Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Αυγ-2018 20:18

  Πρόεδρος ΔΣΑ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης να απαντήσει στα ερωτήματα για την αποφυλάκιση Φλώρου

  Πρόεδρος ΔΣΑ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης να απαντήσει στα ερωτήματα για την αποφυλάκιση Φλώρου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σκληρή  κριτική στην κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν επί υπουργίας Παρασκευόπουλου και οδήγησαν στην αποφυλάκιση – μεταξύ άλλων και – του Αρ. Φλώρου, ασκεί ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.

  Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας ασκεί κριτική για επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης "αντί αναγνώρισης   των κυβερνητικών αβελτηριών στο όλο ζήτημα".

  Ασκεί επίσης σκληρή κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης πως αντί να διατυπώνει ερωτήματα για το συγκεκριμένο βούλευμα να απαντήσει γιατί διατηρεί σε ισχύ αυτές τις διατάξεις και αυτό το νόμο. Αναλυτικά ο κ. Βερβεσός, αναφέρει:

  "1. Η υφ’ όρον απόλυση του καταδικασθέντος Α. Φλώρου, η οποία έρχεται σε συνέχεια και προηγουμένων πρόσφατων υποθέσεων που απασχόλησαν την νομική κοινότητα και την κοινωνία, καταδεικνύει ότι το ισχύον σύστημα ποινικής καταστολής και έκτισης των ποινών στη χώρα μας, όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα και ισχύει, εγείρει μείζονα ζητήματα που δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης αντιεγκληματικής πολιτικής και συνθέτει μια αλγεινή εικόνα, κατά την οποία καταδικασθέντες για σοβαρά εγκλήματα μπορούν, εκτίοντας μόνο το 1/5 της ποινής τους και συντρεχουσών των λοιπών προϋποθέσεων του νόμου (λόγοι υγείας), να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

  2. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αντί να διαπορεί δημόσια για "τα πολλά και εύλογα ερωτηματικά που δημιουργεί το διατακτικό του συγκεκριμένου βουλεύματος", θα ήταν πιο φρόνιμο εκ μέρους του να λύσει τα δικά μας ερωτηματικά για την εμμονή του να διατηρεί σε ισχύ την υφιστάμενη διάταξη του άρθρου 23 ν. 4356/2015, παρότι γνωρίζει ότι, παρά τις όποιες δικαιοπολιτικές σκέψεις του νομοθέτη, στην πράξη μέχρι σήμερα αυτή χρησιμοποιήθηκε και για την υφ’ όρον απόλυση καταδίκων, ορισμένοι εκ των οποίων εκτίουν ποινές για σοβαρότατα οικονομικά εγκλήματα. Η συνταγματική μας δικαιοταξία περιέχει αυστηρή διάκριση μεταξύ της νομοθετικής πρωτοβουλίας, που ανήκει στην εκτελεστική εξουσία, της νομοπαραγωγικής λειτουργίας που ανήκει στο Κοινοβούλιο, και της εφαρμογής των νόμων, που επαφίεται στην δικαστική εξουσία. Η επίρριψη στους δικαστές ευθυνών που εξόφθαλμα ανήκουν στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία είναι τουλάχιστον ατυχής.

  3. Αναφορικά δε με την απόφαση του ΚΕΠΑ, στην οποία στηρίχθηκε το βούλευμα, μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια και υπεύθυνα η Διοίκηση του ΕΦΚΑ στο ερώτημα: Γιατί δεν προέβη στην άσκηση οιωνδήποτε νομοθετικά προβλεπόμενων ενδίκων μέσων ή βοηθημάτων για τον έλεγχο της ορθότητας της απόφασης-ιατρικής γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ, καθ’ ην στιγμήν μάλιστα κορυφαίο στέλεχος της Κυβέρνησης καταγγέλλει δημόσια ότι αυτή τυγχάνει προϊόν συναλλαγής;

  4. Αντί της επικοινωνιακής διαχείρισης και επίρριψης ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση, πλην της οφειλόμενης αναγνώρισης των κυβερνητικών αβελτηριών στο όλο ζήτημα, καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να προβούν σε εκείνες τις νομοθετικές τροποποιήσεις, με τις οποίες δεν θα αναιρείται εν τοις πράγμασι ο σκοπός της ποινικής καταστολής, ήτοι η γενική και ειδική πρόληψη".

  Παναγιώτης Στάθης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων