Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Αυγ-2018 17:08

  Μελετά έφεση κατά του βουλεύματος αποφυλάκισης Φλώρου, ο εισαγγελέας Εφετών Εύβοιας

  Μελετά έφεση κατά του βουλεύματος αποφυλάκισης Φλώρου, ο εισαγγελέας Εφετών Εύβοιας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Τριπλή είναι η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την περίπτωση του 39χρονου κατηγορούμενου στην υπόθεση Energa - Hellas Power, Αρ. Φλώρου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την υφ όρων αποφυλάκισή του λόγω αναπηρίας 67%.

  Η τελευταία εξέλιξη αφορά την κίνηση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας, Λάμπρου Σοφουλάκης, ο οποίος ζήτησε τον φάκελο της υφ όρων απόλυσης του κατηγορούμενου για να μελετήσει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση κατά του βουλεύματος. Εφόσον ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος τότε η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου από το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας. 

  Για την υπόθεση έχει ήδη διαταχθεί έρευνα, ουσιαστικά για τα έγγραφα της πραγματογνωμοσύνης, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή. Παράλληλα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, έδωσε εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, την οποία ανέθεσε κατ αρχήν στον πταισματοδίκη Αθηνών, ο οποίος εντέλλεται να εξετάσει μάρτυρες (μεταξύ των οποίων τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, που μίλησε για "κατά παραγγελία πιστοποιητικό αναπηρίας") και να ορίσει ειδικό πραγματογνώμονα από τον κατάλογο των δικαστηρίων.

  Καμία απόκλιση

  Στο πλευρό των μελών του δικαστικού συμβουλίου Χαλκίδας τάσσονται οι δικαστικές ενώσεις, τονίζοντας πως είναι "εσφαλμένες οι υπόνοιες σε βάρος τους καθώς το μόνο που έκαναν ήταν να εφαρμόσουν το νόμο ο οποίος δεν προβλέπει καμία απόκλιση. Μετά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος συντάσσεται με τους συναδέλφους της, του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που δέχτηκαν βολές για το επίμαχο βούλευμα αποφυλάκισης, για την εφαρμογή και μόνο του σχετικού νόμου.

  Στην ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρεται: "Μετά την κριτική που ασκήθηκε σε βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο διέταξε την απόλυση υπό όρο καταδικασθέντος με το αιτιολογικό ότι εμφάνιζε ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του εξήντα επτά τοις εκατό, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι ο όποιος σχολιασμός δικαστικής απόφασης ή βουλεύματος δεν πρέπει να παρορά τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών και  τη λειτουργία που επιτελεί η καθεμία. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και η εφαρμογή των νόμων που θεσπίζονται από τη νομοθετική εξουσία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση των ελλήνων εισαγγελέων και δικαστών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Για την έκδοση βουλευμάτων των Δικαστικών Συμβουλίων που διατάσσουν την υπό όρο απόλυση από τα καταστήματα κράτησης των καταδικασθέντων με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό και άνω εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 110Α ΠΚ, η οποία καθορίζει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την υπό όρο απόλυση του κρατουμένου και ιδίως τη διακρίβωση του ποσοστού αναπηρίας του με διενέργεια ειδικής πραγματογνωμοσύνης ή μετά από βεβαίωση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, χωρίς να προβλέπεται από το νόμο καμία απόκλιση.

  Η έκφραση υπονοιών κατά των εφαρμοστών του δικαίου από οποιονδήποτε και ιδίως από θεσμικά όργανα, για την εφαρμογή και μόνο του νόμου, είναι πρόδηλα εσφαλμένη και δυσχεραίνει τον επιστημονικό διάλογο για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όταν αυτές είναι αναγκαίες."

  Διαβάστε ακόμη: 

  Έρευνα με εντολή Κοντονή και του εισαγγελέα Χαλκίδας για την αποφυλάκιση Φλώρου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων