Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Αυγ-2018 12:50

  13 χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο δεν καταφέρνουν να κάνουν ακτινοθεραπείες

  13 χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο δεν καταφέρνουν να κάνουν ακτινοθεραπείες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μόνο 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα γραμμικοί επιταχυντές λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι μεγάλες λίστες αναμονής και χιλιάδες αποκλεισμένοι.

  Ακόμη και με τα 19 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του ιδιωτικού τομέα, συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ, αναλογούν 4 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, με την επισήμανση ότι οι περισσότεροι καρκινοπαθείς δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα λόγω κόστους, παρότι ένα μέρος των εξόδων καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

  "Σήμερα λειτουργούν 47 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εκ των οποίων 27 στα δημόσια νοσοκομεία και 20 στα ιδιωτικά. Εκ των 27 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων που λειτουργούν σήμερα, τα 10 είναι από δωρεές. Τους 10 γραμμικούς επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του Ιδρύματος για τη δωρεά, δεν κατάφεραν όλα τα νοσοκομεία να τους παραλαβούν και να θέσουν σε λειτουργία. Μόνο επτά Γραμμικοί Επιταχυντές τοποθετήθηκαν και λειτουργούν και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτά συμβαίνουν λόγω έλλειψης κονδυλίων για την κατασκευή των χώρων υποδοχής με προδιαγραφές ακτινοπροστασίας και των τραγικών ελλείψεων προσωπικού ακτινοθεραπείας.

  Ακόμη και τα επτά που τοποθετήθηκαν δεν λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη λόγω ελλείψεων προσωπικού. Τοποθετήθηκαν στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο ΑΤΤΙΚΟΝ, στο ΡΙΟ, το ΠΑΓΝΗ, την Αλεξανδρούπολη και το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ” τονίζει η Ομοσπονδία.

  "Προκύπτει ότι το έτος 2017 στα 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα των Δημοσίων νοσοκομείων, έκαναν ακτινοθεραπεία 13.520 καρκινοπαθείς σε 325.000 συνεδρίες. Άλλοι 9.266 καρκινοπαθείς έκαναν ακτινοθεραπεία σε 199.000 συνεδρίες στα 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του ιδιωτικού τομέα” καταλήγει.

  Β. Κουρλιμπίνη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων