Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Αυγ-2018 08:02

  Ο Καλογήρου αποφασίζει για την παράταση ή όχι του νόμου Παρασκευόπουλου

  Ο Καλογήρου αποφασίζει για την παράταση ή όχι του νόμου Παρασκευόπουλου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρώτη απόφαση με έντονο πολιτικό αντίκτυπο την οποία θα κληθεί εντός των ημερών να πάρει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου είναι εάν θα παρατείνει ή όχι τον αποκαλούμενο νόμο Παρασκευόπουλου (τον οποίο είχε παρατείνει και τροποποιήσει επί το αυστηρότερον ο Στ. Κοντονής).

  Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κρας τεστ καθώς ο συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος περιέχει έκτακτες διατάξεις για την υπό όρους –πρόωρη- αποφυλάκιση καταδίκων, έχει δεχτεί τα σφοδρότερα πυρά από σχεδόν όλο το πολιτικό και δικαστικό κόσμο τα τελευταία χρόνια. Οι διατάξεις αυτές που θεσπίστηκαν το 2015 από τον Νίκο Παρασκευόπουλο, είναι έκτακτες διατάξεις με σκοπό, όπως αναφέρεται, την αποσυμφόρηση των φυλακών. 

  Η ισχύς των διατάξεων αυτών, που έχουν οδηγήσει- πρόωρα- εκτός φυλακής πάνω από 12.000 κατάδικους (μεταξύ των οποίων και επικίνδυνους κακοποιούς) ανανεώθηκε το 2017 από τον Στ. Κοντονή, ο οποίος τις αυστηροποίησε.

  Προχθές έληξε εκ νέου η ισχύς τους και ο νέος υπουργός θα πρέπει να αποφασίσει την παράταση ή όχι του μακροβιότερου ούτως ή άλλως νόμου αποσυμφόρησης των φυλακών. Κι αυτό γιατί πράγματι όλες οι κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει τέτοιους έκτακτους νόμους (έξι στον αριθμό το διάστημα 2008-2015), ποτέ όμως για  τόσο μεγάλη διάρκεια και  κυρίως για τέτοια ευρύτητα -και βαρύτητα-  αδικημάτων. 

  Να σημειωθεί πάντως πως οι διατάξεις αυτές αφορούν έκτακτα ευνοϊκά μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών (υφ’ όρων απόλυση) και όχι τις ρυθμίσεις πάγιων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, όπως π.χ του 110Α (για αποφυλάκιση με ποσοστό αναπηρίας) βάσει των οποίων αποφυλακίστηκε ο Άρης Φλώρος και είναι μόνιμες. Και τις τροποποιήσεις αυτές βέβαια τις είχε κάνει ο Νικ. Παρασκευόπουλος. 

  Πολιτικό κόστος 

  Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έχουν κάνει πάντως τεράστια ζημιά στην κυβέρνηση γι' αυτό και η στάθμιση της παράτασης ή όχι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μάλιστα σε λίγες μέρες ο νέος υπουργός θα πρέπει να απαντήσει σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, την οποία υπέβαλαν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης της ΝΔ, Νικ. Παναγιωτόπουλος και Κώστας Καραγκούνης. Στη ζυγαριά θα μπει όμως και το θέμα των φυλακών καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των κρατουμένων είναι αρκετά υψηλός. Στον αντίποδα τα στοιχεία δείχνουν πως οι αποφυλακίσεις (ακόμα και επικίνδυνων κακοποιών) είναι πολλές. Μάλιστα οι δικαστές είχαν ασκήσει εξ αρχής κριτική στο νόμο αλλά δεν εισακούστηκαν και το αποτέλεσμα είναι να έχουν μέχρι σήμερα βγει από τις φυλακές πρόωρα με βάση τον λεγόμενο "νόμο Παρασκευόπουλου" πάνω από 12.000 κρατούμενοι, ενώ μόνον το 2017 οι αποφυλακίσεις με "όχημα" τις διατάξεις του επίμαχου νόμου έφθασαν τις 4.027.

  Το βασικό σημείο κριτικής (και από τους αστυνομικούς) είναι ότι πολλοί από αυτούς που υπήχθησαν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου μετά την αποφυλάκισή τους... επέστρεψαν στην εγκληματική δράση, προκαλώντας αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και έντονες πολιτικές επικρίσεις εις βάρος της κυβέρνησης. 

  Όπως εκτιμάται, περί τους 400 κρατουμένους αποφυλακίζονται κάθε μήνα ορισμένοι από τους οποίους είχαν στο ενεργητικό τους ποινές για βαριά εγκλήματα.  Ενδεικτικά είναι τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2017 που κάνουν λόγο για 320 αποφυλακισθέντες με καταδίκες για ληστείες και 1.137 για κλοπές, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και βγήκαν σε σύντομο χρόνο από τις φυλακές ενώ είχαν καταδίκες για ναρκωτικά, την ίδια περίοδο, άγγιξε τους 698.

  Παναγιώτης Στάθης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων