Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Οκτ-2018 16:28

  Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

  Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16.53

  του Παναγιώτη Στάθη

  Με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, επελέγη για πρώτη φορά στα χρονικά του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας γυναίκα πρόεδρος. Αυτή είναι η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία βρισκόταν ψηλά στη δικαστική επετηρίδα.

  Η κ. Σακελλαροπούλου χαίρει υψηλής εκτίμησης μεταξύ των συναδέλφων της και η πρόταση για τον διορισμό της έγινε ομόφωνα δεκτή από το υπουργικό συμβούλιο. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, από τις πλέον γνωστές ανώτατες δικαστικούς λειτουργούς, επελέγη πρώτη και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατά την πρόσφατη διαδικασία, ενώ από την ίδια διαδικασία είχαν επιλεγεί και οι Αθανάσιος Ράντος και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

  Η Αικ. Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1978), εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1982), πάρεδρος (1988), σύμβουλος (2000). Υπηρετεί στο Ε΄ Τμήμα από το 2000. Γενική Γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), Πρόεδρος της Ένωσης (1993-1995 και 2000-2001) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης (2006- 2008). Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας παρακολούθησε το μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2005, ζητήματα δικαίου περιβάλλοντος. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έγραψε μελέτες σε θέματα περιβάλλοντος (Δάση και οικιστική ανάπτυξη, Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα, Διαχείριση υδατικών πόρων, Χωροταξία και ΑΠΕ κ.ά.). 

  Το υπουργικό συμβούλιο δεν επέλεξε ως πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος εκτελούσε προσωρινά καθήκοντα προέδρου, ούτε και τη νεότερη αντιπρόεδρο Χρυσικοπούλου, το όνομα της οποίας είχε συζητηθεί για τη θέση του προέδρου.

  Ως νέοι αντιπρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας διορίζονται οι σύμβουλοι του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης και Μιχάλης Πικραμένος, με τον τελευταίο να είναι χαμηλά στη δικαστική επετηρίδα και επιπλέον να βρίσκεται στην τριάδα της επιλογής που είχε γίνει και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

  Για την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου επελέγη ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, δικαστικός άριστος ο οποίος είχε παραληφθεί και ήρθε πρώτος στην προτίμηση της Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς και οι αρεοπαγίτες Ειρήνη Καλού, της οποίας το όνομα είχε πριν έναν χρόνο περιληφθεί στις επιλογές, αλλά τελικώς δεν είχε προχωρήσει και η Δήμητρα Κοκκοτίνη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων