Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Μαρ-2018 18:11

  Εκδήλωση στον ΔΣΑ για τους εναλλακτικούς θεσμούς επίλυσης διαφορών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (Δ.Σ.Α.), με αφορμή την ημέρα της Διαμεσολάβησης πραγματοποίησε, εκδήλωση με θέμα: "Εναλλακτικοί θεσμοί επίλυσης διαφορών στο Ελληνικό Δικαϊκό Σύστημα". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ.Σ.Α.

  Στην εκδήλωση, με συντονιστή τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, Νικόλα Κανελλόπουλο, συμμετείχαν διαμεσολαβητές και δικηγόροι, οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τον θεσμό της διαμεσολάβησης.

  Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ., Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: "Χωρίς να μπορούμε να αρνηθούμε τη σύγκρουση που είναι συμφυής με τη φύση του ανθρώπου, αυτό που υπηρετούμε και πρεσβεύουμε είναι ένας άλλος τρόπος να λύνουμε τις διαφορές μας. Πιο συναινετικός, πιο συμμετοχικός, πιο άμεσος και εν τέλει πιο πολιτισμένος. Και αυτή είναι μια θέση βαθιά κοινωνική, βαθιά ανθρώπινη. Αποτελεί στοιχείο του Κράτους Δικαίου μας το να μπορεί ο πολίτης να επιλύει τις διαφορές του με αμεσότητα και νομική ασφάλεια, χωρίς να προκαλείται η επιβάρυνση του δικαστικού μηχανισμού".

  Από την πλευρά του ο πρόεδρος Δ.Σ.Α., Δημήτρης Βερβεσός, επεσήμανε: "Το δικηγορικό σώμα στηρίζει τις μορφές εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών, στο μέτρο που συμβάλλουν στην ταχύτερη επίλυση των ιδιωτικών διαφορών, χωρίς να υπονομεύεται η ιδιωτική αυτονομία. Διότι απώτατο όριο κάθε εναλλακτικού μέσου επίλυσης των διαφορών είναι ο απόλυτος σεβασμός του συνταγματικού δικαιώματος δικαστικής προστασίας και πρόσβασης στον φυσικό δικαστή".

  Παράλληλα, ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην εθνικός συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφοράς, Ιωάννης Τέντες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Η υιοθέτηση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των ποινικών υποθέσεων εντός του δικαστικού συστήματος είναι μία σύγχρονη διεθνής τάση. Θεσμοί όπως η αποχή από την ποινική δίωξη και η ποινική διαπραγμάτευση (pleabargaining) οδηγούν σε αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και ταχεία εκκαθάριση της ποινικής εκκρεμότητας. Είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική η περίπτωση της Γερμανίας όπου το ποσοστό των υποθέσεων που οδηγούνται στα ακροατήρια, ειδικά σε δεύτερο βαθμό, είναι εξαιρετικά μικρό, καθώς η πλειοψηφία αυτών ολοκληρώνεται σε προηγούμενο στάδιο".

  Ακόμη, ο εφέτης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, τόνισε: "Η δικαστική μεσολάβηση, ως ένας από τους αναγνωρισμένους τρόπους εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην επιτάχυνση της απονομής της πολιτικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα".

  Η μελέτη - πρόταση την οποία έχει διατυπώσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως σημειώνει η ένωση "στηρίζεται πάνω στις αρχές της διαμεσολάβησης, εντάσσεται στην προδικασία των περισσοτέρων ειδικών διαδικασιών, παραμένοντας δυνητική στην τακτική. Αξιοποιεί τη λογική της χρήσης κινήτρων - αντικινήτρων για τους διαδίκους με ρεαλιστικό τρόπο προκειμένου να την αξιοποιήσουν χωρίς να εμποδίζεται η πρόσβαση τους στην δικαιοσύνη σε περίπτωση αποτυχίας, παρέχει στους δικηγόρους την ευελιξία της αποδοτικότερης για εκείνους διαχείρισης της κάθε υπόθεσης σε συντομότερο χρόνο και ενισχύει την κουλτούρα συνεννόησης μεταξύ των διαδίκων μέσα από την εγγυητική λειτουργία του δικαστικού λειτουργού και του παραστάτη δικηγόρου, ενώ διευκολύνει τη διάδοση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών".

  Τέλος, στην εκδήλωση, μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκαν ο ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. και πρώην πρόεδρος επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών Υ.Δ.Δ.Α.Δ., Λάμπρος Κοτσίρης, ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης, ο αρεοπαγίτης ε.τ., Φώτης Καΰμενάκης, ο πρόεδρος του Σ.Δ.Ε.Ε., Λεωνίδας Γεωργόπουλος και ο προϊστάμενος Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, Δημήτριος Νικολόπουλος.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων