Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Σεπ-2018 10:15

  Ο αρχαιότερος, η νεότερη και το σκληρό πόκερ για την ηγεσία του ΣτΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο αρχαιότερος, η νεότερη και το σκληρό πόκερ για την ηγεσία του ΣτΕ

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σκληρό πόκερ σε ένα παιχνίδι επιβολής και εξουσίας, θα παιχτεί τις επόμενες ημέρες και μέχρι να γυρίσει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οπότε θα κληθεί το υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, και για τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου Επικρατείας.

  Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιλογή σε θέση δικαστικής εξουσίας καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας είναι το δικαστήριο που ελέγχει τις πράξεις της διοίκησης και λειτουργεί ατύπως ως ένα συνταγματικό δικαστήριο.

  Είναι άλλωστε αυτό που έχει προκαλέσει τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα ρήγματα σε όλες τις κυβερνήσεις, της σημερινής κυβέρνησης μη εξαιρουμένης. Γι αυτό και η επιλογή του προσώπου που θα διοικήσει, ακόμα κι όταν – αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις- δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς και είναι βαρύνουσας σημασίας. Πολλώ δε μάλλον που στο δικαστήριο εκκρεμούν σοβαρότατες αποφάσεις που άπτονται κυβερνητικών επιλογών.

  Τα φαβορί και η διαχρονική αξία

  Μετά τη χθεσινή απόφαση με την οποία επελέγησαν οι τρεις που θα διεκδικήσουν τη θέση, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το παιχνίδι θα παιχτεί μεταξύ του αρχαιότερου και της νεότερης αντιπροέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας. Η σειρά επιλογής είναι: Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Αθανάσιος Ράντος και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου. Όμως μπορεί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου να θεωρείται μια διαχρονική (μεγάλη) αξία του δικαστηρίου, πλην ως μεγαλύτερα φαβορί εμφανίζονται ο κ. Ράντος και κυρίως η Σπ. Χρυσικοπούλου η οποία είναι η νεότερη αντιπρόεδρος του δικαστηρίου.

  Ισχυρός νομικός με μεγάλη απήχηση

  Ο αρχαιότερος και εμπειρότερους όλων, με τεράστια δυναμική (σε επίπεδο νομικής κατάρτισης)  εντός και εκτός δικαστηρίου είναι αδιαμφισβήτητα ο Αθανάσιος Ράντος. Ο νυν προεδρεύων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά την παραίτηση του Νικ. Σακελλαρίου, δέχτηκε σφοδρή επίθεση στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών η οποία δεν κλόνισε ούτε κατ΄ ελάχιστον, αντίθετα αύξησε το αδιαμφισβήτητο κύρος του. Οι σχέσεις του με τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, όταν ο Μιχ. Καλογήρου ήταν γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι πολύ καλές και άλλωστε αποτυπώθηκε και θεσμικά όταν  ο υπουργός, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του μετέβη στο ΣτΕ, όπως και στα άλλα δικαστήρια, και συναντήθηκε επί μακρόν μαζί του. Μεγάλης εκτιμήσεως ο κ. Ράντος χαίρει και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος μην λησμονούμε είναι επίσης διαπρεπής νομικός.

  Η νεότερη και μεγάλο φαβορί
  Ισχυρό φαβορί όμως εμφανίζεται η νεότερη αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου η οποία ανήλθε σε αυτή τη θέση πρόσφατα με μεγάλο άλμα στην ιεραρχία. Θεωρείται δικαστής με υψηλές προοπτικές και για αυτό χαίρει εκτιμήσεως σε σημείο μάλιστα που να εμφανίζεται ως φαβορί για την ανάληψη της υψηλής θέσης καθώς χαίρει εκτιμήσεως και σε κυβερνητικά στελέχη. Άλλωστε στα υπέρ της, είναι και το γεγονός ότι ως νεότερη θα παραμείνει αρκετά –πολλά- χρόνια στην ηγεσία του ΣτΕ. Το γεγονός όμως ότι είναι νεότερη, επιμένουν κάποιοι,  ενδεχομένως να προκαλέσει ζητήματα λειτουργίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας  καθώς θα κληθεί να ηγηθεί και να συγκαλέσει ολομέλειες με – κατά πολύ- αρχαιότερους, πιο έμπειρους και πιθανόν χολωμένους – από την επιλογή –  δικαστές.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων