Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιουν-2018 11:07

  ΕΕ: Το προσχέδιο της κοινής απόφασης στη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΕΕ: Το προσχέδιο της κοινής απόφασης στη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό

  Μεγαλύτερη πίεση προς τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, εφόσον θα περιορίζονται οι κινήσεις των αιτουμένων ασύλου περαιτέρω εντός της Ε.Ε., έρχεται να ρίξει αντικειμενικά το σχέδιο συμφωνίας της μίνι συνόδου που διοργανώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τη συμμετοχή δέκα κρατών την Κυριακή, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των "27" την επόμενη εβδομάδα.

  Το σχέδιο προσπαθεί να προσφέρει λίγο από όλα: δέσμευση των μεγάλων κρατών-μελών ότι δεν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες, οικονομική στήριξη των κρατών υποδοχής, μετεγκαταστάσεις στη βάση εθελοντικών διακρατικών συμφωνιών, παροχή κινήτρων σε τρίτες χώρες να λειτουργήσουν ως χώρος συγκράτησης των αιτούμενων ασύλου και συνολικά μετατόπιση της έμφασης στο σφράγισμα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. 

  Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο στοιχείο είναι η ίδια η μεθοδολογία που ακολουθείται, καθώς η ένταση των διαφωνιών μεταξύ των "27" (των οποίων η προσεχής Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να δώσει άλλη μία γεύση) ακυρώνει κάθε φιλοδοξία για πανευρωπαϊκό συντονισμό και στρέφει τους ενδιαφερόμενους σε άτυπες συναδιαλλαγές μεταβλητής σύνθεσης.

  Στη μίνι σύνοδο κορυφής της Κυριακής στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, χώρες που έχουν απορρίψει το πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων, δεν θα συμμετάσχουν στην σύνοδο. Η συνάντηση θα ορίσει το πλαίσιο για ευρύτερη συμφωνία επί του μεταναστευτικού κατά την σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

  Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα κύρια σημεία της απόφασης είναι:

  1. Οι δέκα προειδοποιούν να μη λαμβάνονται "μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα" για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU.

  2. Με στόχο την μείωση των αφίξεων, συμφωνούν να αυξήσουν τις δαπάνες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαθέτοντας περισσότερους πόρους και εξοπλισμό στα κοινά τους σύνορα και στην ακτοφυλακή, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων.

  3. Για το ίδιο σκοπό, θα συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε "να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ".

  4. Θα υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.

  5. Θα προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

  6. Θα υποστηρίξουν "την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.

  7. Θα καταπολεμήσουν τις "δευτερογενείς μετακινήσεις" των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα συμφωνήσουν να εντείνουν τους ελέγχους σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στα αεροδρόμια της ΕΕ.

  8. Θα αποφασίσουν να χορηγούν κοινωνικά επιδόματα μόνον σε αιτούντες ασύλου που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους.

  9. Θα συμφωνήσουν στη σύναψη διμερών συμφωνιών για "επανεισδοχές και μεταφορές" και θα καθιερώσουν νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων