Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Οκτ-2018 14:13

  ΑΔΑΕ: 7.182 εισαγγελικές διατάξεις άρσης απορρήτου των επικοινωνιών το 2017

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνολικά 7.182 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, παρέλαβε το 2017 η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, έναντι 9.295 το 2016. Όπως αναφέρει η ΑΔΑΕ στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων, για το έτος 2017, σε αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου, παρατάσεις προγενέστερων διατάξεων καθώς και διατάξεις που διατάζουν την παύση της άρσης του απορρήτου, προτού παρέλθει η χρονική περίοδος που ορίζεται από την αρχική διάταξη. Οι διατάξεις που διατάζουν την παύση της άρσης του απορρήτου αντιστοιχούν στατιστικά στο 2-8% του συνόλου διαχρονικά.

  Επίσης η ΑΔΑΕ, παρέλαβε πέρυσι 3.194 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων, έναντι 2.947 το 2016, για τη διακρίβωση εγκλημάτων που προβλέπονται από το αρ. 4 παρ. 1 του Ν. 2225/1994. Τέτοια εγκλήματα είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση, η ληστεία, η έκρηξη, η κατοχή εκρηκτικών υλών, η πλαστογραφία, η διακεκριμένη κλοπή, ο εμπρησμός, η αρπαγή, η πορνογραφία ανηλίκων, η εκβίαση, το οργανωμένο έγκλημα, τα εγκλήματα που προβλέπονται στο νόμο περί ναρκωτικών κ.α.

  Η ΑΔΑΕ, διευκρινίζεται ότι οι αριθμοί που αναφέρονται παραπάνω αφορούν το πλήθος των διατάξεων/αποφάσεων που εκδίδονται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και κοινοποιούνται στην ΑΔΑΕ και δεν συμπίπτουν με τους αριθμούς των συνδέσεων/ατόμων για τα οποία διατάσσεται άρση του απορρήτου.

  Όταν από την επεξεργασία των ανωτέρω διατάξεων και βουλευμάτων προκύπτουν παρατηρήσεις αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας, η ΑΔΑΕ προβαίνει σε σχετικές επισημάνσεις προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, με σκοπό να συμβάλλει στην απαρέγκλιτη τήρηση της προβλεπόμενης από τον Ν. 2225/1994, όπως ισχύει, διαδικασίας άρσης του απορρήτου. 

  Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Χρήστος Ζαμπίρας, παρέδωσε σήμερα την έκθεση πεπραγμένων για το 2017, στον πρόεδρο της Βουλής, Νικόλαο Βούτση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Έκθεση του 2017 είναι η πρώτη Έκθεση πεπραγμένων ενός τριετούς σχεδίου δράσης (2017-2019), που εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Αρχής. Το σχέδιο αυτό, με την ολοκλήρωσή του, στοχεύει στην περαιτέρω αποτελεσματικότητα αλλά και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΑΔΑΕ για την προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας στη σύγχρονη εποχή, αλλά και την ενημέρωση των πολιτών.

  Ο Πρόεδρος της Βουλής παραλαμβάνοντας την Έκθεση ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αρχής πως αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στα μέλη των οποίων θα διαβιβαστεί.

  Κατά την επίδοση της Έκθεσης παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Αντώνιος Συρίγος και ο Αντιπρόεδρος της Αρχής κ. Μιχαήλ Σακκάς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων