Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Οκτ-2018 13:45

  Διεθνείς διαγωνισμοί για αντιπλημμυρικά έργα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

  Διεθνείς διαγωνισμοί για αντιπλημμυρικά έργα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην αντιπλημμυρική θωράκιση κρίσιμων περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης προχωράει το υπουργείο Υποδομών με τους διεθνείς διαγωνισμούς για την "Επικαιροποίηση των  MasterPlan  Αντιπλημμυρικών Έργων Αττικής και Θεσσαλονίκης" να βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, έως το τέλος της χρονιάς, αναμένεται η κατακύρωση των δύο έργων σε ανάδοχο.

  Με τις εν λόγω συμβάσεις, που αποτελούν το αντικείμενο των Στρατηγικών Σχεδίων (Master Plan), υλοποιούνται τα εξής:
  · Η καταγραφή και αξιολόγηση των υφιστάμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των έργων ορεινής υδρονομίας.

  · Η καταγραφή και αξιολόγηση των υφιστάμενων και των υπό σύνταξη σχετικών μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας.

  · Η καταγραφή των αναγκών και η κατάταξη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, ανάλογα με την σπουδαιότητα και το μέγεθός τους, στον αντίστοιχο φορέα υλοποίησης (έργα εθνικής σημασίας, περιφερειακά, δημοτικά).

  · Ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες σύνταξης μελετών και κατασκευής έργων, με βάση τεχνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

  · Η καταγραφή των απόψεων των τοπικών οργάνων που εμπλέκονται στην αντιπλημμυρική προστασία

  · Η υποβολή προτάσεων για έργα ανάσχεσης πλημμυρών.

  · Η διαμόρφωση και αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων δράσεων και έργων

  · Η διαμόρφωση προτάσεων για τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και διαχείριση των έργων.

  · Η δημιουργία Μητρώου Τεχνικών Δεδομένων έργων και μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας.

  Με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, όπως αναφέρεται, υλοποιήθηκαν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να προχωρήσει τόσο ο προαναφερθείς στρατηγικός σχεδιασμός, αλλά και οι δημοπρατήσεις κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική. Ειδικότερα:

  - Προχώρησε η δέσμευση ποσού ύψους 2.059.100 ευρώ για την αποζημίωση των απαλλοτριώσεων του έργου, "Διευθέτηση ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα) Ν. Αττικής από χ.θ.0+000 (εκβολή στον. Ποταμό Κηφισό), έως χ.θ. 12+000". Κατά συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου, το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες αντιπλημμυρικής προστασίας στις αστικοποιημένες περιοχές του δήμου Αχαρνών.

  - Προς δημοπράτηση οδεύουν και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ανατολική Αττική, που αφορούν στις διευθετήσεις των ρεμάτων Αγίου Γεωργίου και Μαλέξη. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών εγκρίθηκε η επικύρωση καθορισμού των οριογραμμών ρέματος Αγ. Γεωργίου Μεσογαίας Αττικής, όπως επίσης και του ρέματος Μαλέξη Μεσογαίας Αττικής, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης. Η περιοχή κατασκευής των δύο έργων, βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής και εκτείνεται στην κοιλάδα που βρίσκεται μεταξύ της πόλεως Μαρκόπουλου και του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου.

  Τέλος, με άλλη απόφαση, δίνεται το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του αντιπλημμυρικού έργου που αφορά τη διευθέτηση του ρέματος Αγ. Γεωργίου (Γιαννούλας) στο Θριάσιο Πεδίο στη Δυτική Αττική, καθώς εγκρίνεται η επικύρωση καθορισμού των οριογραμμών του ρέματος Γιαννούλας. Με την ολοκλήρωση του έργου, θωρακίζονται αντιπλημμυρικά οι πολίτες στις περιοχές των δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Φυλής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων