 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

  Διευκρινίζεται ότι το ευεργέτημα πενίας παρέχεται σε όποιον αποδεδειγμένα δεν μπορεί να καταβάλει τα έξοδα της δίκης και τα προβλεπόμενα παράβολα.

  Έτσι πλέον το ευεργέτημα της πενίας μπορεί να δοθεί και σε νομικά πρόσωπα, σε ομάδες  προσώπων που είναι διάδικοι, σε ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες, καθώς και σε συνεταιρισμούς, εφόσον η καταβολή των δικαστικών κ.λπ. εξόδων δεν μπορεί να γίνει ούτε από το ταμείο τους ούτε από τα μέλη, χωρίς να περιοριστούν τα απαραίτητα μέσα για τη διατροφή των ιδίων και της οικογένειάς τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων