Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Αυγ-2018 10:25

  Υπόθεση Energa: Αποφυλακίζεται λόγω αναπηρίας(!) ο Άρης Φλώρος με βάση διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου

  Υπόθεση Energa: Αποφυλακίζεται λόγω αναπηρίας(!) ο Άρης Φλώρος με βάση διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:08

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Στις διατάξεις τις οποίες εισήγαγε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος το 2015, με τις οποίες αποφυλακίζονται σωρηδόν και ανεξάρτητα της βαρύτητας των πράξεων τους ακόμα και κρατούμενοι με πολυετείς ποινές κάθειρξης, στηρίζεται η αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου, προσώπου που πρωταγωνίστησε σε μια –κατά την απόφαση της δικαιοσύνης– από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος του δημοσίου στα χρόνια της κρίσης. Η είδηση της αποφυλάκισης του καταδικασμένου σε κάθειρξη 21 ετών κατηγορουμένου, τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο έχει με βάση τη δικαστική απόφαση απαιτήσεις τουλάχιστον 52 εκατομμυρίων από  ανείσπρακτες οφειλές εξαιτίας των χειρισμών της εταιρείας Energa – Hellas Power, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις  κυρίως  για το μήνυμα που εκπέμπει μια ακόμα απόφαση της Δικαιοσύνης.

  Προβλήματα υγείας και Νόμος Παρασκευόπουλου 

  Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ως πρώτος υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ,  θα μείνει στην ιστορία της χώρας ως ο υπουργός που τροποποιώντας βασικές διατάξεις του ΚΠΔ οδήγησε εκτός φυλακής εκατοντάδες κατηγορούμενους με βαρύ ποινικό μητρώο. Δίπλα στο όνομά του θα τεθεί και η περίπτωση της αποφυλάκισης του 39χρονου Αρ. Φλώρου αφού αυτή στηρίχθηκε στις τροποποιημένες διατάξεις του άρθρου 110α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορούν την αποφυλάκιση προσώπων που έχουν υψηλό ποσοστό αναπηρίας.

  Συγκεκριμένα με βάση το άρθρο 110Α του ΚΠΔ κρατούμενος που πάσχει από διαγνωσμένη αναπηρία άνω του 67%  αποφυλακίζεται με όρους εφόσον έχει εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής του.  Εν προκειμένω ο Φλώρος φέρεται να προσκόμισε έγγραφα του αρμόδιου δημόσιου φορέα, τα οποία πιστοποιούν πως αντιμετώπιζε κρίσεις επιληψίας και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα τα οποία κατά την κρίση του οργάνου αυτού συγκροτούν αναπηρία άνω(!!!) του 67%.

  Το ερώτημα που τίθεται είναι βέβαια τι άλλαξε και οι συγκεκριμένοι δικαστές δέχτηκαν την αποφυλάκιση, τη στιγμή που δεκάδες συνάδελφοί τους του 5μελούς εφετείου Αναστολών είχαν αρνηθεί σε αρκετές περιπτώσεις να αναστείλουν την ποινή που του είχε επιβληθεί τον Φεβρουάριο του 2017, αφού δεν έκαναν δεκτούς τους ίδιους ισχυρισμούς περί ψυχολογικών και άλλων προβλημάτων υγείας!!! Τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχει ανασταλεί μια άλλη βαριά καταδίκη του σε κάθειρξη 13 ετών για ηθική αυτουργία στην υπόθεση απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου. 

  Ψυχιατρείο Κορυδαλλού 

  Ο Φλώρος είχε περάσει τον περισσότερο χρόνο της κράτησής του στο ψυχιατρικό κατάστημα Κορυδαλλού παρά το γεγονός ότι ανήκε στις φυλακές Χαλκίδος. Η απόφαση αποφυλάκισης αφορά την ποινή που του είχε επιβληθεί για το σκάνδαλο Energa - Hellas Power, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία ήταν κάθειρξη 21 ετών και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Άλλωστε η υπόθεση στην οποία πρωταγωνιστεί είναι μια από τις "σκαστές" υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, στην Ελλάδα της κρίσης.

  Η χώρα είχε μπει για τα καλά στον αστερισμό των μνημονίων και η κυβέρνηση έκοβε μισθούς και συντάξεις για να αντεπεξέλθει σε βασικές της υποχρεώσεις. Ήταν τότε που θεσπίστηκε το περίφημο χαράτσι που κάθε Έλληνας έπρεπε να πληρώσει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ήταν τότε που για τους επικεφαλής, των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power, Άρη Φλώρο και Βασίλη Μηλιώνη αντίστοιχα, το νέο οικονομικό status που διαμορφωνόταν στη χώρα από τις αρχές του 2011 απείχε πολύ από τη δική τους πραγματικότητα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δημοσιεύματα για τα χλιδάτα παρτυ. 

  Από τα χλιδάτα πάρτι στις φυλακές 

  Οι χρονιές αυτές όμως, που άλλαξαν την Ελλάδα, άλλαξαν και τη ζωή αυτών των προσώπων αφού βρέθηκαν ακόμα και στις φυλακές. Κι αυτό γιατί με άλλα πρόσωπα φέρονται ως οι πρωταγωνιστές μιας μεγάλης υπόθεσης υπεξαίρεσης που, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο με τουλάχιστον 256 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρεται τουλάχιστον στο κατηγορητήριο το οποίο τους παρέπεμψε σε δίκη. Με αυτό τούς καταλογιζόταν ότι ως εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία.  Μάλιστα τους καταλογίζουν πως τα έβγαλαν στο εξωτερικό. 

  Η δικαστική απόφαση

  H υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο το 2015 και διήρκεσε 2 χρόνια και 1 μήνα. Οι κατηγορούμενοι σε πρώιμα στάδια της διαδικασίας δήλωσαν πως μπορούν να επιστρέψουν μεγάλα ποσά στο δημόσιο. Ένα παγωμένο βράδυ του Φεβρουαρίου το δικαστήριο επέβαλε ποινές από 4 έως 21 χρόνια κάθειρξη και χρηματικά πρόστιμα συνολικά 5,2 εκατομμυρίων ευρώ στους 11 κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι. Χαρακτηριστικό είναι πως η εκφώνηση της απόφασης διήρκεσε 15 μέρες (σε σπαστές συνεδριάσεις). Το δικαστήριο έστειλε στη φυλακή 3 καταδικασθέντες ανάμεσά τους και τον  Αριστείδη Φλώρο. Το πρωτότυπο της υπόθεσης ήταν πως πριν κλείσει η εκφώνηση της υπόθεσης ο εισαγγελέας Εφετών Γρ. Πεπόνης άσκησε έφεση υπέρ του νόμου, ζητώντας δηλαδή να τους επιβληθούν ισόβια καθώς θεώρησε επιεική την απόφαση. 

  Και τα χρήματα τι έγιναν, είναι το ερώτημα: Το Τριμελές εφετείο Κακουργημάτων που δίκασε την υπόθεση της Energa - Hellas Power, αποφάσισε  να αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο ποσό 52.206.263 ευρώ το οποίο αποτελεί το ΕΕΤΗΔΕ, το γνωστό ως "χαράτσι" στα ακίνητα, από το συνολικό ποσό των 120 εκατομμυρίων που έχει δεσμευθεί από τα ταμεία της εταιρίας. Στο δημόσιο αποδίδονται επίσης 5.992.040 ευρώ για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Επίσης διατάσσει την άμεση απόδοση στους δήμους όλων των εισπρακτέων απαιτήσεών τους από τέλη ύψους 29.813 ευρώ. Το δικαστήριο διέταξε να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένο στις τράπεζες από όπου θα εισπράξουν δημόσιο και δήμοι. Η είσπραξη θα γίνει άμεσα, με την καθαρογραφή της απόφασης.  Τα υπόλοιπα χρήματα θα παραμείνουν στο Παρακαταθηκών για να διατεθούν όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση, σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

  Αναστολή

  Πάντως  ο 39χρονος κατάδικος έχει ακόμα μια βαριά ποινή να εκτίσει, καθώς τον περασμένο Μάρτιο είχε κριθεί ένοχος για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεντέλη. Η ποινή των 13 ετών που του είχε επιβληθεί ανεστάλη από το δικαστήριο.  Ως φυσικοί αυτουργοί είχαν κατηγορηθεί δύο σκληροί Αλβανοί κακοποιοί, που ανακρινόμενοι είχαν υποδείξει τον Αρ. Φλώρο ως το άτομο που τους είχε υποσχεθεί αμοιβή 300.000 ευρώ προκειμένου να δολοφονήσουν τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ και αντίδικό του στην υπόθεση Energa - Hellas Power Γιώργο Αντωνόπουλο.

  Διαβάστε ακόμα: Ποτάμι: Πρόκληση για την κοινωνία η αποφυλάκιση Φλώρου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων