Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Οκτ-2018 07:48

  Τα 2,8 εκατ. φράγκα έστειλαν τον Γιάννο Παπαντωνίου στη φυλακή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:00

  του Παναγιώτη Στάθη

  Στη ζωή του Γιάννου Παπαντωνίου θα υπάρχουν δυο οριακές εικόνες: Αυτή της λάμψης που ως υπουργός Οικονομικών, πανίσχυρος, λαμπερός και με εξουσία "τσάρου" της Οικονομίας, υπέγραφε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

  Η δεύτερη χθες το βράδυ ήταν η εικόνα της αποδόμησης, της πτώσης, της ποινικής απαξίωσης. Μέσα στο κρύο των δικαστηρίων, στις 12 τη νύχτα, με βγαλμένο το σακάκι για να το ρίξει πάνω στις χειροπέδες ώστε να μην φαίνονται. Με διάθεση να μιλήσει και τους αστυνομικούς να του ζητούν να προχωρήσει: " Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά", είπε επιτιθέμενος στην κυβέρνηση για την αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας περί "φυλακίσεων". Λίγα μέτρα πιο πέρα, η κλούβα της αστυνομίας πήρε τον ίδιο και τη σύζυγό του για να τους μεταφέρει στο τμήμα Μεταγωγών και από εκεί, στις φυλακές.

  Τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 14.00 στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Ο κ. Παπαντωνίου μεταφέρθηκε στα κελιά όπου κρατούνταν τα μέλη της 17 Νοέμβρη και θα είναι μόνος του, ενώ η σύζυγός μεταφέρθηκε στην πτέρυγα γυναικών. 

  Ο δεύτερος υπουργός

  Ήταν 2012 όταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας και παρολίγον πρωθυπουργός της χώρας πήρε τον δρόμο για τις φυλακές σχετικά με -καταγγελλόμενες- μίζες στα εξοπλιστικά. Ο κ. Παπαντωνίου, έξι χρόνια μετά έγινε ο δεύτερος υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ (της κυβέρνησης Σημίτη) που οδηγείται στις φυλακές. Τραγική ειρωνεία; Στην απολογία του ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να ενσωμάτωσε μια παράγραφο με αιχμές κατά του Άκη, θέλοντας να καταδείξει πως εκείνος  το 2001 (ως ΥΠΟΙΚ) είχε ζητήσει τη σημαντική μείωση των αμυντικών δαπανών, κάτι για το οποίο, όπως λέει, διαφώνησε τότε δημόσια ο υπουργός Άμυνας. Τότε υπουργός Άμυνας ήταν ο Τσοχατζόπουλος και λίγους μήνες μετά αντικαταστάθηκε από τον Παπαντωνίου.

  Πώς έφτασε εκεί

  Η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίνα (μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου) και την εισαγγελέα Αικατερίνη Τσιρώνη, αργά χθες το βράδυ γνωμοδότησαν πως πρέπει να οδηγηθεί στις φυλακές τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου. Και οι δυο κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συγκεκριμένα 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων. "Παράνομο χρήμα" που κατά το κατηγορητήριο συνδέεται με τη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Συνολικά η απολογία του πρώην υπουργού που ξεκίνησε προχθές το πρωί, διεκόπη το βράδυ και συνεχίστηκε χθες, διήρκεσε 16 ώρες, με τον κατηγορούμενο να αρνείται όσα του αποδίδονται.

  Παπαντωνίου 23102018

  16 ώρες ο Γιάννος, πέντε ώρες η Κουράκου και μια μακρά διάσκεψη

  Η απολογία του πρώην υπουργού ήταν μαμούθ σε χρονική διάρκεια αφού επί της ουσίας διήρκεσε 2 εργάσιμες ημέρες (16 ώρες) ενώ της συζύγου του πέντε ώρες.

  Ο πρώην υπουργός τήρησε επιθετική στάση (κάποιες φορές υπήρξε και ένταση στην ανάκριση), ενώ συμπύκνωσε τις απαντήσεις του στο τρίπτυχο, πως δεν υπάρχει ζημία του δημοσίου και πως υπόκειται πολιτική δίωξη με αιχμή του δόρατος τους δικαστές. Ο τρόπος μάλιστα που τοποθετήθηκε απέναντι στους "συντάκτες" του κατηγορητηρίου, όπως τους αποκαλούσε ήταν εξίσου επιθετικός. Εκλήθη λοιπόν να απαντήσει σε δυο βασικά ζητήματα:

  - Πώς  ζημίωσε τη χώρα με την αναβάθμιση των έξι φρεγατών του ΠΝ το 2003: Η απάντηση σε αυτό ήταν πως η επίμαχη συναλλαγή διασφάλισε απολύτως το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου και ότι ενίσχυε την εθνική ασφάλεια. Βασικός ισχυρισμός του δε, είναι πως το δημόσιο θα ζημιωνόταν αν προχωρούσε σε ακύρωση ή διακοπή του εξοπλιστικού προγράμματος.

  Καμία ζημία

  Φέρεται να είπε πως "θέμα "ελάττωσης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου", και μάλιστα τεράστιο, θα ανέκυπτε σε περίπτωση όχι της υλοποίησης αλλά της διακοπής του προγράμματος του εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών λόγω ραγδαίας απαξίωσής τους. Αντίθετα, ο εκσυγχρονισμός αύξησε την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου με χαμηλό κόστος. Ο υπουργός δεν διαπραγματεύεται συμβάσεις του Δημοσίου. Αποδέχεται ή απορρίπτει – ή αναπέμπει – εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων που είναι επιφορτισμένα με την επεξεργασία και διαπραγμάτευση των τεχνικών και οικονομικών στοιχείων που συγκροτούν τη σύμβαση".

  400 εκατομμύρια

  Το κατηγορητήριο που αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες, θεωρεί πως η σύμβαση για τις φρεγάτες, πάνω στις οποίες στηρίζεται και η κατηγορία για το ξέπλυμα, προκάλεσε ζημιά στο δημόσιο, την οποία οι ανακριτικές αρχές προσδιορίζουν στα 400 εκατομμύρια ευρώ: "Το αποτέλεσμα είναι ένα συνονθύλευμα ανακριβειών και αυθαίρετων ισχυρισμών που αφορούν κυρίως πολιτικά ζητήματα χωρίς ποινικό περιεχόμενο", φέρεται να είπε.

   - Το δεύτερο σκέλος αφορούσε το "ξέπλυμα των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων" στο οποίο φέρεται να προχώρησε. Σύμφωνα με τις αρχές τα ποσά έφυγαν από λογαριασμούς εταιρείας πρώην αξιωματούχου της γαλλικής εταιρείας Thales (έχει αποβιώσει) και μέσω offshore εταιρειών στην Κύπρο αναλήφθηκαν τμηματικά από  φιλικό πρόσωπο, επίσης επιχειρηματία, του πρώην υπουργού ο οποίος είχε αναλάβει -κατά την κατηγορία- το "ξέπλυμα".

  Τι απάντησε; "Όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό".

  Ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε πως οι δαιδαλώδεις διαδρομές του παράνομου χρήματος που αναφέρονται στο κατηγορητήριο αποδεικνύουν "αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος", ενώ τις χαρακτηρίζει "δόλιες συρραφές δήθεν στοιχείων".

  Φέρεται μάλιστα να κάνει λόγο για πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει οι "διώκτες του", το οποίο όπως ισχυρίζεται, τους ανάγκασε "να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο" συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση: "… μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό". 

  Γιατί προφυλακίστηκαν 

  Ως ύποπτοι φυγής ή για την πρόληψη τέλεσης νέων αδικημάτων κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου. 

  Στο ένταλμα της προσωρινής τους κράτησης υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις λόγοι για τους οποίους θεωρήθηκε επιβεβλημένη η προφυλάκιση τους. Για τον Γιάννο Παπαντωνίου και την Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκε ότι:

  •    Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί.

  •    Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων (εάν παραμείνουν δηλαδή ελεύθεροι, είναι πιθανό να συνεχίζουν το -κατά το κατηγορητήριο- ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

  •    Δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Στη φυλακή Γιάννος Παπαντωνίου και Σταυρούλα Κουράκου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων