Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Οκτ-2018 08:17

  Ελλάδα 2018: Δομή "Φοροράμπο" χωρίς καμία ...υποδομή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ελλάδα 2018: Δομή "Φοροράμπο" χωρίς καμία ...υποδομή

  του Παναγιώτη Στάθη

  Μια δομή χωρίς καμία υποδομή, η οποία φιλοδοξεί να χειριστεί 4.000 δικογραφίες φοροδιαφυγής προσπαθεί εδώ και και 1,5 χρόνο να λειτουργήσει αλλά προφανώς αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Οι δικογραφίες βρίσκονται στα χέρια 40 ελεγκτών, εκ των οποίων αρκετοί από αυτούς δεν έχουν προϋπηρεσία σε ελέγχους (άρα πρέπει να εκπαιδευτούν), με αποτέλεσμα τα πράγματα να κινούνται σε ρυθμούς χελώνας στην Οικονομική Εισαγγελία.

  Η συγκεκριμένη δομή (οι αποκαλούμενοι φορο-ράμπο) ιδρύθηκε πριν από 1,5 χρόνο ώστε να συνδράμει το έργο των εισαγγελέων, όμως ουσιαστικά παραμένει αστελέχωτη. Δηλαδή πέραν του μικρού αριθμού που τη στελεχώνει μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν γραμματεία (απαραίτητη προϋπόθεση για την πρωτοκόλληση εγγράφων-δικογραφιών, αποστολή αιτημάτων, λήψη καταθέσεων) ώστε να μπορέσουν, ακόμη και οι λίγοι που  έχουν την δυνατότητα, να "τρέξουν" κάποιες από αυτές τις υποθέσεις. Οι οποίες μάλιστα επειδή "πηγαινοέρχονται" επί μακρό χρονικό διάστημα σε διάφορες ελεγκτικές αρχές, κινδυνεύουν με παραγραφή.

  Η αρχική πρόβλεψη ήταν να απαρτίζεται από 150 άτομα, με την ιδιότητα του προανακριτικού υπαλλήλου, τα οποία θα έπρεπε να είναι απολύτως εξειδικευμένα, με προηγούμενη θητεία  σε  φορείς όπως η Οικονομική Αστυνομία, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (πρώην ΓΓΔΕ), το ΣΔΟΕ.

  Αδύνατον

  Η απροθυμία όμως από πρόσωπα τέτοιου επιπέδου να μετατεθούν εκεί, δημιούργησε το πρώτο πρόβλημα ενώ τα γραφειοκρατικά θέματα προκειμένου να προχωρήσει η απόσπαση (όσων τελικά δέχτηκαν) από τις υπηρεσίες που ήδη βρίσκονταν, δημιούργησε το δεύτερο. Και επειδή υπήρχε απροθυμία, έγιναν δεκτά και άτομα τα οποία δεν είχαν προηγούμενη ελεγκτική εμπειρία, οπότε, δρομολογούνται  τώρα εσωτερικά σεμινάρια  στην Πειραιώς όπου είναι η έδρα τους, για την εκπαίδευσή τους, τα οποία  θα γίνουν εν καιρώ (!).

  Στόχευση

  Η αρχική στόχευση ήταν να υπάρξει αναδιαμόρφωση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και να επανακαθοριστεί η σχέση της με τις Εισαγγελικές Αρχές. Η Αρχή δηλαδή να εστιάσει στους φορολογικούς ελέγχους και να απαλλαγεί από το μεγάλο φόρτο των εισαγγελικών παραγγελιών, οι οποίες μπορεί να αφορούν εγκλήματα φοροδιαφυγής, ωστόσο η προτεραιότητά τους δεν είναι η είσπραξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσών, αλλά το ποινικό αποτέλεσμα που θα έχουν.

  Γι αυτό η  δομή, που ιδρύθηκε κατ΄επιταγή των θεσμών, είναι εξουσιοδοτημένη να λαμβάνει και να εκτελεί εισαγγελικές παραγγελίες για τα εγκλήματα αρμοδιότητας του Οικονομικού Εισαγγελέα, εστιάζοντας σε υποθέσεις βαριάς φοροδιαφυγής και οικονομικής εγκληματικότητας όπως είναι οι λίστες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων