Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Σεπ-2018 08:38

  Ο Άρειος Πάγος θα δικαιώσει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο;

  Ο Άρειος Πάγος θα δικαιώσει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Στο δρόμο της δικαίωσης για χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, οδηγεί η εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή με την οποία ζητεί να γίνει δεκτή η αναίρεση δανειολήπτριας.

  Αν η εισήγηση γίνει δεκτή από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου τότε θα δικαιωθούν χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι λόγω της ανατίμησης του νομίσματος είδαν το αρχικό τους κεφάλαιο να αυξάνεται, εάν και ίδιοι πλήρωναν κανονικά και για μακρύ χρονικό διάστημα τις δόσεις τους.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είναι στα 13 δισ., και στην πλειοψηφία τους εξυπηρετούνται με ρυθμίσεις που έχουν γίνει.

  Ο κ.Αγγελής επικαλέστηκε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έκρινε πως οι τράπεζες οφείλουν να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή στοιχεία ενημέρωσης ώστε να αντιλαμβάνονται το τυχόν ρίσκο όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος. Σύμφωνα με την απόφαση, η τράπεζα πρέπει να δημιουργεί πίνακες με σενάρια διακύμανσης για να έχει γνώση ο δανειολήπτης όλων των κινδύνων.

  Ενόψει αυτών ο εισαγγελέας ζήτησε να γίνει δεκτή αναίρεση δανειολήπτριας από τη Θεσσαλονίκη η οποία έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) και το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

  Εάν οι δανειολήπτες δεν δικαιωθούν, εκτιμάται πως δε θα καταφέρουν ποτέ να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων