Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Αυγ-2018 16:12

  Συνάντηση Τσίπρα - Γκολντάμερ: Συγκρότηση επιτροπής για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι

  Συνάντηση Τσίπρα - Γκολντάμερ: Συγκρότηση επιτροπής για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η συγκρότηση της επιτροπής για διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και για την εκπόνηση έκθεσης για τα αναγκαία μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της προστασίας από φυσικές καταστροφές, συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον καθηγητή δρα Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

  Κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC), που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η επιτροπή θα έχει όλη την απαραίτητη στήριξη στο έργο της.

  "Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της με το πρόβλημα"

  Έτοιμος να αναλάβει το δύσκολο έργο που του ανατέθηκε κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού, για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για τη διαχείριση του τοπίου και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μεγάλων πυρκαγιών στο μέλλον, δήλωσε ο καθηγητής Γκόλνταμερ.

  Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι είχαν μια "πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για το τι έγινε στην Ελλάδα και την ανάγκη να αναπτύξουμε ένα μελλοντικό σχέδιο και προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε το τοπίο και τις πυρκαγιές". Συζήτησαν την ομοιότητα της κατάστασης στην Ελλάδα με αυτήν που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία. Συζήτησαν για τις αλλαγές στο τοπίο, την κλιματική αλλαγή, παράμετροι που, όπως σημείωσε, επίσης επηρεάζουν τη δυναμική και τη συμπεριφορά των πυρκαγιών. Υπογράμμισε ότι "το μέλλον επιβάλλει να έχουμε μια προσέγγιση στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του τοπίου που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις νέες εξελίξεις, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πιστεύω ότι ως Επιτροπή θα έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο έργο".

   "Ναι, νιώθω έτοιμος, αυτό συμφωνήσαμε, σήμερα ήταν η πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό", είπε προαναγγέλλοντας ότι τις προσεχείς εβδομάδες η Επιτροπή θα αρχίσει να εργάζεται και είναι ξεκάθαρο ότι θα εργαστεί με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, θα ακούσει όλες τις φωνές και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν όταν διαμορφωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο.

   Παραδέχτηκε ότι δεν θα είναι εύκολο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η φωτιά στο Μάτι και αλλού είναι μια έκφραση της πολυπλοκότητας των παραμέτρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν". Πρόσθεσε ότι "κάποιες από αυτές τις παραμέτρους είναι πέραν του ελέγχου μας, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πως στο Μάτι συνέπεσαν όλα, καθώς οι πολύ δυνατοί άνεμοι δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση.

   Επισήμανε ότι "αυτές τις μέρες βλέπουμε παρόμοια φαινόμενα σε άλλες χώρες, οπότε ούτε εμείς οι ειδικοί είμαστε μόνοι μας αλλά και η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτό το πρόβλημα".

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ