Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιουν-2018 18:40

  Απορρίφθηκαν οι προσφυγές των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Απορρίφθηκαν οι προσφυγές των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου ολοκλήρωσε τις διασκέψεις για το θέμα, που συζητήθηκε στις 4 Μαΐου, και απέρριψε τις προσφυγές γεγονός που σημαίνει ότι η διαγωνιστική διαδικασία προχωρεί κανονικά. 

  Στη διάσκεψη προέδρευσε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Γεώργιος Παπαγεωργίου (μετά την πρόσφατη παραίτηση του προέδρου Νικολάου Σακελλαρίου) και εισηγητές ήταν οι  σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος και Δημήτρης Μακρής. Η συνεδρίαση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ολοκληρώθηκε με την απόρριψη των αιτήσεων κατά της διαδικασίας χορήγησης των   7 τηλεοπτικών αδειών.

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η απόφαση να δημοσιευθεί επισήμως εντός του καλοκαιριού. 

  Τι κρίθηκε

  Το δικαστήριο (μετά την αποδοχή των προηγούμενων προσφυγών του 2016) τώρα, έκρινε τις προσφυγές των ANT1, Alpha, ΣΚΑΪ, Star και Mega, της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και 120 εργαζόμενων στο Mega.

  Όλοι ζητούσαν να  να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια.

  Το τίμημα θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος των αδειών αυτών θα είναι δεκαετής. Τα κανάλια ισχυρίζονταν πως η διαδικασία αντίκειται στο Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες και την ΕΣΔΑ καθώς επίσης και πως έπρεπε να χορηγηθούν όχι 7, αλλά 16 άδειες. 

  Ακόμη, τα κανάλια υποστήριζαν ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε 7, καθώς μπορεί να χορηγηθούν 16 άδειες. Ο περιορισμός αυτός του αριθμού των αδειών, σύμφωνα με τους καναλάρχες έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ, καθώς μάλιστα ουδεμία επιστημονική μελέτη προηγήθηκε από το αρμόδιο όργανο που είναι ΕΕΤΤ, παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων και οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός 7 είναι εσφαλμένες.

  Οι τηλεοπτικοί σταθμοί πάντως μπορούν να επανέλθουν με προσφυγές για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων