Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Οκτ-2018 14:12

  Ελεγκτικό Συνέδριο: Πρωταθλητής δημιουργίας χρεών η Περιφέρεια Αττικής

  Ελεγκτικό Συνέδριο: Πρωταθλητής δημιουργίας χρεών η Περιφέρεια Αττικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:11

  Σταθερά ανοδική είναι η τάση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διαβιβάστηκε στην Βουλή.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr, συνολικά τα χρέη από 4.759 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31/12/2016 ανέβηκαν σε 6.026 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2017, δημιουργώντας όπως επισημαίνει η έκθεση "αρνητικές επιδράσεις στην εγχώρια οικονομία και αποτελεί μείζον πρόβλημα του δημοσιονομικού συστήματος της χώρας".

  "Πρωταθλητής στην αύξηση χρεών προς τρίτους εμφανίζεται η Περιφέρεια Αττικής ενώ οι ελεγκτές καταγράφουν μια σειρά από προβληματισμούς για το σύνολο σχεδόν των φορέων που ελέγχθηκαν.

  Ειδικότερα, σε πίνακα με την πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζει αύξηση των χρεών της κατά 113,11% τη στιγμή μάλιστα που τα ευρήματα για τους άλλους Δήμους που ελέγχθηκαν παρουσιάζουν μείωση ληξιπρόθεσμων. Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής τα χρέη εκτινάχθηκαν σε 7.444.177,39 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 από 3.493.049,06 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016.

  Σύμφωνα με τους ελεγκτές: "Η σημαντική αύξηση που παρουσίασαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Περιφέρειας Αττικής οφειλόταν στα προβλήματα οργάνωσης εσωτερικών διαδικασιών, εκπαίδευσης του προσωπικού και στελέχωσης της ΓΔΟΥ ως απόρροια της κατάργησης των ΥΔΕ".

  Είναι ενδεικτικό ότι στην παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνεται ότι την διετία 2016 – 2017 έγιναν συνολικά 431 απευθείας αναθέσεις περίπου 5,4 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το 2016 έγιναν 226 απευθείας αναθέσεις αξίας 3.377.405,81 ευρώ και 172 συμβάσεις συνοπτικών διαγωνισμών, αξίας 2.048.780,61 ευρώ και το 2017 έγιναν 205 απευθείας αναθέσεις αξίας 2.072.837,47 ευρώ και 104 συμβάσεις συνοπτικών διαγωνισμών αξίας 1.213.076,56 ευρώ

  Αναφορικά με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων των νοσοκομείων οι ελεγκτές υποστηρίζουν ότι οφείλεται στις "νόμιμες διαδικασίες αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων προμηθειών".

  Ειδικότερα για τα νοσοκομεία αναφέρεται ότι για το έτος 2017 συνήφθησαν:

  • 12 συμβάσεις μετά από διενέργεια πρόχειρων/συνοπτικών διαγωνισμών,

  • 7 συμβάσεις με παράταση προηγούμενης σύμβασης

  • 2.999 συμβάσεις με απευθείας ανάθεση.

  Σύμφωνα με το protothema.gr τα ποσά των απευθείας αναθέσεων ανέρχονται σε 30.524.676,03 ευρώ για το 2016 και 27.363.640,53 ευρώ για το 2017.

  Το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποίησε ελέγχους και στην ΣΤΑΣΥ για την οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει:

  • Μείωση εσόδων ως αποτέλεσμα της εισιτήριο-διαφυγής και της λαθρεπιβίβασης.

  Η εταιρεία έχει απωλέσει 10 εκατ. ακυρώσεις σε ένα χρόνο ήτοι περίπου 800 χιλ. εισιτήρια το μήνα

  Επίσης, από τους ελέγχους στα ασφαλιστικά ταμεία διαπιστώθηκε: 

  • Δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται σημαντικός περιορισμός του πλήθους των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης στο τ.ΙΚΑ και στον τ.ΟΑΕΕ κατά το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα (Ιαν-Σεπτ 2017), καθώς εγγενείς λόγοι οδηγούν στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων. Το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης γι’ αυτές τις αιτήσεις έχει μειωθεί λόγω βελτιώσεων που έχουν γίνει στον τρόπο υπολογισμού της δαπάνης αυτής.

  • Η διαδικασία δημιουργίας αναφορών (reports) για την παρακολούθηση της πορείας των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης παρουσιάζει προβλήματα, αφενός γιατί τα στοιχεία συλλέγονται από κατακερματισμένα πληροφοριακά συστήματα και πηγές, αφετέρου τα καταχωρισμένα στοιχεία δεν είναι ακριβή"

  Τέλος, το απόσπασμα της έκθεσης για την ΑΑΔΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: 

  Φορολογικός Έλεγχος

  - Για 16.875 περαιωμένες υποθέσεις ελέγχου επιστροφών φόρων ο μέσος όρος (Μ.Ο.) του χρόνου που μεσολαβεί (διαφοράς) μεταξύ της ημερομηνίας ανάθεσης της υπόθεσης και της ημερομηνίας περαίωσης του ελέγχου είναι 242,1 ημέρες.

  - Για 3.756 υποθέσεις ελέγχου επιστροφών φόρων (1.668 υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος και 2.088 υποθέσεις ελέγχου επιστροφής Φ.Π.Α.), οι οποίες δεν είχαν περαιωθεί μέχρι και τις 31.12.2017, ο συνολικός Μ.Ο. του χρόνου που παρήλθε, από την ημερομηνία ανάθεσης της υπόθεσης μέχρι και τις 31.12.2017, είναι 657 ημέρες.

  "Ουδεμία αύξηση χρεών" απαντά η Περιφέρεια Αττικής

  "Δεν υπάρχει καμία αύξηση χρεών της Περιφέρειας Αττικής. Δεν υπάρχουν χρέη" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής. 

  Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

  "Καλή είναι η δημιουργία εντυπώσεων, υπάρχει όμως και η πραγματικότητα.

  Σύμφωνα με αυτή δεν υπάρχει καμία αύξηση χρεών της Περιφέρειας Αττικής. 
  Δεν υπάρχουν χρέη. 

  Συγκεκριμένα πληροφορούμε τους πολίτες που διαβάζουν ότι δήθεν η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει αύξηση χρεών:

  Πρώτον, ότι η Περιφέρεια Αττικής όχι μόνο δεν έχει χρέη αλλά, αντιθέτως, έχει Ταμειακά Διαθέσιμα ύψους 347 εκατομμυρίων ευρώ.

  Δεύτερον, ότι αυτό που αναφέρει η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά σε μια παροδική αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω, όπως αναφέρει η ίδια Έκθεση (καρτέλα 57), της αναδιοργάνωσης των Οικονομικών Υπηρεσιών στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ζήτημα στο οποίο αναφέρεται η Έκθεση, αφορούσε τον Σεπτέμβριο του 2017 και έχει αντιμετωπισθεί και επιλυθεί ήδη εντός του 2017. Συγκεκριμένα, στο τέλος της χρονιάς αυτής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ήδη μειωθεί στο μισό, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Σήμερα κινούνται κάτω από το 1% του συνόλου των πληρωμών της Περιφέρειας Αττικής (δηλαδή είναι μόλις 1.7 εκ. ευρώ).

  Τρίτον, ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ήταν εκείνη που σχεδίασε, ωρίμασε και υλοποιεί ένα τεράστιο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Για του λόγου το αληθές, μπορεί ο καθένας να ανατρέξει στις δημοσιευμένες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ή στα 414 έργα συνολικού συμβατικού κόστους ύψους 383 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιεί σήμερα η Περιφέρεια Αττικής σε όλους τους Δήμους της Αττικής και αφορούν έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, αστικών αναπλάσεων, κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών, οδικής ασφάλειας, κ.ά.." 

  "Aνικανότητα της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, σε όλα τα επίπεδα"

  Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

  "Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι fakenews, αλλά αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανικανότητα της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, σε όλα τα επίπεδα. 

  Αποδεικνύει την αδυναμία της να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των οικονομικών της, αφού αδυνατεί να αποπληρώσει έγκαιρα τις οφειλές της.

  Επιπλέον, από τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν, επιδεικνύει χαρακτηριστική ανικανότητα στην απορρόφηση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

  Τα διαρκώς αυξανόμενα χρέη και οφειλές προς τρίτους, οι  "πλασματικοί" προϋπολογισμοί, η έλλειψη αναπτυξιακού οράματος και οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων υποδομής που έχουν ανάγκη οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες, είναι η "βαριά κληρονομιά" που αφήνει η απερχόμενη Περιφερειάρχης στους κατοίκους της Αττικής.

  Η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας αξίζει μια καλύτερη Διοίκηση". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ