Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιουν-2018 13:32

  Μίνι σύνοδος κορυφής την Κυριακή για το μεταναστευτικό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μίνι σύνοδος κορυφής την Κυριακή για το μεταναστευτικό

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:25

  Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε σήμερα τη σύγκληση άτυπης συνεδρίασης εργασίας για θέματα μετανάστευσης και ασύλου στις Βρυξέλλες την Κυριακή "προκειμένου να εργαστούμε με μία ομάδα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που ενδιαφέρονται να βρουν ευρωπαϊκές λύσεις ενόψει του επερχόμενο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", όπως αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter.
   

   

  Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ενώ άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται επίσης στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής της Κυριακής.

  "Στόχος της συνόδου, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή στην έδρα της Επιτροπής είναι η επεξεργασία ευρωπαϊκών λύσεων εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου" της 28ης και 29ης Ιουνίου, κατά την οποία οι μεταναστευτικές ροές θα είναι ένα από τα κύρια θέματα, με φόντο τις βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των χωρών μελών.

  Βασικό σημείο διαφωνίας αφορά την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και δύο χρόνια. Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ορίσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος του Ιουνίου ως χρονικό όριο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αλλά αυτό πλέον δεν φαίνεται πιθανό.

  Βασικό σημείο διαφοράς είναι η τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος αναθέτει το βάρος της διαδικασίας της αίτησης για την παροχή ασύλου στην χώρα πρώτης εισόδου στην Ενωση, επιβαρύνοντας κατά δυσανάλογο τρόπο χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου με την θέσπιση της αυτόματης κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίοδο κρίσης ανάλογης με την κρίση του 2015.

  Ομως αυτή η πρόταση κρίνεται ανεπαρκής από την πλευρά των χωρών της Μεσογείου, που ζητούν μία μόνιμη κατανομή, και απορρίπτεται από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία με την υποστήριξη της Αυστρίας.

  Αντίθετα, υπάρχει συναίνεση ως προς την ανάγκη "ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων" της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να περιορισθούν οι ροές παράτυπων μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές.

  Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου την δημιουργία "περιφερειακών κέντρων αποβίβασης" εκτός του εδάφους της Ενωσης για τους μετανάστες που θα διασώζονται στην θάλασσα.

  Για "ανεπίσημη συνάντηση εργασίας", την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες, έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

  Αναφερόμενος στη θέση του Βερολίνου για το θέμα, επανέλαβε ότι "δεν θέλουμε να δράσουμε μονομερώς, χωρίς συνεννόηση και σε βάρος τρίτων" και σε αυτό το πνεύμα πραγματοποιείται και η συνάντηση.

  Σύμφωνα με τον Γερμανό εκπρόσωπο, η συνάντηση αφορά την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας και θα προετοιμάσει τη βάση της συζήτησης, βολιδοσκοπώντας τι είναι εφικτό να γίνει σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα θέματα.

  Διευκρίνισε δε ότι και οι διμερείς δυνατότητες, αλλά και οι πολυμερείς συμφωνίες αποτελούν ευρωπαϊκό δρόμο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν ανακοίνωσε διμερείς συμφωνίες, ενώ εξήγησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο, καθώς είναι συμφωνία όλων των κρατών-μελών με ένα τρίτο κράτος, αλλά τώρα συζητούμε για διακυβερνητική συνεργασία εντός Ε.Ε.

  "Αυτή η συμφωνία είναι από πολλές απόψεις μια καλή συμφωνία και συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ελλάδα να βελτιωθεί, ιδιαίτερα στο να μην πνίγονται πλέον τόσοι πολλοί άνθρωποι στο Αιγαίο. Υπό αυτή την έννοια είναι μια συμφωνία την οποία θα μπορούσε κανείς, όχι πανομοιότυπα αλλά αναλογικά να την επιδιώξει και με άλλα κράτη εκτός της Ε.Ε." είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στην περίπτωση της Λιβύης, η οποία, όπως είπε, έχει κεντρικό ρόλο στο μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ότι "είναι και για μας αποφασιστικής σημασίας να συμβάλουμε στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων εκεί".

  Αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει αν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία κέντρων υποδοχής στην συγκεκριμένη χώρα ή στην Αλβανία.

  Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων