Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιουλ-2018 15:44

  Κόλαφος για κυβέρνηση από ΕΕ για ανθρώπινα δικαιώματα σε ψυχιατρεία, ανήλικους μετανάστες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κόλαφος για κυβέρνηση από ΕΕ για ανθρώπινα δικαιώματα σε ψυχιατρεία, ανήλικους μετανάστες

  Της Μαρίας Νταλιάνη 

  Εφιαλτική εικόνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα  έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης (CPT) σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε ψυχιατρεία, κέντρα κράτησης μεταναστών, ψυχιατρικές κλινικές νοσοκομείων και φυλακών, μετά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα το διάστημα 18-19 Απριλίου. 

  Την ώρα που χθες στη μία αίθουσα της Βουλής ο Πιέρ Μοσκοβισί έπλεκε το εγκώμιο της κυβέρνησης, σε παρακείμενη αίθουσα του Κοινοβουλίου εκπρόσωποι της ΕΕ και οργανώσεων όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ.ά. σκιαγραφούσαν ένα εφιαλτικό σκηνικό στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φέρνοντας τουλάχιστον σε αμηχανία τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας και Δημόσιας Τάξης, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Οι παρατηρήσεις αφορούσαν από τις συνθήκες νοσηλείας στην ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού, μέχρι τις συνθήκες κράτησης ανήλικων μεταναστών, ενώ κόλαφος ήταν οι μαρτυρίες ειδικά για το τι γίνεται στον Εβρο με τους μετανάστες. 

  Στις παρατηρήσεις των μελών της Επιτροπής της ΕΕ υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός επισήμανε ότι "πρέπει να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες σε πολλά camps ιδίως στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα και αυτό έχει να κάνει με την υποχρέωσή μας και απέναντι στους ανθρώπους αυτούς και απέναντι σε αυτό που θέλει να εκφράζει η κυβέρνηση της Αριστεράς". 

  Ενώ η κ. Θ. Μεγαλοοικονόμοιυ συνεργαζόμενη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ  αφού άκουσε και αυτή την τραγική κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε πως "η θέση της πατρίδας μας είναι πάρα πολύ δύσκολη,  έχουμε και τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα, οπότε που να πρωτοφυλάξει κανείς". 

  Μεταξύ αυτών που περιέγραψαν τη σημερινή κατάσταση ήταν και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφρ. Σταμπουλή η οποία είπε για το Φυλάκιο στον Εβρο: "Το Προαναχωρησιακό Κέντρο σε αντίθεση με το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, θεωρώ ότι είναι από αυτά που δεν βελτιώνονται, καταργούνται. Είναι ένα όνειδος. Όποιος δεν το έχει επισκεφτεί και δεν το έχει δει, δεν μπορεί να φανταστεί τι σημαίνει για ένα χώρο, σχεδόν, όσο αυτός, κλεισμένος από παντού, χωρίς παράθυρα, με μια σειρά κάγκελα μπροστά, να μεσολαβεί ένας διάδρομος και ο φεγγίτης  να είναι από την άλλη μεριά του διαδρόμου και εκεί μέσα να είναι στοιβαγμένοι όσοι χωράνε, στις καλές περιόδους ξαπλωτοί, στις λιγότερο καλές, καθιστοί ή όρθιοι. Ούτε σε αμερικάνικες ταινίες για την εποχή της δουλείας δεν το βλέπουμε αυτό το πράγμα, που βλέπουμε στο Φυλάκιο. Πραγματικά, δεν βελτιώνεται. Η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει γι’ αυτό το χώρο του φυλακίου, είναι η κατάργησή του και η μετατροπή του σε μουσείο, κάτι σαν το νησί Ellis, πόσο, μάλλον, όταν παρατηρείται και το φαινόμενο σε αυτές τις συνθήκες να συνωστίζονται ανήλικοι, γυναίκες μόνες ή και όχι εντελώς μόνες και ,γενικώς, ευάλωτα άτομα.

  Απαντώντας και στην κ. Σταμπουλή ο κ. Τζανέτος Φιλιππάκος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών  αφού εξήγησε πως "η παραμονή τους εκεί δεν έχει το στοιχείο της κράτησης, διότι δεν ήταν ακόμα τελικό  αν οι άνθρωποι αυτοί απολαμβάνουν διεθνούς προστασία ή είναι παράτυποι μετανάστες" ξέσπασε λέγοντας: "Που έπρεπε να τους πάμε; Αν είχαμε ένα ωραίο ξενοδοχείο θα τους πηγαίναμε εκεί. Δεν είχαμε όμως".  

  Κόλαφος ήταν η επισήμανση από την  Μαρία Γαβουνέλη, Αναπλ.  Καθ. Διεθνούς Δικαίου - Α΄ Αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ότι "υπάρχουν ακόμα ανήλικοι μετανάστες οι οποίοι κυκλοφορούν στον δρόμο και το τραγικό είναι ότι δεν προλάβαμε, να τα κάνουμε όλ’ αυτά τα πράγματα, που έπρεπε, την ώρα που είχαν πέσει οι αριθμοί των ανθρώπων, που περνάν στη χώρα μας ζητώντας άσυλο. Τώρα που ξανανεβαίνουν οι αριθμοί, όλ’ αυτά τα ζητήματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Παρατηρήσαμε την περασμένη βδομάδα μιλώντας στην Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι το Ελληνικό Σύστημα Προστασίας βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού". 

  Αίσθηση προκάλεσε και το ξέσπασμα της κ. Γαβιυνέλη για τις παραλείψεις της κυβέρνησης που ήταν επίσης κόλαφος. "Κυρία Πρόεδρε, υπηρετώ την ελληνική δημοκρατία με διάφορους τρόπους από το έτος 2000, γνωρίζω από γραφειοκρατία" είπε. "Θέλω να πω ότι δεν ήρθα με ματάκια γεμάτα απορία, καταλαβαίνω τις δυσχέρειες μιας πολύπλοκης διοικητικής διαδικασίας, το να καθόμαστε όμως με τους σημερινούς όρους μετά από τρία χρόνια κρίσης αυτής της μορφής και να μηρυκάζουμε τα ίδια πράγματα συνεχώς, επανειλημμένως και να κοιταζόμαστε στα μάτια και να λέμε "εργαζόμεθα". Τι ακριβώς κάνουμε και εργαζόμαστε και ένα ρημάδι κανονισμό δε μπορούμε να φτιάξουμε τόσο καιρό; Κάτι γίνεται εδώ". 

  Ενώ για τις τραγικές συνθήκες κράτησης στον Εβρο σημαντική ήταν η μαρτυρία της κ. Εύας Κιοσσέ  Ερευνήτριας για την Ελλάδα του "Human Rights Watch" για την 38χρονη Μάχαρ, μιας γυναίκας από το Ιράκ, "την οποία συναντήσαμε στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης στον Έβρο που έτρεμε κυριολεκτικά καθώς περιέγραφε την εμπειρία της ως της μοναδικής γυναίκας μέσα σε ένα κελί μαζί με περίπου 60 άντρες για περίοδο άνω των 2 εβδομάδων.  Εδώ να σημειώσω την ημέρα της επίσκεψής μας με επίσημο έγγραφο της ΕΛΑΣ με τη λίστα των κρατουμένων η Μάχαρ κρατούνταν με 32 άγνωστους άντρες στο επίσημο έγγραφο της αστυνομίας. Η Μαχαρ είπε ότι απέφυγε να πιει νερό επειδή φοβόταν να κάνει χρήση της κοινής τουαλέτας εντός του κελιού". 

  Στον διάδρομο του Ευαγγελισμού

  Ενώ ο  ΓΓ του υπουργείου Υγείας ανέφερε για τον "Ευαγγελισμό" ότι η Επιτροπή είχε παρατηρήσει ότι θα μπορούσαν κάποιοι άνθρωποι που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν,    τουλάχιστον αυτοί να μην είναι σε διάδρομο, διότι αυτό το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα εξευτελιστικό και απαράδεκτο". 

  Πού πήγαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ

  Τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της ΕΕ επισκέφτηκαν: το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών "Δρομοκαΐτειο", την Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝΑ "Ο Ευαγγελισμός", την Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝΑ "Γεννηματάς", την Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝΝΘΑ "Σωτηρία", μία Ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική και το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Επίσης, επισκέφθηκε Εγκαταστάσεις Κράτησης Μεταναστών: το Προαναχωρησιακό Κέντρο Αμυγδαλέζας στην Αθήνα, το Προαναχωρησιακό Κέντρο Φυλακίου στον Έβρο, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου στον Έβρο, βρίσκονται δίπλα-δίπλα, αλλά είναι διαφορετικά, το Προαναχωρησιακό Κέντρο Μόριας στη Λέσβο και το Προαναχωρησιακό Κέντρο Πυλίου στην Κω, το Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας στον Πειραιά, το Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών στον Έβρο, το Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ισαακίου στον Έβρο, το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού στην Αθήνα, το Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Νέου Χειμωνίου στον Έβρο, το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας στην Αθήνα και το Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου στον Έβρο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων