Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Αυγ-2018 12:27

  Βουλή: Έγκριση δύο διεθνών συμβάσεων με τροποποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

  Βουλή: Έγκριση δύο διεθνών συμβάσεων με τροποποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής, τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούν ενσωμάτωση διεθνών συμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

  Όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής που καταψήφισαν την πρώτη σύμβαση ενώ δήλωσαν "παρών" στη δεύτερη, κύρωσαν τις διεθνείς συμφωνίες.

  Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την κύρωση των τροποποιήσεων της Σύμβασης για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο, που υπεγράφη στο Espoo της Φινλανδίας το 1991.

  Το δεύτερο περιλαμβάνει την τροποποίηση που έγινε στο Κιγκάλι (Ρουάντα) στις 10-15 Οκτωβρίου 2016, του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ του 1987, σχετικά με τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος έκανε λόγο για δύο πολύ σημαντικές διεθνείς συμβάσεις με προοδευτικό πρόσημο, που αντιμετωπίζουν, όπως είπε, με ουσιαστικό τρόπο τα κρίσιμα ζητήματα της "περιφρούρησης του περιβάλλοντος".

  Έμφαση έδωσε ο κ. Φάμελος στην πράσινη ανάπτυξη και στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, τονίζοντας ότι αντίθετα οι λανθασμένες μνημονιακές πολιτικές μεγαλώνουν το χάσμα στη πρόσβαση στους τομείς εργασίας, παιδείας και υγείας. Ακόμα, επέκρινε όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο και αδιανόητο να υπάρχουν προοδευτικά κόμματα που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

  "Οι διεθνείς συμφωνίες με τις τροποποιήσεις για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ισορροπίας είναι ένα ακόμα πιο προοδευτικό βήμα γιατί δίνει τη δυνατότητα να έχουν ισχυρό ενεργό ρόλο όχι μόνο τα κράτη αλλά και οι κοινωνίες των πολιτών. Και η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωτοπόρα στη μάχη της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου", επεσήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και κατέληξε:

  "Με την κύρωσή τους η Ελλάδα δηλώνει στα γειτονικά της κράτη ότι θέλουμε και αυτά να τις επικυρώσουν. Κάτι που δεν έκανε η Τουρκία. Εμείς μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ατμόσφαιρα, τη ζωή και δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν σύνορα σε αυτά. Πρέπει να ενισχύσουμε την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων