Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Σεπ-2018 12:18

  To 1o Συνέδριο Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Compliance) είναι γεγονός

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  To 1o Συνέδριο Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Compliance) είναι γεγονός

  Του Βαγγέλη Δ. Τσεκρέκου

  Σε λίγες ημέρες πραγματοποιείται το 1ο Συνέδριο Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Compliance), με πρωτοβουλία του θεσμικού οργάνου των στελεχών του κλάδου, του Συνδέσμου Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης (ΣΕΚΑΣΕ). 

  Συνεπής με τις καταστατικές, αλλά και τις γενικότερες δεσμεύσεις και εξαγγελίες του πριν από δυόμιση, περίπου, χρόνια, ο ΣΕΚΑΣΕ προχωρά στο 1ο συνέδριο που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, όπως ενδεικτικά οι εξελίξεις στην περιοχή του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αλλά και με θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του κλάδου προσωπικά, όπως η ευθύνη τους και ο ρόλος τους σε έναν οργανισμό.

  Κυρίως όμως το συνέδριο αυτό επιχειρεί να αναδείξει την Κανονιστική Συμμόρφωση ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Μια ματιά στα καθημερινά δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τις συνέπειες των περιπτώσεων στις οποίες κανόνες εποπτικοί ή δεοντολογίας παραβιάζονται με καταστροφικά αποτελέσματα για εταιρείες και στελέχη. Οι οικονομικές συνέπειες από βαρύτατα πρόστιμα, αποζημιώσεις, η προσωπική (ποινική) ευθύνη, οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην καριέρα  και το ανυπολόγιστο κόστος από τη δυσφήμιση σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο,αρκούν για να πείσουν και τους πιο δύσπιστους ότι η μη-συμμόρφωση έχει, πλέον, μεγάλο κόστος,συχνά μεγαλύτερο από το κόστος της σύστασης και λειτουργίας της μονάδας Κανονιστικής Συμμόρφωσης. 

  Παράλληλα, πυκνώνουν τα μηνύματα που θέλουν τους ελληνικούς οργανισμούς, ιδιαίτερα αυτούς με εξωστρεφή προσανατολισμό, να αντιλαμβάνονται την Κανονιστική Συμμόρφωση ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς ενισχύει την αξιοπιστία και την εικόνα του οργανισμού, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς τη φήμη της χώρας μας εκτός συνόρων. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όμως μπορεί να λειτουργήσει και εντός συνόρων:τόσο εμπορικά (πώς θα λειτουργούσε προς το καταναλωτικό κοινό ένα προωθητικό, αλλά πραγματικό, μήνυμα με άξονα την ακεραιότητα και τη διαφάνεια των όρων παροχής προϊόντων και υπηρεσιών;), όσο και προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού (από αυτό που φυλλορροεί από τη χώρα), σε έναν οργανισμό που πραγματικά εφαρμόζει κανόνες δεοντολογίας, διαφάνειας και ακεραιότητας. 

  Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και ως προς την εξέλιξη του ρόλου και των στελεχών κανονιστικής συμμόρφωσης (compliance officers), καθώς ολοένα και περισσότερα στελέχη με υψηλό επίπεδο κατάρτισης, εμπειρίες και δυνατότητες, εντάσσονται σε μονάδες κανονιστικής συμμόρφωσης. Το απαιτητικό και περίπλοκο κανονιστικό πλαίσιο, η εξέλιξη της τεχνολογίας, οι νέες ειδικότητες που αναδεικνύονται (π.χ. ο data protection officer),αλλά και η ποικιλία γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτεί, πλέον, ο ρόλος του υπεύθυνου κανονιστικής συμμόρφωσης, ανοίγουν προοπτικές ενασχόλησης σε διεθνές επίπεδο. 

  To επερχόμενο συνέδριο ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας και μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου της κανονιστικής συμμόρφωσης με συναδέλφους από αντίστοιχους φορείς στο εξωτερικό, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, πληροφορίας και τεχνογνωσίας. Τέλος, μέρος του συνεδρίου θα αφιερωθεί σε μια ιδιαίτερη πτυχή της δράσης του compliance officer, αυτής που συχνά τον θέλει ανάμεσα στις "συμπληγάδες" της εφαρμογής του νόμου ή των εσωτερικών κανονισμών, και των συνεπειών που αυτό μπορεί να έχει για κάποιον πελάτη της εταιρείας ή για την ίδια την εταιρεία, στην οποία παρέχει τις υπηρεσίες του. Άλλοτε πάλι, ο compliance officer επιχειρεί να τηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου και στην υλοποίηση της στρατηγικής των επιχειρηματικών μονάδων της εταιρείας, που συχνά επιθυμούν  να επιτύχουν γρήγορα τους στόχους  τους, χωρίς περιορισμούς και καθυστερήσεις.

  Φιλοδοξούμε με τις εργασίες του συνεδρίου να προάγουμε την αξία της κανονιστικής συμμόρφωσης για έναν οργανισμό, αλλά και ευρύτερα, και να συμβάλουμε στην προβολή  ενός, δυναμικά εξελισσόμενου, επαγγέλματος, στο οποίο πιστεύουμε πολύ. 

  * Ο κ. Βαγγέλης Δ. Τσεκρέκος είναι Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΚΑΣΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων