Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Μαϊ-2018 08:42

  5.000 γιατροί του ΕΣΥ ζητούν πίσω μισθούς πέντε ετών

  5.000 γιατροί του ΕΣΥ ζητούν πίσω μισθούς πέντε ετών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ωστικό κύμα προκαλεί η βόμβα την οποία πυροδότησε τον περασμένο Φεβρουάριο η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία διέταξε να επανέλθουν οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα του 2012, κάνοντας δεκτές σχετικές προσφυγές. Σχεδόν 5.000 γιατροί του ΕΣΥ ζητούν, με βάση την απόφαση, αναδρομικούς μισθούς άνω των πέντε ετών, τους οποίους το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο στους τέσσερις προσφεύγοντες γιατρούς.

  Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών των διευθυντών και γενικά των γιατρών του ΕΣΥ που επιβλήθηκαν με τον μνημονιακό νόμο του 2012. Οι περικοπές αυτές έγιναν αναδρομικά από 1 Αυγούστου 2012.

  Τα αναδρομικά
  Η κυβέρνηση με βάση την απόφαση θα πρέπει να επαναφέρει τους μισθούς όλων των γιατρών στα επίπεδα του 2012 αλλά ταυτόχρονα, το ΣτΕ έδωσε δίοδο διαφυγής για το οικονομικό επιτελείο όσον αφορά στα αναδρομικά, τα οποία υπολογίζονται σε υπέρογκα ποσά. Δηλαδή το  δικαστήριο για λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν  την  δημοσιονομική κρίση  έκρινε τότε ότι, θα λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους μόνο όσοι είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας. Δηλαδή πως δε θα λάβουν αναδρομικά των σύνολο των γιατρών αλλά μόνο οι τέσσερις προσφεύγοντες.

  Αίτηση τριτανακοπής
  Σχεδόν 5.000 γιατροί του ΕΣΥ μετά την κρίση του ΣτΕ ζητούν να εφαρμοστούν και για αυτούς οι έννομες συνέπειες που προκύπτουν από την πιλοτική απόφαση και να πάρουν αναδρομικά όσα χρήματα έχασαν από το 2012 έως σήμερα, τα οποία εφόσον δοθούν θα προκαλέσουν τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.

  Παράλληλα δημοσιονομικό κόστος γεννά και η παρέμβαση των συνταξιούχων δικαστών οι οποίοι μετά την δικαίωσή τους από το Μισθοδικείο ζητούν να αναπροσαρμοστούν αμέσως οι συντάξεις τους στα επίπεδα του 2012 καθώς οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ