Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Οκτ-2018 09:55

  Σ. Ζαχαράκη: Έχουμε, ήδη, κυβέρνηση μειοψηφίας

  Σ. Ζαχαράκη: Έχουμε, ήδη, κυβέρνηση μειοψηφίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Έχουμε ήδη μια κυβέρνηση μειοψηφίας, μια κυβέρνηση που δέχεται μομφή από τους ίδιους εκείνους στους οποίους στηρίζει την εμπιστοσύνη της" υποστηρίζει, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, σημειώνοντας ότι "η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει την πρωτοτυπία να διαθέτει, σήμερα, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία με μόνο πολιτικό περιεχόμενο τη συνέχιση της άσκησης της εξουσίας".  

  Σχολιάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Ζαχαράκη εκτιμά ότι "ένα από τα προβλήματα που έχει είναι ότι μετατρέπει τη χώρα μας σε απλό παρατηρητή των εξελίξεων και τετελεσμένων".  

  Μιλώντας για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός διώχνει αυτόν που συμφωνεί μαζί του και κρατά αυτόν που διαφωνεί" ενώ για το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, η κ. Ζαχαράκη αφού επισημαίνει ότι "η ΝΔ τηρεί υπεύθυνη και διακριτική στάση" υπογραμμίζει ότι "πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και την ευθύνη γι αυτό έχει πρωτίστως ο πρωθυπουργός".

  Τέλος, σχολιάζοντας το κύμα του εθνικισμού και λαϊκισμού που έχει εμφανιστεί έντονο στην Ευρώπη και ερωτηθείσα εάν θα αποτυπωθεί στις επικείμενες ευρωεκλογές, η Σοφία Ζαχαράκη, στη συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχολιάζει ότι στη χώρα μας ζήσαμε πρώτοι, μέσα στα χρόνια της κρίσης, το ξέσπασμα και την άνοδο του λαϊκισμού το οποίο εμφανίζεται τώρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας ότι "η δική μας χώρα, που τόσο πληγώθηκε από τις ακραίες φωνές του λαϊκισμού και του διχασμού στις επόμενες εκλογές θα αφήσει αυτή την εποχή πίσω της", "στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλη της ΕΕ".  

  Η συνέντευξη της αναπληρώτριας εκπροσώπου της ΝΔ Σοφίας Ζαχαράκη έχει ως εξής:

  Ερ. Κυρία Ζαχαράκη, από τη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, θα ήθελα τη γνώμη σας. Η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ ενισχύει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στη χώρα μας; 

  Απ. Ένα από τα προβλήματα που έχει η συμφωνία των Πρεσπών, είναι ότι μετατρέπει τη χώρα μας σε απλό παρατηρητή εξελίξεων και τετελεσμένων. Διότι την ώρα που ο κ. Καμμένος υπέγραψε την πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα μας απεμπόλησε το κεκτημένο και το πολιτικό πλεονέκτημα του Βουκουρεστίου, με αποτέλεσμα το εθνικό μας ζήτημα να έχει σήμερα καταστεί στην πράξη ζήτημα μονομερών αποφάσεων της γειτονικής μας χώρας. Ενώ την ίδια ώρα, στην ΠΓΔΜ λένε ανοιχτά, ότι η ευκαιρία τους να κατοχυρώσουν την εθνικότητα και τη γλώσσα συμπίπτει με τον κλυδωνιζόμενο βίο αυτής της κυβέρνησης.

  Ανεξάρτητα, ωστόσο, απ΄ ό,τι συμβαίνει στα Σκόπια, στη χώρα μας είναι ξεκάθαρο, ειδικά μετά και την παραίτηση Κοτζιά, ένα ζήτημα πολιτικής τάξης και πολιτικής νομιμοποίησης: Έχουμε μία κυβέρνηση όχι δικομματική, αλλά δικέφαλη, που όχι μόνο αδυνατεί να βρει συνεννόηση, αλλά έχει πια ανοιχτά υιοθετήσει το "ο σώζων εαυτόν σωθήτω". Σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα, έχουμε μια κυβέρνηση σε αποσύνθεση και αποδρομή. Και η λύση γι΄ αυτό δεν μπορεί να είναι άλλη, από την προσφυγή στις κάλπες.

  Ερ. Κυρία Ζαχαράκη, πώς κρίνετε την εξέλιξη της παραίτησης Νίκου Κοτζιά;

  Απ. Ο κ. Τσίπρας απέπεμψε τον υπουργό των Εξωτερικών του που υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών, για χάρη του κ. Καμμένου ο οποίος ενώ δεν απέσυρε την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση πριν την υπογραφή της εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν θα την ψηφίσει. Και ενώ ο πρωθυπουργός διώχνει αυτόν που συμφωνεί μαζί και κρατά αυτόν που διαφωνεί, δηλώνει ότι δεν θα ανεχθεί τη διγλωσσία. Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να περιγράψει κανείς αυτό το θέατρο παραλόγου, πέραν του να παρατηρήσει ότι αυτή η κυβέρνηση θα μείνει μάλλον στην ιστορία για το γεγονός ότι ανακάλυψε μια πραγματικά καινοφανή θεωρία. Δείτε τι επιπλέον έγινε τις τελευταίες μέρες. Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτηρίζει την παραίτηση του κ. Κοτζιά ακατανόητη. Ο κ. Κοτζιάς απαντά ότι ακατανόητη είναι μόνο για εκείνους που δεν έχουν διαβάσει την επιστολή παραίτησής του. Και αντί να τη δώσει ο ίδιος στη δημοσιότητα, προκαλεί το Μαξίμου να το κάνει που προσπαθεί να το αποφύγει. Το μόνο σίγουρο, κυρία Αδηλίνη, είναι ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο αυτήν την παρακμή που ζει ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Ειδικά σήμερα, σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες, χρειάζεται άμεσα μία κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη η οποία θα μιλάει με μια φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν την έχει σήμερα. Θα την αποκτήσει, όμως, σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές.

  Ερ. Πώς σχολιάζετε το ζήτημα που έχει προκύψει για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ; Και σας επισημαίνω ότι διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή σε ΜΜΕ των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

  Απ. H ΝΔ τηρεί ως αξιωματική αντιπολίτευση μια απολύτως υπεύθυνη και διακριτική στάση σε ό,τι αφορά τον τρόπο που διοχετεύονται τα απόρρητα κονδύλια από την κυβέρνηση. Δεν μπαίνουμε σε καμία αντιπαράθεση. Είναι ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών και οφείλει να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Και προφανώς δεν είναι τυχαίο που ο κ. Κοτζιάς ζήτησε να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας. Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Και την ευθύνη γι΄ αυτό την έχει πρωτίστως και αυτονοήτως ο πρωθυπουργός.

  Ερ. Εξετάζετε, ως ΝΔ, το σενάριο κυβέρνησης μειοψηφίας από τον ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς προσανατολίζεστε να κάνετε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση;

  Απ. Η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου έχει την πρωτοτυπία να διαθέτει σήμερα μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία με μόνο πολιτικό περιεχόμενο τη συνέχιση της άσκησης της εξουσίας. Σε μια παραλλαγή της φράσης, τα μέλη της κυβέρνησης λένε στην ουσία αναμεταξύ τους, "διαφωνώ με όσα λες, αλλά θα υπερασπιστώ με κάθε τρόπο το δικαίωμά μου να είμαι υπουργός με την στήριξή σου". Υπό την έννοια αυτή, έχουμε ήδη μια κυβέρνηση μειοψηφίας, μια κυβέρνηση που δέχεται μομφή από τους ίδιους εκείνους στους οποίους στηρίζει την εμπιστοσύνη της. Ενώ την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αυτή έχει χάσει από καιρό την ίδια πολιτική και λαϊκή της νομιμοποίηση. Στην αδιέξοδη κατάσταση αυτή, η προσφυγή στις κάλπες είναι η μόνη λύση.

  Ερ. Κυρία Ζαχαράκη, βλέπετε να επιστρέφει ο διπολισμός στις προσεχείς εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν;

  Απ. Η πόλωση και ο διχασμός υπήρξαν τα εργαλεία με τα οποία ο κυβερνητικός συνασπισμός ανέβηκε στην εξουσία. Και ήδη με τα ίδια αυτά εργαλεία επιχειρεί σήμερα να κρατηθεί σε αυτήν. Είναι ένας δρόμος που ούτε εμείς θα ακολουθήσουμε, αλλά, το σημαντικότερο, ούτε οι πολίτες ακολουθούν. Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να συγκροτήσει μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία, που θα εκφράζει την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να αφήσουν πίσω την εποχή της καθήλωσης και της παρακμής και να ανοιχτούν στο μέλλον της χώρας. Από εκεί και πέρα ποιο θα είναι το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα μάθουμε σύντομα- και προσωπικά δεν είμαι καθόλου σίγουρη αν θα είναι όσο το εμφανίζουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, διότι ο δικομματισμός είναι συνάρτηση και της συμμετοχής.

  Ερ. Να περάσουμε και σε ένα άλλο θέμα που προέκυψε αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού κ. Πολάκη. Η ΝΔ προσανατολίζεται να θέσει το θέμα στην Ευρώπη; Και πέραν αυτού, εκτιμάτε ότι οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν σε κλίμα απόλυτης πόλωσης;

  Απ. Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Πολάκη δεν είναι, δυστυχώς, ένα μεμονωμένο ατόπημα ενός στελέχους της πολιτικής ομοσπονδίας των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Αντίθετα, οι δηλώσεις αυτές εκφράζουν μια αντίληψη ενδημική στο πολιτικό αυτό οικοσύστημα. Που λέει η αντίληψη αυτή, ότι η εξουσία είναι ένα απόλυτο φαινόμενο και ότι οι θεσμοί είναι το εμπόδιό της. Έχουμε, άλλωστε, ακούσει και πρόσφατα να λέγεται ευθέως ως παράπονο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία. Δυστυχώς, τέτοιες δηλώσεις, αλλά κυριότερα οι πρακτικές που τις ακολουθούν, δεν προδίδουν τίποτε άλλο, παρά ότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα την Ελλάδα δεν αναγνωρίζουν τους κανόνες λειτουργίας μια δημοκρατικής χώρας. Η διάκριση των εξουσιών, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η ανεξάρτητη λειτουργία των ανεξαρτήτων αρχών, η ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η ελευθερία του τύπου, η αξιοκρατία στον διορισμό σε θέσεις ευθύνης είναι όχι μόνο αυτονόητες αρχές ενός ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, αλλά απαραίτητες προϋποθέσεις και για την ίδια την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και η αμφισβήτησή τους από την σημερινή κυβέρνηση βάζει, ασφαλώς, την χώρα μας στην γωνία της ευρωπαϊκής οικογένειας.

  Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας: Δεν μένει καμία αμφιβολία, ότι οι σημερινοί κυβερνώντες δεν θα διστάσουν να κάνουν τα πάντα για να δυναμιτίσουν την ομαλή πορεία της χώρας προς τις εκλογές. Δεν θα επιτρέψουμε, ωστόσο, ο πανικός των κυβερνώντων να γίνει κίνδυνος για τη δημοκρατική συνοχή και τάξη της χώρας.

  Ερ. Αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, θα καταφέρει πιστεύετε η κυβέρνηση να λάβει τη διαβεβαίωση για τη μη περικοπή τους, ή απλώς θα πετύχει την αναβολή του μέτρου;

  Απ. Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι ένα μέτρο που έφερε η πολιτική τής σημερινής κυβέρνησης και ένα μέτρο που αυτή ψήφισε. Και αυτό συνέβη ενώ ήδη οι νέες συντάξεις που εκδίδονται από τον Μάϊο 2016 είναι μειωμένες κατά περίπου 40%, κι αυτό με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Η δική μας θέση υπήρξε από την αρχή ξεκάθαρη: οι νέες περικοπές στις συντάξεις θα είναι ένα άδικο πλήγμα σε βάρος των πιο ευάλωτων πολιτών της χώρας, που έχουν ήδη πληρώσει το τίμημα της δημοσιονομικής προσαρμογής και έχουν υποστεί με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Το κύριο ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι η αναβολή του μέτρου, είτε με την επίκληση του δημοσιονομικού πλεονάσματος, είτε με το επιχείρημα Τσακαλώτου, ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που θα λυθεί με "φυσικό τρόπο". Είναι ότι όσο η οικονομία της χώρας παραμένει σε στασιμότητα, η ανεργία επιμένει και η μερική απασχόληση γίνεται η κυρίαρχη μορφή εργασίας, το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος θα παραμένει. Η ουσιαστική θωράκιση και προστασία των συντάξεων θα έρθει με το πετύχει η χώρα σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και σ΄αυτό είναι που εντοπίζεται η αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης. Η ΝΔ έχει ήδη καταθέσει την πρότασή της για μια τολμηρή μείωση εισφορών από το 20% στο 15% για την κύρια σύνταξη και έχουμε εισηγηθεί την ανάγκη ο δεύτερος πυλώνας, να πάρει τον χαρακτήρα ενός ατομικού κουμπαρά για όλους τους νέους ασφαλισμένους.

  Ερ. Σε περίπτωση που η ΝΔ στις προσεχείς εκλογές τερματίσει πρώτη αλλά όχι αυτοδύναμη θεωρείτε εφικτή την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ; Μήπως εν τέλει αυτό ωφελεί τη χώρα;

  Απ. Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε μια ευρεία κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, που θα στηρίξει την επομένη των εκλογών ένα πρόγραμμα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο η χώρα να αφήσει πίσω της την εποχή της παρακμής και να ανοίξει μια νέα σελίδα. Συγχρόνως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει, ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συνεννόηση στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη χώρα και την κοινωνία. Ωστόσο, είναι σε εμάς ξεκάθαρο, ότι με τις δυνάμεις που υπηρέτησαν και συνεχίζουν μέχρι την τελευταία ώρα να υπηρετούν τον τυχοδιωκτισμό και τον διχασμό δεν είχαμε, ούτε θα μπορούσαμε να έχουμε καμία συνεργασία.

  Ερ. Με αφορμή την πρόσφατη επίθεση με βόμβες μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας θα ήθελα την άποψή σας. Εκτιμάτε ότι το πρόβλημα της ασφάλειας του πολίτη είναι πολιτικό ή δημόσιας τάξης;

  Απ. Η επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας είναι ένα ακόμη δείγμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης στην δημόσια ασφάλεια. Φτάσαμε στο σημείο, οργανωμένες συμμορίες να αισθάνονται ότι μπορούν χωρίς κανέναν φόβο να στοχοποιούν και να απειλούν τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ενώ την ίδια ώρα οι δείκτες της εγκληματικότητας δείχνουν έξαρση του οργανωμένου και κοινού εγκλήματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατά την επίσκεψή του στο Α.Τ. Ομονοίας, ότι ευημερία χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει. Πράγματι, δεν μπορεί η χώρα να έχει ομαλό κοινωνικό και οικονομικό βίο, όσο στην χώρα έχει εγκατασταθεί ένα καθολικό αίσθημα ανασφάλειας, όσο οι πολίτες της χώρας αισθάνονται απροστάτευτοι και όσο οι πόλεις γεμίζουν με γκρίζες ζώνες και άβατα.

  Είναι αποστολή της Πολιτείας να προστατεύει την ζωή και την ασφάλεια των πολιτών της. Και είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, ότι η διασφάλιση της δημόσιας τάξης θα είναι για την επόμενη κυβέρνηση μια υψηλή προτεραιότητα. Οι αποφυλακίσεις επικίνδυνων εγκληματιών θα σταματήσουν. Τα άβατα, τα άσυλα ανομίας και οι εστίες εγκληματικότητας θα σπάσουν. Η ομάδα ΔΙΑΣ θα ενισχυθεί και η ομάδα ΔΕΛΤΑ θα γυρίσει στους δρόμους. Και η Ελληνική Αστυνομία θα ενισχυθεί για να μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

  Ερ. Τέλος θα ήθελα την πρόβλεψή σας για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Το κύμα εθνικισμού και λαϊκισμού που εμφανίζεται έντονο στην Ευρώπη θα αποτυπωθεί λέτε και στις επικείμενες ευρωεκλογές;

  Απ. Στη χώρα μας ζήσαμε πρώτοι, μέσα στα χρόνια της κρίσης, το ξέσπασμα και την άνοδο του λαϊκισμού, αλλά και των ακραίων δυνάμεων. Και ήδη βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τις δυνάμεις του λαϊκισμού, μέσα από αντίστοιχα ετερόκλητες συμμαχίες, να αμφισβητούν ανοιχτά το πολιτικό κεκτημένο της φιλελεύθερης ευρωπαϊκής ιδέας. Ένα αισιόδοξο, ωστόσο, μήνυμα θα είναι ότι η δική μας χώρα, που τόσο πληγώθηκε από τις ακραίες φωνές του λαϊκισμού και του διχασμού, στις επόμενες εκλογές θα αφήσει αυτήν την εποχή πίσω της. Η Ελλάδα θα γνωρίσει με άλλα λόγια άλλη μια πρωτιά στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλη της ΕΕ. Θα είναι η πρώτη χώρα που θα γνωρίσει μια κυβέρνηση που θα εκλεγεί λέγοντας την αλήθεια και με τη θετική ψήφο των πολιτών μετά από μια λαίλαπα λαϊκισμού.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων