Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Αυγ-2018 10:58

  Guardian: H Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια αλλά έχει δρόμο μπροστά της

  Guardian: H Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια αλλά έχει δρόμο μπροστά της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά από χρόνια σκληρών μέτρων λιτότητας η Ελλάδα την Δευτέρα βγαίνει από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης την ίδια ώρα που οι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως η χώρα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian. 

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεισαν στην Ελλάδα συνολικά στα τρία προγράμματα διάσωσης 289 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2010, το 2012 και το 2015. 

  Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που οι πιστωτές ζήτησαν βοήθησαν την χώρα να σταθεί στα πόδια της, αναφέρει ο Guardian, την ώρα που το ένα τέταρτο του ΑΕΠ να εξαφανίστηκε μέσα σε οκτώ χρόνια κι η ανεργία έφτασε πάνω από το 27%. 

  Μετά το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, το τεράστιο έλλειμμά της μετατράπηκε σε πλεόνασμα και το ποσοστό της ανεργίας έπεσε κάτω από το 20%, εκτιμούν οι αξιωματούχοι. 

  Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως οι χρηματοδοτικές της ανάγκες πλέον καλύπτονται έως το τέλος του 2011 δημιουργώντας έτσι περιθώριο για επιστροφή στις αγορές. 

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Μario Centeno, δήλωσε πως "για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της. Αυτό πραγματοποιήθηκε χάρη στην εντυπωσιακή προσπάθεια του ελληνικού λαού, στην καλή συνεργασία με την τωρινή ελληνική κυβέρνηση και την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω των δανείων και της ελάφρυνσης του χρέους". 

  Την ίδια ώρα τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να νιώθουν τα αποτελέσματα της λιτότητας. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε το Σαββατοκύριακο: " η κατάσταση στην πράξη παραμένει δύσκολη. Η λιτότητα τελειώνει αλλά το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και τέλος των μεταρρυθμίσεων".

  Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, "Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της" δήλωσε μεταξύ άλλων στην Καθημερινή. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ