Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Αυγ-2018 19:27

  Ομόφωνα άσυλο από το ΣτΕ στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό - Πώς επηρεάζει την απόφαση για τους άλλους 7

  Ομόφωνα άσυλο από το ΣτΕ στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό - Πώς επηρεάζει την απόφαση για τους άλλους 7
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Την αντίστροφη μέτρηση για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων (θεωρητικά τουλάχιστον) στον Τούρκο πιλότο Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκτσι, σηματοδοτεί η δημοσίευση της ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο το οποίο του είχε χορηγηθεί. 

  Οι 8 βρίσκονται σε καθεστώς "φυλασσόμενης" ελευθερίας, ενώ ήδη σε τρεις από αυτούς έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα. Ο Οζκαϊνάκτσι όμως είναι ο πρώτος η υπόθεση του οποίου τελεσιδίκησε σε πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο Επικρατείας και συνεπώς είναι ο πρώτος που θα πρέπει να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, όταν όμως το αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία. Ωστόσο ακόμα κι αν του χορηγηθούν, για να φύγει από τη χώρα θα πρέπει να γίνει δεκτός από άλλη χώρα, πράγμα όχι απολύτως βέβαιο. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσπάθεια διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και ενός κράτους που θα δεχτεί να τον φιλοξενήσει ως πολιτικό πρόσφυγα. Η απόφαση αυτή (1694/18) λύνει πιλοτικά όλα τα νομικά θέματα της υπόθεσης των Τούρκων αξιωματικών, ωστόσο δεν σημαίνει πως οδηγεί αυτόματα στη "δικαίωση" και τους υπολοίπους επτά αφού πρόκειται για εξατομικευμένη κρίση με βάση τα πραγματικά περιστατικά που εξετάστηκαν για το πρόσωπο του Οζκαϊνάκτσι. 

  Το σκεπτικό
   
  Η βάση πάνω στην οποία κινήθηκε η Ολομέλεια είναι πως δεν αποδείχτηκε ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών. Μάλιστα γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς του ότι διέπεται από τις αρχές του δυτικού πολιτισμού και ότι ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών. Γίνεται δεκτός δηλαδή ο ισχυρισμός του πως δεν ανήκε στο κόμμα του Γκιουλέν "γιατί και αυτό (σ.σ εκτός από τον Ερντογάν) αποσκοπεί στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας". 

  Μάλιστα η πολυσέλιδη απόφαση  επικαλείται τη συνθήκη της Γενεύης σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης (σ.σ Τουρκία εν προκειμένω): "η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (σ.σ Τούρκου πιλότου) στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό κράτος πολιτικών πεποιθήσεων". 

  Μεταξύ άλλων αναφέρει πως "από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάσει περιπτώσει εγνώριζε την οργάνωσή του".  

  Η συνεδρίαση για την δημοσίευση της απόφασης αφιερώθηκε τιμητικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ  στη μνήμη του καθηγητή Στ. Τσακυράκη ο οποίος ήταν ένας από τους νομικούς παραστάτες του αξιωματικού στην υπόθεση. 

  Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν οι 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας: 

  "Απαραβίαστη η απόφαση του ΣτΕ για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό 
   
   
  Δημήτρης Παξινός  και Γιάννης Αδαμόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
  Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
  Στέλιος Μανουσάκης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
  Απόστολος Λιόσης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας
  Γεώργιος Κυμπαρίδης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής
  Θεόδωρος Καζάς, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου
  Κωνσταντίνος Σαρρής, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
  Δημήτριος Κοντογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων
  Δημήτριος Κωστογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως
   
   
  Οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της.

  Οι ίδιοι διεθνείς κανόνες  δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές  πολιτικές.

  Η σημερινή ομόφωνη  απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που επικύρωσε  στην ουσία την    απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμια Επιτροπής Ασύλου με την οποία παραχωρήθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη  του ελικοπτέρου OZKAYNAKCI SULEYMAN, ο οποίος μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη  μετά  το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης    Ιουλίου  2017  στην γείτονα χώρα, πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από την οποιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση. 

  Πολύ περισσότερο μάλιστα πρέπει  να είναι σεβαστή από την παρούσα Κυβέρνηση, καθώς δια μέσου του καθ΄  ύλην  αρμοδίου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής   Γιάννη  Μουζάλα, προσδιορίστηκαν τα πρόσωπα  τα οποία θα συγκροτούν τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, που απαρτίζονται πλέον από δύο εν ενεργεία Διοικητικούς δικαστές και έναν εκπρόσωπο της  Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ. Δηλαδή τα καθ΄ ύλην αρμόδια πρόσωπα.

  Η Ολομέλεια του ΣτΕ, επικαλούμενη  διεθνείς και άλλες συμβάσεις,   θεμελιώνει απόλυτα  τους λόγους για τους οποίους χορηγήθηκε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό, ενώ παράλληλα περιγράφει με  λεπτομερειακή  σαφήνεια το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην γείτονα χώρα και τους "δικαιολογημένους φόβους" που διατρέχει ο Τούρκος στρατιωτικός εάν επιστρέψει στην πατρίδα του.

  Το γεγονός ότι "λογικά" θα ακολουθήσουν επτά ανάλογες αποφάσεις από την Δευτεροβάθμια  Επιτροπή Ασύλου για τους υπόλοιπους συνεπιβαίνοντες  στο επίμαχο ελικόπτερο, έχει δημιουργήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην  Κυβέρνηση που την εκθέτει ανεπανόρθωτα σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο.   
  Η  αρχή  της δίκαιης δίκης πρέπει να είναι όχι μόνο σεβαστή αλλά και απαραβίαστη, καθώς μάλιστα ο χρόνος δεν σταματά και τα πρόσωπα και  καταστάσεις μεταβάλλονται.

  Οι οποίες  κυβερνητικές  βεβιασμένες δικαστικές ενέργειες και περισσότερο μάλιστα όταν γίνονται μέσω Αστυνομικών Τμημάτων, δεν τιμούν την Κυβέρνηση. Ανάλογες ενέργειες καταδεικνύουν  απερίφραστα το έλλειμμα εμπείρων και ευφυών   πολιτικών και νομικών κυβερνητικών προσώπων".  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων