Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Οκτ-2018 16:18

  Κοινές δράσεις στην Ελλάδα από NORDICS

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κοινές δράσεις στην Ελλάδα από NORDICS

  Σε συντονισμό των δράσεων τους προχωρούν, για πρώτη φορά, οι πρεσβείες, τα ινστιτούτα και οι βιβλιοθήκες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Δανίας και της Ισλανδίας στην Ελλάδα, με στόχο να καθιερώσουν τον προσδιοριστικό γεωγραφικό όρο αναφοράς τους ως "Βόρειες Χώρες" (NORDICS)-γνωστές ως Σκανδιναβικές.

  Αυτό έκαναν γνωστό, σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη, οι πρεσβευτές και οι επικεφαλής των ινστιτούτων των χωρών αυτών στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις "Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου", που πραγματοποιήθηκε στο Φινλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, όπου επισημάνθηκε ότι ο όρος Σκανδιναβία δεν περιλαμβάνει τη Φινλανδία και την Ισλανδία και γι΄ αυτό και το Βόρειες Χώρες/Nordics είναι πιο ορθός προσδιορισμός.

  Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν το μοντέλο της συνεργασίας τους και οι σχετικές κοινές δράσεις τους στην Ελλάδα, όπως συζητήσεις και εργαστήρια ενταγμένα στη διοργάνωση "Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου" υπό τον τίτλο "Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται".

  Ειδικότερα, η πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Σάρλοτ Σαμελίν (Charlotte Sammelin), ως πρώτη ομιλήτρια λόγω της Σουηδικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών των Βορείων Χωρών, περιέγραψε τον τρόπο που έχει θεσπιστεί η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες, με το Συμβούλιο Υπουργών να έχει δημιουργηθεί ήδη από το 1953 και να πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις, που στόχο έχουν την εξέλιξη και εμβάθυνση της συνεργασίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μεταξύ των βασικών επιτευγμάτων ανέφερε την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων από τη δεκαετία του 1950. Οι τομείς συνεργασίας είναι πολλοί, με κοινό παρονομαστή την πεποίθηση ότι "μαζί είμαστε πιο δυνατοί", επισήμανε και προσέθεσε πως οι εκπρόσωποι των Βορείων Χωρών στην Ελλάδα συνεργάζονται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, από θέματα πολιτικής και οικονομίας έως θέματα μετανάστευσης και πολιτισμού που είναι και ο λόγος της παρουσίας των Βορείων Χωρών ως σύνολο στην "Αθήνα 2018 παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου".

  Ο Δανός πρέσβης Κλαβς Χολμ (Klavs Holm) επικεντρώθηκε στις συνθήκες διαβίωσης και αναφέρθηκε σε διάφορα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι κάτοικοι των Βορείων Χωρών θεωρούνται από τους ευτυχέστερους πολίτες του κόσμου, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται "στο κράτος πρόνοιας, το οποίο όμως κοστίζει, γεγονός που συνεπάγεται και υψηλή φορολογία". Ο ίδιος, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση που εξέδωσαν, θεωρεί πάντως ότι παράγοντας ευτυχίας αποτελεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς. "Είμαστε από τις λιγότερο διεφθαρμένες περιοχές και υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των αρχών" τόνισε και εξήρε τέλος και τη μαζική χρήση του ποδηλάτου ως σημαντικό παράγοντα ευτυχίας των κατοίκων, επειδή "δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος".

  Ο Φινλανδός πρέσβης Γιούχα Πούκιου (Juha Pyykko), από την πλευρά του, πρόβαλε τρία ζητήματα, που οφείλουν πολλά όπως είπε, στη συνοχή που διακρίνει τις χώρες αυτές: Τη λογοτεχνία, η οποία θεωρεί ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη των γλωσσών και τη γλώσσα που εμπλουτίζει με τη σειρά της τη λογοτεχνία καθώς και την ισότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι το θέμα της ισότητας των φύλων αποτελεί καίριο θέμα του δημόσιου διαλόγου στις Βόρειες Χώρες καθώς και η ισότητα των ευκαιριών, που σημαίνει πρακτικά ότι κάθε άνθρωπος ο οποίος ζει και εργάζεται σε αυτές τις χώρες έχει ίσες ευκαιρίες με οποιοδήποτε άλλον, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί και να προοδεύσει. Το τρίτο χαρακτηριστικό της κοινωνίας αφορά κατά τον ίδιο "όλους εμάς που κατοικούμε, ζούμε και εκπροσωπούμε τις Βόρειες Χώρες και δεν είναι άλλο από το ότι τα "πάμε" τόσο καλά μεταξύ μας".

  Ο πρέσβης της Νορβηγίας Γιορν Γκέλσταντ (Jorn Gjelstad) μίλησε για την αστυνομική λογοτεχνία. "Νομίζω ότι αξίζει κανείς να αναφερθεί στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας έχει μεγάλη σχέση με το πολιτικό σύστημα στις χώρες μας, όπου η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική ενσωμάτωση, ο φιλελευθερισμός, αποτελούν ένα μοντέλο της κοινωνίας που πολλές φορές καταφέρνει να καλύπτει άλλες τάσεις και τυχών υποβόσκον μίσος. Τολμώ να πω ότι όποιος τα διαβάσει μπορεί και να τρομάξει, αλλά όλοι εμείς αγαπάμε αυτήν τη λογοτεχνία. Αποτελεί για εμάς ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Μία διαδικασία μέσω της οποίας μπορούμε να εξετάσουμε εκ νέου τα πιο πρωτόγονα ένστικτα μας" ανέφερε, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

  Ο επίτιμος πρόξενος της Ισλανδίας Γιάννης Λυμπερόπουλος αποκάλεσε τη χώρα "Βενιαμίν της οικογένειας των Βορείων Χωρών".

  Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι διευθυντές των Ινστιτούτων των Βορείων Χωρών της Σουηδίας Jenny Wallensten, της Δανίας Kristina Winther-Jacobsen, εκ μέρους του Φινλανδικού Ινστιτούτου η Μαρία Μαρτζούκου, λόγω απουσίας του διευθυντή Bjorn Forsen και της Νορβηγίας Jorunn Okland οι οποίες και παρουσίασαν την ιστορία, το έργο και τις δράσεις τους, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

  Επίσης, για τη συνεργασία με τις Βόρειες Χώρες μίλησαν η εκπρόσωπος της "Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου" Άννα Ρούτση και η εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης των Βορείων Χωρών Εύη Χαριτούδη, η οποία αναφέρθηκε στο επιστημονικό έργο της Βιβλιοθήκης και ότι αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της συνεργασίας των Βορείων Χωρών.

  Η πρώτη κοινή δράση τους θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου. Συγγραφείς, κριτικοί βιβλίου και δημοσιογράφοι από τη Δανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα θα ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την αστυνομική λογοτεχνία και το πώς αποτυπώνει την κοινωνία τους. Στη συνέχεια, στις 30 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν στη νέα εθνική βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος διαδραστικά εργαστήρια που αφορούν βιβλιοθηκονόμους και επαγγελματίες της πληροφόρησης. Ειδικοί στον τομέα διαχείρισης, οργάνωσης και διοίκησης δημόσιων βιβλιοθηκών από τις Βόρειες Χώρες θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τον τρόπο επίλυσης ζητημάτων σχετικών με τις βιβλιοθήκες που η αποτελεσματικότητά τους έχει αποδειχθεί στην πράξη.

  Την επόμενη χρονιά, στις 19 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί έκθεση με θέμα: "Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται: Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια περιηγητών του Βορρά". Κατά την έκθεση θα παρουσιαστούν καταγεγραμμένες αφηγήσεις για την Ελλάδα από τον 18ο έως τον 21ο αιώνα από Δανούς, Νορβηγούς, Σουηδούς και Φινλανδούς.

  Η πρώτη συνεργασία των Βόρειων Χωρών (NORDICS) καταγράφεται το 1962 με τη Συνθήκη Συνεργασίας τους. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έχουν ιδρύσει δύο θεσμούς: Το Συμβούλιο Βόρειων Χωρών και το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Βόρειων Χωρών. Ο συνδετικός κρίκος των χωρών αυτών και των πολιτών τους είναι οι κοινές τους αξίες, όπως η γλώσσα, ο τρόπος ζωής, η ιστορία, η κοινωνική δομή, η δομή διακυβέρνησης.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων