Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Οκτ-2018 08:15

  To Capital.gr στον Σκορπιό του Ριμπολόβλεφ - Τι έχει αλλάξει

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η ροζ βίλα

   

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Τη βαριά κληρονομιά του Ωνάση στον Σκορπιό επιθυμεί να συνεχίσει ο νέος ιδιοκτήτης του, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, που έχει ήδη ξεκινήσει τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες στο θρυλικό νησί των 830 στρεμμάτων. Στόχος του Ρώσου ολιγάρχη; Να μετατρέψει το νησί σε υπερπολυτελή προορισμό αναψυχής μέσα από μια επένδυση 160 εκατ. ευρώ, από τους λιγοστούς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος, όταν δεν φιλοξενεί την οικογένεια του Ρώσου κροίσου, ενδέχεται να ανοίγει τις πόρτες του σε επισκέπτες. Το Capital.gr, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου με προσωπική περιουσία της τάξης των 6 δισ. ευρώ, ξεναγήθηκε στο νησί, όπου οι πρώτες αλλαγές είναι ήδη ορατές.

  Τι έχει αλλάξει

  Κατά την άφιξη στον Σκορπιό με το σκάφος, που μεταφέρει καθημερινά από και προς την Λευκάδα το προσωπικό των περίπου 50 ατόμων, συναντούμε το "sailor house", ένα από τα τέσσερα κτίσματα (μαζί με την εκκλησία, την παραλία "south beach" και τη ροζ βίλα) που προϋπήρχαν στο νησί πριν αυτό αγοραστεί από τον Ωνάση. Εκεί, αρχικά, βρισκόταν  το ελαιοτριβείο του νησιού το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε εστιατόριο, διαθέτοντας, στην ακμή του, προσωπικό μέχρι και 400 υπαλλήλων. Το 2013 ανακαινίσθηκε ολοκληρωτικά, ενώ διατηρήθηκαν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ακινήτου.

   

  μουσείο ροζ βίλα
  Το μουσείο στο ισόγειο της ροζ βίλας

   

  Σε κοντινή απόσταση από το συγκεκριμένο κτίσμα, σε έκταση περίπου τριών στρεμμάτων, οι εργάτες εκχερσώνουν το γρασίδι, προκειμένου να το μεταφυτεύσουν σε άλλο σημείο του νησιού, με στόχο οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες, που ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα, να υλοποιούνται απρόσκοπτα. Εκτός από το γρασίδι, και όποια δέντρα αφαιρούνται ενόψει της ριζικής ανάπλασης του νησιού θα μεταφυτεύονται σε άλλο σημείο του Σκορπιού.

   

  Η μαρίνα όπου ελλιμενιζόταν η θαλαμηγός του Ωνάση

  Η μαρίνα όπου ελλιμενιζόταν η θαλαμηγός του Ωνάση

   

  Όπως αναφέρει στo Capital.gr, ο Ανδρέας Λεωνίδου, πολιτικός μηχανικός και διευθυντής του έργου ανάπλασης του Σκορπιού, το νησί προτού μεταβιβαστεί στον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ από παράδεισος… έτεινε να μετατραπεί σε ζούγκλα: ο πληθυσμός των φιδιών -τα περισσότερα μη δηλητηριώδη- είχε αυξηθεί ανεξέλεγκτα, το τοπικό οδικό δίκτυο ήταν σε κακή κατάσταση και  απροσπέλαστο λόγω της ανεξέλεγκτης και πυκνής βλάστησης.  Ως εκ τούτου, χρειάστηκε να δαπανηθούν περίπου 6-7 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να λάβουν χώρα οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και το νησί να καταστεί, εκ νέου, κατοικήσιμο και φιλόξενο.

  Η φάρμα, που έχει κατασκευαστεί από τον Ωνάση, είναι ένα από τα οικοδομήματα του νησιού που ανακαινίζει ο νέος ιδιοκτήτης, σε αυτήν τη φάση ανά τμήματα. Εκσυγχρονίστηκαν, δηλαδή, ορισμένα από τα συνολικά 10 κτίριά της, με την όψη τους να παραμένει αναλλοίωτη, όπως ήταν επί εποχής Ωνάση. Η φάρμα των ζώων του Ριμπολόβλεφ φιλοξενεί κατσίκια, κοτόπουλα, χήνες, πάπιες, ορτύκια, φασιανούς και γαλοπούλες - τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στο νησί που διαθέτει δύο χιλιόμετρα μονοπατιών.

   

  Ένα από τα παραλιακά σπίτια του νησιού
  Ένα από τα παραλιακά σπίτια του νησιού

   

  Το 2014 ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ  ανακαίνισε και την περίφημη ροζ βίλα (pink house) του Σκορπιού, η οποία έχει επιφάνεια 150 τ.μ. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος διατήρησε τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο και το ροζ χρώμα της κατοικίας, αποκατέστησε πλήρως το εσωτερικό της αφήνοντας ανέπαφα τα ταβάνια και τις πόρτες. Το κτίσμα, ηλικίας 180 ετών, που εκτείνεται σε δύο επίπεδα, υπήρχε στο νησί πριν από τον Ωνάση και χρησιμοποιούνταν ως στάβλος. Επί των ημερών του ο Ωνάσης το ανακατασκεύασε, το έβαψε ροζ και η Χριστίνα, μετά τη γέννηση της Αθηνάς, το ανακαίνισε. Στο ισόγειο η οικογένεια Ριμπολόβλεφ έχει δημιουργήσει μουσείο με αντικείμενα, φωτογραφίες του Έλληνα κροίσου και τις τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιούσε τότε η οικογένεια, καθώς το νησί διέθετε εσωτερικό τηλεφωνικό δίκτυο.

   

  λαχανόκηπος
  Ο λαχανόκηπος του Σκορπιού

   

  Ο νέος ιδιοκτήτης του Σκορπιού προχώρησε, πριν από τέσσερα χρόνια, στην μερική ανακαίνιση και της κατοικίας της Χριστίνας όπου διέμενε ο Ωνάσης, όταν δεν επέλεγε τη θαλπωρή της θαλαμηγού του. Το εσωτερικό του κτίσματος αυτού, που κατασκευάστηκε το 1970,  έχει διατηρηθεί αναλλοίωτο από τον Ριμπολόβλεφ.

  Τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες, που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, θα διαδεχτεί ο κύριος όγκος της επένδυσης που θα λάβει χώρα σε έκταση δύο στρεμμάτων στο ανατολικό τμήμα του νησιού, σε κοντινή απόσταση από τη ροζ βίλα. Θα περιλαμβάνει ένα κύριο συγκρότημα δύο επιπέδων, με επτά VIP υπνοδωμάτια, τρεις πισίνες, τεχνητή  λίμνη, χώρους θαλασσοθεραπείας (spa), αίθουσα προβολών, κουζίνα, καθιστικά και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Θα κατασκευαστούν ακόμη 12 καινούργιες βίλες, με τη σχεδιαζόμενη οικιστική ζώνη να προβλέπεται ότι θα διαθέτει συνολικά 42 κλίνες.

   

  εκκλησάκι σκορπιός
  Η ανατολική παραλία του νησιού (East beach)

   

  Επίσης, θα ανακαινιστούν η ανατολική και νότια παραλία, θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, θα αναβαθμιστούν οι υποδομές (εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αφαλάτωσης, υποσταθμών μέσης τάσης κ.λπ.), θα υλοποιηθούν νέοι παιδότοποι και χώροι περιήγησης, νέο αμφιθέατρο, θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες εργασίες ανάπλασης στην περιοχή της φάρμας και θα δημιουργηθούν νέοι στάβλοι και αρένα ιππασίας.

   

  sailor's house
  Το Sailor's house

   

  Σήμερα στον Σκορπιό απασχολούνται περίπου 50 άτομα στις ειδικότητες, μεταξύ άλλων, του κηπουρού, του μηχανικού και του φύλακα, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι ντόπιοι. Υπολογίζεται ότι, όταν υλοποιηθεί το έργο, 150 έως 200 άτομα θα εργάζονται, σε μόνιμη βάση, για τη συντήρηση των κτιρίων και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία του νησιού, αριθμός που θα είναι αρκετά μεγαλύτερος στη φάση της κατασκευής. Το επενδυτικό σχέδιο, που σε κυβερνητικά έγγραφα απαντάται ως "πολυτελής τουριστική μονάδα VIP Exclusive Club", έλαβε πριν από περίπου έναν χρόνο την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, έχοντας ενταχθεί στις διατάξεις του Ν.3894/2010 που προβλέπει ταχύρρυθμες εγκριτικές διαδικασίες. 

   

  σκορπιός2
  Οι πρόδρομες εργασίες σε εξέλιξη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021