Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιουν-2018 21:43

  Ο πρόεδρος του ΔΣΑ ζητεί να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο δημοσιογράφος Τουργκούτ Καγιά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ζητεί να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο δημοσιογράφος Τουργκούτ Καγιά, παρά την αντίθετη απόφαση του Αρείου Πάγου.

  Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος, με πρόσφατη απόφασή του γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του ιστορικού και δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά, για την έκτιση ποινής που του έχει επιβληθεί. 

  Πέρα από αυτό, η τελική απόφαση για την έκδοσή του ή μη, είναι στην διακριτική ευχέρεια του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος αποφαίνεται με βάση κριτήρια σκοπιμότητας.

  Στην δήλωσή του ο κ. Βερβεσός επισημαίνει "η Τουρκία είναι διαχρονικά η πρώτη χώρα σε καταδίκες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου". 

  Ενδεικτικά, αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, είναι η πρώτη σε καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή (136 καταδίκες έως το 2017), δεύτερη σε καταδίκες για βασανιστήρια (316 έως το 2017) και δεύτερη σε παραβιάσεις του δικαιώματος της προσωπικής ασφάλειας (726 καταδίκες ως το 2017), ενώ αποκαλυπτικός είναι ο αριθμός καταδικών της Τουρκίας για παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, καθώς η Τουρκία κατέχει και εδώ θλιβερή πρωτιά με 878 καταδίκες έως το 2017, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψη οι καταδίκες για υπέρβαση του εύλογου χρόνου για τη διάρκεια της δίκης.

  Στην συνέχεια, ο κ. Βερβεσός αναφέρει ότι η κατάσταση αυτή, "ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην γείτονα χώρα, δεν εγγυάται ότι ο εκζητούμενος θα απολαύει στην Τουρκία όλων των δικαιωμάτων του ως κρατουμένου, όπως επιβάλλει η διεθνής δικαιοταξία".

  Ακόμη, συνεχίζει ο κ. Βερβεσός, "κινδυνεύει να εκτεθεί σε πρόσθετες διώξεις λόγω των πολιτικών του απόψεων, χωρίς την τήρηση των βασικών εγγυήσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

  "Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενθυμούμενος τις θέσεις που κατά το παρελθόν συστηματικά έχει υποστηρίξει υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδίως των διωκομένων και φυλακισμένων, δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία" υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων