Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Σεπ-2018 18:30

  Στη Βουλή η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στη Βουλή η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:45

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στη Βουλή κατέθεσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, τροπολογία για τη διαδικασία επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού.

  Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθετική διάταξη επανακαθορίζονται, ειδικά για το τρέχον οικονομικό έτος, οι προθεσμίες, που προβλέπονται στο νόμο 4172/2013  -  ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  το 2013 -, αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για πλήρη απασχόληση των υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας.

  Η αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, προβλέπεται η κατά στάδια διεξαγωγή διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης και η συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής, καθώς και εργασιακών σχέσεων.

  Η διαδικασία της διαβούλευσης συντονίζεται από την Επιτροπή Συντονισμού, η οποία συγκροτείται ειδικά για τον σκοπό αυτό και αποτελείται από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ως Πρόεδρο, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών.

  Δεδομένης της λήξης και του τελευταίου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής την 20ή Αυγούστου του 2018 και της συνακόλουθης θέσης του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου σε ισχύ, αλλά και της επιτακτικής ανάγκης για τον επανακαθορισμό τους σε επίπεδα που θα ανταποκρίνονται στα βελτιωμένα δεδομένα της οικονομίας και στις υφιστάμενες ανάγκες του εργατικού δυναμικού της χώρας, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση ενεργοποίηση της οικείας διαδικασίας,τονίζεται στην Αιτιολογική έκθεση.

  Προς τον σκοπό αυτό, και για την εκκίνηση της διαδικασίας εντός του έτους 2018, με την προτεινόμενη διάταξη τίθενται ειδικά χρονοδιαγράμματα για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας, έτσι ώστε αυτή να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου του 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου του 2019.

  Ακολουθεί δε, κατά τα προβλεπόμενα  του ν. 4172/2013, η έκδοση απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο.

  Σημειώνεται ότι με την προτεινόμενη διάταξη διατηρούνται όλα τα ενδιάμεσα στάδια της διαδικασίας του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 και προβλέπονται ισόχρονα διαστήματα διάρκειας κάθε επιμέρους σταδίου, δίχως να επέρχεται ουδεμία αλλαγή πέραν των ρητώς προβλεπόμενων ημερομηνιών.

  Τέλος, διευκρινίζεται ότι η προτεινόμενη διάταξη αφορά στην εκκίνηση του μηχανισμού ειδικά και μόνο για το έτος 2018, ενώ από τα επόμενα έτη θα εφαρμόζονται κανονικά οι ημερομηνίες που τίθενται από το άρθρο 103 του ν. 4172/2013. 


  Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει τις ακόλουθες προθεσμίες:

  α) Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσηςλαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου του 2018.

  β) Η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης Επιτροπής αυτής  λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου του 2018.

  γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 15η Νοεμβρίου του 2018.

  δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσηςλαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου του 2018.

  ε) Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

  στ) Η εισήγηση από τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργικό Συμβούλιο, του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου του 2019.

  *Δείτε αναλυτικά την τροπολογία Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό στη στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  Εξάλλου, το ΚΚΕ πετάει το γάντι στην κυβέρνηση, καθώς κατέθεσε επίσης τροπολογία με την οποία ζητάει να οριστεί ο κατώτατος στα 751 ευρώ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων