Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Μαρ-2018 12:11

  διαΝΕΟσις: Τι μπορούμε να κάνουμε για τα άδεια, εγκαταλελειμμένα κτήρια της Αθήνας;

  διαΝΕΟσις: Τι μπορούμε να κάνουμε για τα άδεια, εγκαταλελειμμένα κτήρια της Αθήνας;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πρόβλημα των κενών και εγκαταλελειμμένων κτηρίων της Αθήνας καταγράφει αναλυτικά ο Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, Επίκ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε νέο άρθρο του στο dianeosis.org.

  Στο άρθρο του ο κ. Τριανταφυλλόπουλος προτείνει δράσεις για την αντιμετώπισή του και την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.

  Όπως σημειώνεται στο άρθρο, το 60% των κτηρίων του κέντρου της Αθήνας είναι κατασκευασμένα πριν από το 1960, το 55% των κτηρίων ανήκουν σε πάνω από 10 ιδιοκτήτες, ενώ στα μεγάλα κτήρια το φαινόμενο της συνιδιοκτησίας φτάνει σε ακραίες καταστάσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν κτήρια επιφανείας 4.000 τ.μ. που έχουν περισσότερους από 400 συνιδιοκτήτες. Οι συνέπειες είναι ότι το 30% των γραφείων στο κέντρο παραμένουν κενά, ότι παλαιά κτήρια δεν ανακαινίζονται και ότι η ποιότητα του κτηριακού δυναμικού χειροτερεύει διαρκώς. Κάτοικοι και επιχειρήσεις εγκαταλείπουν το κέντρο της πόλης.

  Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το 20% του μόνιμου πληθυσμού έχει αποχωρήσει από το κέντρο της Αθήνας και, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων κατά την τελευταία οκταετία, η κοινωνική και οικονομική ζωή, καθώς και η εικόνα της πόλης έχουν υποβαθμιστεί.

  Επιπλέον των ενδεικτικών στοιχείων για τα προβλήματα παλαιότητας και συνιδιοκτησίας των κτηρίων που αναφέρονται παραπάνω, σημειώνονται ακόμα τα ακόλουθα: 

   - Πάνω από το 85% χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργικότητας και της ενεργειακής τους απόδοσης

  - Το μέσο κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του 70% περίπου των κτηρίων του κέντρου της Αθήνας υπολογίστηκε σε πάνω από 400 €/τ.μ.

  - Πάνω από το 30% του συνόλου των χώρων γραφείων παραμένουν κενά.

  Ποιες είναι οι συνέπειες της υφιστάμενης κατάστασης;

  1. Το κέντρο της πόλης υποβαθμίζεται και παρακμάζει.
  2. Προκαλείται αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους.
  3. Είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης και αποχώρησης ακόμα  περισσότερων κατοίκων και επιχειρήσεων.
  4. Οι περιουσίες απαξιώνονται.
  5. Υπάρχουν προβλήματα στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
   
  Πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση;

  Η πρόταση καταλήγει σε μια εκτενή δέσμη μέτρων και παραμβάσεων που μπορούν να υλοποιηθούν βραχυσπρόθεσμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  - Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα καθιστά δυνατές παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επανάχρηση κτηρίων με καθεστώς πολυ-ιδιοκτησίας. 

  - Αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης και ενεργοποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου που παραμένει ανενεργό από το 2014.

  - Υλοποίηση έργων αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.

  - Στοχευμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις.

  - Σχέδιο αστικής αναγέννησης για την προσέλκυση του δημιουργικού πληθυσμού και για επιχειρήσεις και

  - Χρηματοδότηση σχημάτων ΣΔΙΤ από ευρωπαϊκά κεφάλαια και άλλες πηγές και ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα για τον εκσυγχρονισμό και την επανάχρηση κτηρίων.

  Αξίζει να σημειωθεί πως έχει εκτιμηθεί διεθνώς ότι για κάθε €1 που δαπανά το κράτος για δράσεις αστικής αναγέννησης, μεσο-μακροπρόθεσμα εισπράττει έως και €6.

  Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων