Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιουλ-2018 13:44

  Δίκτυο: Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από τις αποφάσεις για το μεταναστευτικό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δίκτυο: Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από τις αποφάσεις για το μεταναστευτικό

  Το πώς επηρεάζεται η χώρα μας από τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, αλλά και τις προκλήσεις της σχετικής συμφωνίας, περιγράφει το Δίκτυο σε θεματικό δελτίο πολιτικής ανάλυσης και εκτίμησης.

  Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του, τη χώρα μας επηρεάζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου (εφόσον εφαρμοστούν ως έχουν) σχετικά με:

  - Την αποσυμφόρηση πληθυσμού των νησιών μέσω της επαν-ενεργοποίησης της συμφωνίας επιστροφής με Τουρκία.

  - Την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

  - Τη γραφειοκρατική συνδρομή και οργάνωση της αξιολόγησης Ασύλου.

  - Νέες χρηματικές ενισχύσεις (διμερής με Βερολίνο) και ενίσχυση της θέσης της στην ΕΕ.

  Ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να βγει ωφελημένη από:

  - Μια δικαιότερη διατύπωση συνθήκης του Δουβλίνου.

  - Αντιμετώπιση του προβλήματος στην ρίζα του, με ορθές πολιτικές αποτροπής των μετακινήσεων και οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της Αφρικής.

  Από την άλλη, σύμφωνα με το Δίκτυο, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τον νέο αριθμό αιτούντων άσυλο που θα επιστραφεί από χώρες της Ε.Ε. και τη δημιουργία νέων κέντρων ελέγχου και κράτησης, σε μια ήδη πολύ βεβαρημένη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι μέχρι σήμερα συνθήκες διαχείρισης του προσφυγικού στη χώρα μας:

  - Τεράστιες καθυστερήσεις στον έλεγχο απόδοσης ασύλου με σώρευση χιλιάδων αιτήσεων.

  - Επικράτηση δυνάμεων ΜΚΟ που εμποδίζουν την εφαρμογή των επιστροφών στην Τουρκία.

  - Άθλιες συνθήκες παραμονής και διαχείριση πληθυσμού στα νησιά. – Πρόσφυγες δύο-τριών ταχυτήτων, ελλείψεις δομών, παροχές σε λίγους.

  - Αυθαίρετη μεταφορά πληθυσμού στην ηπειρωτική χώρα. (Όσοι εγκαθίστανται εκτός νησιών ΔΕΝ μπορούν να επιστρέψουν Τουρκία).

  - Αναξιοπιστία παροχής στοιχείων και στατιστικών τόσο πληθυσμιακά όσο και σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης. Οι πρόσφυγες που εισέρχονται από τον Έβρο δεν καταγράφονται.

  Γενικότερα, το Δίκτυο σχολιάζει για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πως η Ευρώπη για μια ακόμα φορά προχώρησε με μικρά βήματα και μεγάλους συμβιβασμούς. 

  Ως σημαντικότερο στοιχείο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σημειώνει "μια δειλή αλλά σαφή στροφή της Ε.Ε. σε πολιτικές που αφορούν τις χώρες που "γεννούν" το πρόβλημα". "Αναφερόμενοι κυρίως στην Βόρεια Αφρική, δεσμεύοντας μάλιστα συγκεκριμένους πόρους (500 εκ. ευρώ) γι’ αυτό το σκοπό και εκφράζοντας εκτός από τις υποδομές περιορισμού των μετακινήσεων, έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα αλλάξει το επίπεδο ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης στις περιοχές αυτές". Όπως λέει, η ουσιαστικού και συμβολικού χαρακτήρα αυτή απόφαση, αποτελεί στρατηγικής σημασίας απαγκίστρωση του Προσφυγικού από είδος "προβλήματος συνόρων" ή απλά "διαχείρισης πληθυσμών".

  Όσον αφορά την χώρα μας, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είχε διακριτή θέση στη διαμόρφωση του εκτονωτικού συμβιβασμού με την πρόβλεψη για εθελοντική επανεισδοχή των αιτούτων άσυλο στις χώρες της Ε.Ε. που πρώτο-καταγράφηκαν κυρίως μέσα από την επερχόμενη  διμερή συμφωνία με την Γερμανία. Την ίδια θέληση διατύπωσε και η Ισπανία ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης άλλες 10 χώρες της ΕΕ φέρονται ως έτοιμες να αποδεχθούν αντίστοιχους διμερείς διακανονισμούς. 

  Η συγκεκριμένη εξέλιξη βέβαια, προσθέτει, έρχεται να επιφορτίσει ακόμη περισσότερο την ήδη οριακή κατάσταση των ελληνικών νησιών και να μεγεθύνει το προβληματικό τοπίο διαχείρισης του ζητήματος από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Όπως σημειώνει, εύλογα γεννάται το ερώτημα, πώς θα αντιμετωπιστούν οι επανερχόμενοι αιτούντες άσυλο όταν δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλες-αξιοπρεπείς δομές για όλους τους ήδη υπάρχοντες από το 2015; 

  Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, το Δίκτυο παρατηρεί πως "η εμπειρία που έχει αποκομιστεί μέχρι σήμερα, ειδικά με βάση το ελληνικό παράδειγμα, δεν μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις στο σύνολό τους", ενώ σημειώνει πως ένα ακόμη πιθανό εμπόδιο υλοποίησης των αποφάσεων -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμά- μπορεί να αποτελέσει η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου από την Αυστρία για το τρέχον εξάμηνο.

  Δείτε το πλήρες κείμενο της ανάλυσης του Δικτύου δεξιά στη στήλη Σχετικά Αρχεία.

  *Διαβάστε ακόμα

  Μέρκελ: Επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα μόνο σε συνεννόηση με την Αθήνα

  Τι προβλέπει η συμφωνία του Βερολίνου με Αθήνα και Μαδρίτη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων