Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Φεβ-2018 09:31

  Δύο εκθέσεις του FBI αναφέρονται σε πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα

  Δύο εκθέσεις του FBI αναφέρονται σε πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Δυο πληροφοριακές εκθέσεις του FBI με ημερομηνίες 17 Δεκεμβρίου και 23 Ιανουαρίου περιλαμβάνει η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση Novartis και περιλαμβάνει τα ονόματα καταγγελλόμενων πολιτικών.

  Οι εκθέσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν επτά ονόματα πολιτικών που κατονομάζονται και από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα, αλλά οι αναφορές γίνονται ως στοιχείο προς διερεύνηση κι όχι ως βεβαιότητα για τη διάπραξη αδικήματος.

  Έχουν δηλαδή πληροφοριακό χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα στις ελληνικές αρχές να κάνουν χρήση στοιχείων που έχουν λάβει από τις ΗΠΑ σε τυχόν έρευνα σε βάρος τους. Στο έγγραφο δεν γίνεται αναφορά σε χρηματισμό ενώ επισημαίνεται ότι αποτελεί πληροφόρηση κι όχι τελικό συμπέρασμα. Πάντως στην έκθεση αυτή δεν υπάρχουν τα ονόματα των κ.κ Πικραμμενου, Βενιζέλου και Κουτρουμάνη. 

  Ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο

  Στη δικογραφία στις ΗΠΑ φέρεται να περιλαμβάνονται και ηχητικά ντοκουμέντα (προϊόν παράνομης καταγραφής προφανώς) από κλειστές συσκέψεις στελεχών της εταιρείας, στις οποίες γινόταν ευθέως λόγος για δωροδοκίες συγκεκριμένων πολιτικών αξιωματούχων. Υπάρχει επίσης και καταγραφή βίντεο με τέτοιες αναφορές. Τα στοιχεία αυτά δεν βρίσκονται στην ελληνική δικογραφία, άλλωστε αποτελούν παράνομο αποδεικτικό υλικό. 

  Δύο τροφοδότες 

  Το βασικό πρόβλημα των διωκτικών αρχών είναι πλέον να συνδέσουν τα καταγγελλόμενα με άλλα στοιχεία ώστε να προκύψουν αποδείξεις, αφού είναι προφανές ότι μόνο με τις μαρτυρίες δεν μπορεί να σταθεί καμία κατηγορία. Εν προκειμένω εξαιρετικά κομβικό, αφού μπορεί να δείξει το δρόμο του χρήματος, είναι το στοιχείο που παρέχει η μάρτυρας "Κελέση" η οποία μιλάει για δυο λογαριασμούς της Novartis από τους οποίους έφευγαν τα χρήματα για τους γιατρούς και τους πολιτικούς. 

  Συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου 2017, η λεγόμενη "Αικατερίνη Κελέση" προστατευόμενη μάρτυρας στην υπόθεση Novartis ανέφερε για την απόπειρα αυτοκτονίας υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας, από την ταράτσα του Χίλτον.

  "Η Novartis διατηρούσε τουλάχιστον από το 2007 λογαριασμό επ ονόματι PHARMA AG σε ελβετική τράπεζα, πιθανώς τη UBS. Από τον λογαριασμό αυτόν γίνονταν πληρωμές με την κωδική ονομασία τύπου Β, ήτοι πληρωμές προς Έλληνες γιατρούς για εν μέρει ή συνολικά εικονικά συμβόλαια, που αφορούσαν τυπικά ομιλίες σε συνέδρια κλπ, τα οποία κάλυπταν στην πραγματικότητα αμοιβές γιατρών για την προώθηση των φαρμάκων της εταιρείας.

  Ο λογαριασμός αυτός κινείτο με εντολές της GRUBER SUSANNE, η οποία ήταν διευθύντρια στο τμήμα Mso της Novartis Ελλάς από το 2007 έως το 2011 αν θυμάμαι καλά. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας έπρεπε να συνυπογράφει και ο εκάστοτε brand manager της εταιρείας. Ενδεικτικά για το φάρμακο GALVUS, brand manager ήταν ο κ. Τ…. Αναφέρω αυτό το όνομα επειδή το 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, θεωρώντας ότι ο ίδιος θα αποτελούσε το εξιλαστήριο θύμα.

  Παράλληλα, η Novartis διατηρούσε ένα δεύτερο λογαριασμό, στον οποίο είχε το δικαίωμα υπογραφής και διαχείρισης των χρημάτων μέχρι του ποσού του 1.000.000, ανά περίπτωση ο Φρουζής, ως αντιπρόεδρος αυτής. Από το λογαριασμό αυτό γινόταν ο χρηματισμός των πολιτικών προσώπων και των λοιπών αξιωματούχων στην Ελλάδα".

  Αν λοιπόν οι αρχές καταφέρουν να εντοπίσουν αυτούς τους λογαριασμούς και βρεθεί η κίνηση του χρήματος προς εταιρίες, στις οποίες καταγγέλλουν πως, είχαν σχέσεις, ή είχαν ως βιτρίνα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, τότε θα έχει γίνει ένα ουσιαστικό βήμα προς την αλήθεια. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων